• Αναζήτηση
 • Εκκαθαρίσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ που «αγγίζουν» τον Νταβούτογλου

  Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Αχμέτ Νταβούτογλου, την περίοδο που αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

  Μανδαλίδης Γιάννης

  Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Αχμέτ Νταβούτογλου, την περίοδο που αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

  Ο πρώην πρέσβης Γκιουτρτζάν Μπαλίκ κατηγορείται ότι σχετίζεται με τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας.

  Ο πρώην πρέσβης διατέλεσε σύμβουλος (2010-12) και αργότερα διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο στενός συνεργάτης του κ. Νταβούτογλου υπηρέτησε για κάποιο διάστημα και ως διπλωματικός σύμβουλος του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

  Ο πρέσβης Μπαλίκ ήταν μάλιστα ο άνθρωπός που το Σεπτέμβριο του 2013 ενημέρωσε με καθυστέρηση μίας εβδομάδας τον Γκιουλ, ο οποίος βρισκόταν τότε στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, εκμεταλλευόμενος της παρουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισκέφθηκε τον Γκιουλέν. Πολλοί θεωρούν ότι ο πρέσβης Μπαλίκ διαδραμάτισε έναν κομβικό ρόλο για να πραγματοποιηθεί εκείνη η συνάντηση Νταβούτογλου – Γκιουλέν.

  Ο Νταβούτογλου έγινε αργότερα, το 2014, πρωθυπουργός στη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανήλθε στην προεδρία της Δημοκρατίας και αποχώρησε από το αξίωμα αυτό τον περασμένο Μάιο, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την απόφασή του αυτή και με τους πολιτικούς αναλυτές να διατυπώνουν αρκετές υπόνοιες για ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών.

  Εκτός από τον Γκιουρτζάν Μπαλίκ, εις βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα την Παρασκευή, συνελήφθησαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα άλλοι δύο πρώην πρέσβεις της εποχής Νταβούτογλου, ο Τουντζάι Μπαπμαλί, πρέσβης της Τουρκίας στον Καναδά μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και ο Αλί Φιντίκ πρέσβης στην Κόστα Ρίκα μέχρι τον Νοέμβριο του 2015.

  Κόσμος