• Αναζήτηση
 • Αισιοδοξία στο «κούρεμα» των οφειλών της Μαρινόπουλος

  Εντός του Οκτωβρίου ευελπιστούν ότι τελικώς θα κατορθώσουν να πάρουν τακτική δικάσιμο οι συνυπογράφοντες τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ

  Εντός του Οκτωβρίου ευελπιστούν ότι τελικώς θα κατορθώσουν να πάρουν τακτική δικάσιμο οι συνυπογράφοντες τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΑΕ και οι εξελίξεις θα τρέξουν με την ταχύτητα που απαιτεί η περίσταση, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
  Την περασμένη Τετάρτη το δικαστήριο ανέβαλε για τις 14 Δεκεμβρίου 2016 την εκδίκαση της αίτησης για την ένταξη της Μαρινόπουλος ΑΕ στο άρθρο 99, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι άνευ ουσίας πέραν του γεγονότος ότι παρατάθηκε για έναν μήνα η προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της.
  Οπως έχει προγραμματιστεί, στις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για την ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του 106β και θα κατατεθούν το σχέδιο εξυγίανσης και η συμφωνία των πιστωτών που συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 60% των συνολικών οφειλών της εταιρείας.
  Εστάλη η επιστολή από την Price Waterhouse


  Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου απεστάλη στους πιστωτές από την Price Waterhouse για λογαριασμό της Μαρινόπουλος ΑΕ επιστολή με την οποία ενημερώνεται ο κάθε πιστωτής για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία εξυγίανσης και του ζητείται η συναίνεση για το κατά 50% «κούρεμα» των οφειλών του.
  Oπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «τα βασικά χρονικά ορόσημα» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έχουν ως εξής:
  • 2.9.2016: Υπογραφή μνημονίου συνεννόησης και συνεργασίας σε συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (εταιρείες προς εξυγίανση, μεταβιβαζόμενες εταιρείες, πιστωτικά ιδρύματα και μέτοχοι εταιρειών).
  • 9.9.2016: Υπογραφή συμφωνίας ενδιάμεσης χρηματοδότησης.
  • 30.9.2016: Υποβολή συμφωνιών εξυγίανσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου προς έγκριση.
  • Ολοκλήρωση της συναλλαγής μετά την τελεσίδικη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου και το πέρας της προβλεπόμενης διαδικασίας από τους σχετικούς νόμους (σε κάθε περίπτωση, πριν από τις 14.2.2017)». Και σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «κρίσιμο ορόσημο» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί η υποβολή των συμφωνιών εξυγίανσης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.
  Για την υποβολή απαιτείται και η συναίνεση τουλάχιστον του 60% των πιστωτών των εταιρειών υπό εξυγίανση – συμπεριλαμβανομένου τού 40% των ενεργών πιστωτών.
  Η ζημιά θα ήταν πολλαπλάσια


  Σημειώνεται ότι με την τελεσίδικη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, οι όροι που θα προβλέπονται θα ισχύουν για το σύνολο των πιστωτών, ανεξαρτήτως της συναίνεσής τους ή μη στη συμφωνία αυτή.
  Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν ανέφεραν ότι το ποσοστό του 60% μπορεί και να υπερκαλυφθεί, δεδομένου ότι μεταξύ των ελληνικών προμηθευτικών επιχειρήσεων υπάρχει διάθεση να συναινέσουν στο «κούρεμα» των οφειλών της Μαρινόπουλος ΑΕ προκειμένου να πάρουν έστω και τα μισά χρήματα που τους οφείλονται, διότι σε περίπτωση πτώχευσης θα τα έχαναν όλα και η ζημιά θα ήταν πολλαπλάσια. 

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία