• Αναζήτηση
 • Ιέρακες του ΝΑΤΟ στην πίσω αυλή του Πούτιν

  Την περασμένη Τετάρτη για πρώτη φορα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γερμανικά τανκς «εισέβαλαν» στην Πολωνία - αυτή τη φορά ως σύμμαχοι και κατά κάποιον τρόπο ως προστάτες.

  Την περασμένη Τετάρτη για πρώτη φορα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γερμανικά τανκς «εισέβαλαν» στην Πολωνία – αυτή τη φορά ως σύμμαχοι και κατά κάποιον τρόπο ως προστάτες. Αποτελούσαν τμήμα της στρατιωτικής δύναμης 24 χωρών του ΝΑΤΟ που αυτές τις ημέρες μετέχουν στην άσκηση «Anaconda-16» της Συμμαχίας στην Πολωνία, της μιας από τις τρεις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη που γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα έναν μήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Οι δύο άλλες ασκήσεις είναι η «Baltops» που διεξάγεται στις χώρες της Βαλτικής και η  «Σιδερένιος Λύκος 2016» στη Λιθουανία και στη Λετονία.
  Πρόκειται για τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και, κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «κοινός στόχος» των τριών ασκήσεων είναι η διαπίστωση της ετοιμότητας της Συμμαχίας «να υπερασπιστεί τους ανατολικούς συμμάχους» από επίθεση της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Στόλτενμπεργκ τοποθετεί, όπως δήλωσε, την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Πολωνία, τη δημιουργία «κέντρων διοίκησης», δηλαδή μόνιμων βάσεων στρατιωτικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και θα επισημοποιηθούν στη σύνοδο της Βαρσοβίας.
  Κινδυνολόγοι και ρεαλιστές


  Τι πιθανότητες υπάρχουν για μια επίθεση ή μια «προκλητική ενέργεια» της Ρωσίας; Οι εταίροι του think tank του Ατλαντικού Συμβουλίου της Ουάσιγκτον πιστεύουν και «προβλέπουν ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε κάποια πρόκληση» προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουλίου, στις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν την ίδια γνώμη οι Ευρωπαίοι. Κατά το γερμανικό «Spiegel» και με βάση δημοσκοπήσεις σε επτά ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Απρίλιο, μόνο ένα ποσοστό 22% ως 34% βλέπει επιθετικές διαθέσεις του Κρεμλίνου προς την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Ο τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ, ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, είναι κατηγορηματικός. Οπως σημειώνει ο «EUobserver», δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν πιστεύει πως υπό τις σημερινές συνθήκες η Ρωσία θα θελήσει να αποσταθεροποιήσει (την Ευρώπη) τη στιγμή που, αντίθετα, προσπαθεί να είναι πιο ανοιχτή σε διάλογο» με το ΝΑΤΟ.
  Αυτά δεν εμποδίζουν φυσικά το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μάλιστα στην άσκηση «Baltops» παίρνουν μέρος – και αυτό για πρώτη φορά – ένοπλες δυνάμεις από χώρες που δεν μετέχουν στο ΝΑΤΟ: από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι συντηρητικές κυβερνήσεις των οποίων δηλώνουν «ανασφάλεια» λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας». Δώδεκα χιλιάδες πολωνοί στρατιώτες, 14.000 αμερικανοί, 1.050 βρετανοί και 6.500 από άλλες 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παίρνουν μέρος στην «Anaconda-16», με 35 επιθετικά ελικόπτερα να αποτελούν το «ύψιστο οπλικό μέσο» της άσκησης καθώς θα πραγματοποιήσουν «ακαριαίες ομαδικές επιθέσεις». Λιγότερο θεαματικές οι ασκήσεις στις χώρες της Βαλτικής – μόνο 4.500 άνδρες και ναυτικές μονάδες της Σουηδίας στη μία άσκηση και 5.000 στον «Σιδερένιο Λύκο» σε Λιθουανία – Λετονία.
  Ξεκινά ένα θερμό καλοκαίρι


  Είναι ίσως υπερβολικός ο τίτλος της γαλλικής «Liberation» ότι οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ δημιουργούν «πρόβλημα σταθερότητας» στην Ευρώπη επειδή «η Μόσχα δεν θα μείνει φυσικά με χέρια σταυρωμένα», αλλά είναι βέβαιον ότι θα περάσουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι «η απόφαση του ΝΑΤΟ να μετακινήσει τη στρατιωτική υποδομή του στα σύνορά μας και μάλιστα παρασύροντας και άλλες χώρες σε στρατιωτικές δραστηριότητες δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία να προασπίσει τη χώρα με μεθόδους αντίστοιχες με τις επικίνδυνες ενέργειες του ΝΑΤΟ». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Βουλής Φραντς Κλίντσεβιτς είναι ωμότερος: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πολύπλευρη επίθεση στη Ρωσία. Θα απαντήσουμε» δήλωσε.


  Η ασφάλεια των «συνεταίρων»
  Στέλνουν μήνυμα και στην Κίνα

  Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ «όσο πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», όπως και η προχθεσινή άφιξη του πυρηνικού αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman» στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι μια περιορισμένη, μεμονωμένη κίνηση του αμερικανικού πολιτικού και στρατιωτικού κέντρου. Αποτελούν τμήμα της πολιτικής που διαμορφώθηκε από τους «σκληρούς» της Ουάσιγκτον και δεν «στοχεύει» μόνο τη Ρωσία. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν είναι βέβαια στην αιχμή του βέλους της αλλά απλώνεται και στην Απω Ανατολή με κεντρικό παραλήπτη την Κίνα. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έκρυψε ότι οι ΗΠΑ «θα ενισχύσουν (…) τις θέσεις που κατέχουν» στην περιοχή του Ειρηνικού – Ινδικού ωκεανού. Στην «επίσκεψη (…) για την ενίσχυση της ασφάλειας» που πραγματοποίησε τον Μάιο στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία και στο Βιετνάμ ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Πεκίνο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει στην Κίνα δικαιώματα στις υφαλονησίδες της Νοτιοκινεζικής θάλασσας. Αγνοώντας τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις της Κίνας – μερικές σε σκληρή γλώσσα – αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν καθημερινά «πτήσεις ελέγχου» στα όρια του κινεζικού εναερίου χώρου, ενώ στις παρυφές των κινεζικών χωρικών υδάτων περιπολούν πολεμικά και τον Ιούλιο καταπλέει στην περιοχή ένα ακόμη πυρηνικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

  ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  Δώδεκα χιλιάδες πολωνοί στρατιώτες, 14.000 αμερικανοί, 1.050 βρετανοί και 6.500 από άλλες 19 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παίρνουν μέρος στην «Anaconda-16» στην Πολωνία με 35 επιθετικά ελικόπτερα που θα πραγματοποιήσουν «ακαριαίες ομαδικές επιθέσεις».

  Στην άσκηση «Baltops» στις χώρες της Βαλτικής παίρνουν μέρος για πρώτη φορά ένοπλες δυνάμεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κόσμος