• Αναζήτηση
 • Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Αξιοπρέπεια

  Αξιοπρέπεια: οι αριστεροί είναι περίεργοι άνθρωποι. Από κοινού με τους φασίστες έχουν την τάση να γίνονται οι ίδιοι θύματα της ιδεολογικής προπαγάνδας που έχουν κατασκευάσει.

  Πάγκαλος Θεόδωρος
  Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας – Αξιοπρέπεια | tovima.gr
  Αξιοπρέπεια: οι αριστεροί είναι περίεργοι άνθρωποι. Από κοινού με τους φασίστες έχουν την τάση να γίνονται οι ίδιοι θύματα της ιδεολογικής προπαγάνδας που έχουν κατασκευάσει. Αποδέχομαι εδώ τον ορισμό της ιδεολογίας που έχει δώσει ο Γκέοργκ Λούκατς: «Σύνολο ψευδών παραστάσεων που σκοπό έχουν να παραποιήσουν ή να αποκρύψουν την πραγματικότητα».
  Μεταξύ των άλλων μυθευμάτων που συγκροτούν την ιδεολογία τους ήταν και ο ισχυρισμός ότι μόνο η δικτατορία τους μπορούσε να εξασφαλίσει την «αξιοπρέπεια» του λαού που καταδυνάστευαν έχοντας υφαρπάξει την εξουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η απολυταρχική προσέγγιση της πραγματικότητας προϋπέθετε έναν εξωτερικό εχθρό και μια εσωτερική 5η Φάλαγγα. Ο πρώτος βυσσοδομούσε για να περιορίσει την πολιτική επιρροή της χώρας και να την οδηγήσει σε παρακμή και διάλυση. Η δεύτερη απετελείτο από όργανα του εξωτερικού εχθρού που ύπουλα πρακτόρευαν και προωθούσαν τους στόχους του διαδίδοντας φήμες ή υποστηρίζοντας ανοιχτά απόψεις αντίθετες με το εθνικό συμφέρον, όπως το εξέφραζε κάθε φορά η απόλυτη εξουσία. Τα κίνητρα και των μεν και των δε ήταν απροσδιόριστα και πολλές φορές εξόχως μυστηριώδη.
  Για παράδειγμα, στη Γερμανία του Μεσοπολέμου ο Χίτλερ θεωρούσε, πέραν πάσης λογικής, ότι οι πρώην εχθροί της χώρας του προτιμούσαν την οικονομική καταστροφή της Γερμανίας από την ανάδειξη μιας επιτυχούς μεταβιομηχανικής οικονομίας που με το εμπόριο και τις επενδύσεις θα προσέθετε στον πλούτο της εποχής. Θεωρούσε επίσης ότι για κάποιον λόγο που είχε σχέση με τον χαρακτήρα τους οι Γερμανοί Εβραίοι, των οποίων η κοινότητα ανθούσε και πρόκοβε σε όλους τους τομείς, μισούσαν και ζήλευαν τους υπόλοιπους Γερμανούς που ήταν «ξανθοί με γαλανά μάτια» και ήθελαν να τους οδηγήσουν στην ανεργία, στη δυστυχία και στην πείνα. Το μίσος εναντίον του εσωτερικού εχθρού, της «5ης Φάλαγγας», οδήγησε στην εξόντωση του 10% περίπου του γερμανικού πληθυσμού, στην οικονομική στασιμότητα της Γερμανίας, στη μείωση των ενόπλων δυνάμεών της και τελικά στην ήττα.
  Το ίδιο ακριβώς σενάριο γίνεται με τον Στάλιν την επομένη της νίκης του ρωσικού λαού εναντίον του χιτλερισμού. Σιγά-σιγά αλλά σταθερά Ρώσοι Εβραίοι, που είναι γιατροί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, κάθε είδους επιστήμονες και ήρωες του πολέμου, οδηγούνται στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατί υπονομεύουν το σταλινικό καθεστώς και οδηγούν σε αδιέξοδο την οικονομία.
  Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η εκστρατεία εξόντωσης ενός τμήματος του πληθυσμού γίνεται από τους φασίστες ή τους κομμουνιστές με πανομοιότυπη αναφορά στον εξωτερικό εχθρό και στην εσωτερική 5η Φάλαγγα. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εδώ και μερικές εβδομάδες η σοσιαλοφασιστική κυβέρνησή μας ανακάλυψε ότι υπάρχει μια 5η Φάλαγγα και στην Ελλάδα. Καταγγέλλονται συνήθως αυτοί οι πράκτορες του εχθρού των οποίων τα ονόματα δεν δίδονται βέβαια (γιατί υπάρχει ακόμη και λειτουργεί η αστική δικαιοσύνη και δεν έχει αντικατασταθεί από λαϊκούς κομισαρίους) στη δημοσιότητα διότι υποσκάπτουν την αυτόματη στήριξη του ελληνικού λαού προς τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους φίλους, εταίρους και προνομιούχους δανειστές μας, οι οποίοι είναι βέβαια ο εχθρός.
  «Στα τέσσερα» υψώθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο η φωνή των κόκκινων τραμπούκων. Απέναντί τους είχαν ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα την επταετή περίοδο της δικτατορίας. Ανδρες και γυναίκες που είχαν πληρώσει με το αίμα τους την αξιοπρεπή στάση της εμμονής στις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Απέναντί τους είχαν, εν πάση περιπτώσει, πάνω από τον μισό ελληνικό λαό και του φώναζαν αυτοί οι εκφραστές της «αξιοπρέπειας» α λα Χίτλερ και α λα Στάλιν: «Στα τέσσερα».
  Γιατί αυτοί υπεράσπιζαν την Ελλάδα που για πρώτη φορά επαιτούσε πενταροδεκάρες για να κλείσει τον μήνα, για να μην μπουκάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα προπύλαια του Κοινοβουλίου, για να μη λεηλατηθούν πολυκαταστήματα από πεινώντες, δικαιούχους του λαπαβίτσειου δελτίου τροφίμων, για να μας πετάξει καμιά πενταροδεκάρα ο Αμερικανός, ο Ρώσος, ο Κινέζος και – γιατί όχι αύριο – ο Κονγκολέζος, ο Βραζιλιάνος ή ο Τούρκος.
  Καημένη Αριστερά, καημένη πατρίδα! Είχες ήρωά σου τον Αρη Βελουχιώτη και έχεις σημερινή προσωποποίησή σου τον Αλέξη Τσίπρα.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες