• Αναζήτηση
 • Οι ημέρες των βράχων στην Υδρα

  Εχοντας αφετηρία τα βραχώδη τοπία της Υδρας και διατηρώντας το βλέµµα του στραµµένο στον κόσµο, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας

  Εχοντας αφετηρία τα βραχώδη τοπία της Υδρας και διατηρώντας το βλέµµα του στραµµένο στον κόσµο, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας παρουσίασε το προηγούµενο Σάββατο την ατοµική έκθεσή του, µε τίτλο «Rocky Days», στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο της Υδρας. Στον νοηµατικό πυρήνα της έκθεσης, την οποία διοργάνωσε η διευθύντρια του µουσείου Ντίνα Αδαµοπούλου και επιµελήθηκε η Ιρις Κρητικού, βρίσκεται ένα απόσπασµα από την «Μποτίλια στο πέλαγο» του Γιώργου Σεφέρη: «… Η θάλασσα που µας πίκρανε είναι βαθιά κι ανεξερεύνητη / και ξεδιπλώνει µιαν απέραντη γαλήνη. / Εδώ µέσα στα βότσαλα βρήκαµε ένα νόµισµα / και το παίξαµε στα ζάρια. / Το κέρδισε ο µικρότερος και χάθηκε. / Ξαναµπαρκάραµε µε τα σπασµένα µας κουπιά».
  Στην προσπάθειά του να εξερευνήσει «τη θάλασσα που µας πίκρανε», ο 47χρονος, τιµηµένος µε πλήθος διακρίσεων, ζωγράφος δηµιούργησε τον τελευταίο χρόνο, από το ατελιέ του στο Παρίσι, εννέα έργα µεγάλων διαστάσεων. Στον πυκνό κόσµο του νέου αυτού κύκλου ζωγραφικής του Βερούκα, η θερινή Υδρα, τόπος διακοπών στην Ελλάδα της κρίσης, συνδέεται νοηµατικά µε την καταστροφή της Ποµπηίας, αλλά και µε τη σφαγή στη Συρία και στο Ιράκ. Στόχος του µοιάζει να είναι ένα διεισδυτικό βλέµµα στον βαθιά ανησυχητικό κόσµο µας, όπου κάθε είδους κρίσεις, υποδόριες και διαβρωτικές, απειλούν µια ήδη διαταραγµένη καθηµερινότητα. Οι «Ηµέρες των βράχων» αποτυπώνουν έναν κόσµο σε εκκρεµότητα, ελεύθερο αλλά και απειλητικό.
  info:

  «Rocky Days»: Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας, ως τις 30/09.

  * Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  BHMAgazino