Ενα από τα λίγα ηλιόλουστα πρωινά της εφετινής βροχερής άνοιξης, το BHΜΑgazino συνάντησε τη βουλευτή της Α’ Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης. Η πλατεία είναι γεμάτη νεανικά café, σφύζει από ζωή, αλλά επίσης «βολεύει» καθώς είναι κοντά στο γραφείο της τέως υπουργού Τουρισμού στην οδό Λέκκα, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Συντάγματος.
Γεννημένη τον Απρίλιο του 1975, πρώτη από τις τρεις κόρες του κρητικού παθολόγου και μετέπειτα πολιτικού της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Κεφαλογιάννη και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη, η Ολγα Κεφαλογιάννη έμοιαζε προδιαγεγραμμένο ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακά στο King’s College του Λονδίνου και στο Tufts της Βοστώνης και ακολούθησε μια καριέρα στη δικηγορία ως το 2007. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τη ΝΔ και επανεξελέγη το 2009. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη –πρώτη σε σταυρούς –στην «καυτή» περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Στην αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου οι ψηφοφόροι της ΝΔ την ανέδειξαν για δεύτερη φορά πρώτη σε σταυρούς στην ίδια περιφέρεια.
Την ημέρα της συνάντησης την επικαιρότητα μονοπωλούσε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο, η συζήτηση έφτασε ως τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, την ιδιόχειρη αφιέρωση από τον Σιμόν Πέρες, τη «μυστική Ελλάδα» και την αστυνομική λογοτεχνία.
Θα ήσασταν πολιτικός σήμερα αν δεν προερχόσασταν από πολιτική οικογένεια; «Προέρχομαι από οικογένεια με μακρά παράδοση στα κοινά, που έχει συμμετάσχει σε όλους τους εθνικούς αγώνες, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ακόμη. Είναι προφανές λοιπόν ότι αποκτάς τις σχετικές επιρροές όταν μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον στο οποίο η πολιτική συνιστά παράδοση».
Θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; «Θα σας πω πολύ ειλικρινά ότι δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με την πολιτική. Σπούδασα νομικά στην Αθήνα, απέκτησα δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στο εξωτερικό, είχα την καριέρα μου στη δικηγορία. Αφησα πίσω δηλαδή μια σημαντική πορεία. Η απόφαση προέκυψε όταν είχα ήδη δρομολογήσει την επαγγελματική μου καριέρα».

Εχετε σκεφτεί ότι ένας άνθρωπος γύρω στα 40 θεωρείται νέος στην ελληνική πολιτική;
«Ενας άνθρωπος γύρω στα 40 προφανώς και είναι νέος. Δεν θεωρώ ότι αυτό αντανακλά κάποιο πρόβλημα».
Ανανεώνεται η πολιτική σκηνή; «Νομίζω πως έχουμε ήδη ανανεωθεί αρκετά και μάλιστα μέχρι του σημείου να έχουμε εκλέξει και πρωθυπουργό σαραντάρη. Οπότε δεν βλέπω τέτοιο πρόβλημα. Ούτε στην εν γένει κοινωνική ζωή. Αλλο είναι το πρόβλημα: ότι οι νέοι άνθρωποι, που μόλις έχουν βγει στην αγορά, λίγο μετά τα 25 δηλαδή, δεν βρίσκουν δουλειά και ευκαιρίες και φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται δηλαδή για ζήτημα θεώρησης, για ζήτημα νοοτροπίας, αλλά για σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα».
Είναι τελικώς θέμα ηλικίας η ανανέωση; «Δεν θεωρώ κάποιον νέο ή γέρο, ανάλογα με την ηλικία του. Βλέπω πολιτικούς κάποιας ηλικίας να είναι πολύ μοντέρνοι και φρέσκοι στις απόψεις τους και νεαρούς βουλευτές να μιλάνε με στερεότυπα και αγκυλώσεις της δεκαετίας του ’50. Νομίζω ότι η νεότητα είναι ζήτημα νοοτροπίας».
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε πλήθος επαφών με γνωστές προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως την Αμάλ Κλούνεϊ. Θυμάστε ιδιαιτέρως κάποιο στιγμιότυπο; «Η επίσκεψή μου στον Λευκό Οίκο είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Οχι μόνο για τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα που είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά και για τη θετική εικόνα που είχαν για την Ελλάδα πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως τη συνάντηση που είχα με τον Σιμόν Πέρες. Με γοήτευσε ο τρόπος με τον οποίο μιλούσε, ο τρόπος που ανέλυε την ελληνική κρίση και την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να την ξεπεράσουμε».
Σε ποια περίσταση συναντήσατε τον Πέρες; «Τον είχα γνωρίσει στην Ελλάδα όταν είχε έλθει σε επίσημη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια τον Αύγουστο του 2012. Μάλιστα στο δείπνο που είχε παραθέσει ο Πρόεδρος προς τιμήν του, μου είχε γράψει μια πολύ ωραία αφιέρωση: «Μη σταματάς να ονειρεύεσαι, γιατί στα όνειρα είσαι ελεύθερος». Οταν αργότερα επισκέφτηκα το Ισραήλ, με δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτός πρωτοκόλλου, καθώς ο πρόεδρος δεν συνηθίζει να συναντά υπουργούς. Αποκτήσαμε μια πολύ καλή σχέση. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το να μιλά κανείς με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ζήσει όλη την ιστορία του τελευταίου αιώνα. Συνειδητοποιώ ότι είναι πολύ σημαντικό το να παραμένεις πάντοτε επίκαιρος και σύγχρονος».

Ποιο ήταν το σχόλιό του για την ελληνική κρίση; «Οτι η Ελλάδα έχει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και θα πρέπει να δώσει έμφαση σε κάποιους τομείς, στην έρευνα, στην καινοτομία… Και κυρίως να δει τα πράγματα με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, να δώσει έμφαση σε όσα έδωσε το Ισραήλ. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ένα πολύ μεγάλο όραμα για την ανάπτυξη του Ισραήλ».
Πώς παρακολουθείτε τις κινήσεις της κυβέρνησης στις επαφές της στην Ευρώπη και στον κόσμο ως σήμερα; «Τις παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι κινήσεις σπασμωδικές, που προσπαθούν να συνδυάσουν την αριστερή αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάγκη συμφωνίας με τους εταίρους μας και εξόδου από το πλήρες αδιέξοδο, όπου έχουμε οδηγηθεί. Επομένως το να παρακολουθείς τις οβιδιακές μεταμορφώσεις των υπουργών και του Πρωθυπουργού είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο. Απειλούν την Ευρώπη με γενικευμένη αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτοχρόνως ζητούν συμφωνία! Νομίζω δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση».
Εντοπίζετε αρρυθμίες στη διαπραγμάτευση; «Αρρυθμίες; Δεν πρόκειται για αρρυθμίες αλλά για ουσιαστική εμπλοκή. Το εάν είμαστε κοντά στο ατύχημα, δεν μπορώ να το εκτιμήσω, διότι δεν γνωρίζει κανείς τις πραγματικές προτάσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση και κυρίως δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές της προθέσεις, εάν βεβαίως υποθέσουμε ότι τις γνωρίζει και η ίδια! Οπότε, απλώς ας ελπίσουμε, τόσο εμείς όσο κυρίως οι πολίτες, ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα και η Ελλάδα θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους εταίρους στην Ευρώπη, που τώρα έχουν οπωσδήποτε διαταραχθεί».

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Εχοντας απασχοληθεί θεσμικά με το θέμα, τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν επισκέπτη που σκέφτεται να προγραμματίσει τις εφετινές διακοπές του στην Ελλάδα;
«Να επισκεφθεί όχι μόνο τα μοναδικά νησιά μας, αλλά και την ενδοχώρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Γι’ αυτό και στα χρόνια που ήμουν υπουργός Τουρισμού επέμενα για τη «μυστική Ελλάδα». Την ανεξερεύνητη Ελλάδα που λίγοι τουρίστες γνωρίζουν. Σε μια παρουσίαση που είχαμε κάνει στο Βερολίνο, όλοι είχαν ενθουσιαστεί με τις εικόνες των ελληνικών βουνών ή της ενδοχώρας. Δεν πίστευαν ότι υπάρχει τέτοιος φυσικός πλούτος, γιατί οι παραστάσεις που έχουν είναι κυρίως από θάλασσα και παραλίες».
Αν αυτός είναι Γερμανός και δη αναγνώστης της «Bild» και των γνωστών στερεοτύπων περί «άπληστων Ελλήνων» (σ.σ.: προσφάτως η γερμανική εφημερίδα ξεκίνησε καμπάνια με σύνθημα «όχι άλλα χρήματα για τους άπληστους Ελληνες»); «Απληστοι οι Ελληνες; Ποτέ δεν ήταν. Οι Ελληνες είμαστε άνθρωποι του μέτρου, την έννοια του οποίου εξάλλου έχουμε επινοήσει από την εποχή του Αριστοτέλη. Αλλοι είναι άπληστοι, όχι εμείς. Οφείλω όμως να σας πω ότι οι γερμανοί επισκέπτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, γοητεύονται από την Ελλάδα και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρα και οι αναγνώστες της «Bild». Οσοι επισκέπτονται τη χώρα ξεχνούν αμέσως τα στερεότυπα που καλλιεργούνται».
Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία; «Θα κάναμε οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία. Η παράταξή μας είναι αυτή που σταθερά, σε κάθε περίπτωση, υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον. Οφείλουμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Αν η συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξυπηρετούσε αυτόν τον σκοπό, τότε ναι, θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να συμμετέχουμε».
Θεωρείτε ότι η παράταξή σας έχει περιπέσει σε εσωστρέφεια μετά τις εκλογές; «Καθόλου. Τώρα δεν βλέπω καμία εσωστρέφεια. Στο νέο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο συζητάμε και αποφασίζουμε. Αυτό δεν λέγεται εσωστρέφεια, λέγεται δημοκρατική λειτουργία. Η ΝΔ επεξεργάζεται θέσεις και ασκεί υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτό που βλέπω, αντιθέτως, είναι την εσωστρέφεια να κατακλύζει πλέον τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις δύο μήνες από την εκλογική του νίκη!».
Λείπει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα σήμερα; «Η ΝΔ, ως το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα με φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές, θα πρέπει και τώρα από την πλευρά της αντιπολίτευσης να μιλήσει στους πολίτες με ένα πειστικό αφήγημα για τη συνέχεια. Διότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να έχουμε ένα όραμα για τη συνέχεια, για το πού θέλουμε να πάμε. Αυτή τη στιγμή λείπει αυτό το όραμα. Δεν βλέπω κανέναν από την κυβέρνηση να μιλάει για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα».
Πόσο μακριά από τη σημερινή ΝΔ είναι ο μεσαίος χώρος; «Η ΝΔ είναι ο μεσαίος χώρος. Εάν ορίσουμε ως πολιτικά άκρα τις δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, από τη μία η Ακροδεξιά και από την άλλη το ΚΚΕ και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα δούμε ότι η ΝΔ είναι ο μεσαίος πολιτικός χώρος. Τα χαρακτηριστικά της είναι φυσικά ο φιλελεύθερος, δημοκρατικός της χαρακτήρας, ο φιλοευρωπαϊσμός. Η ΝΔ είναι ο πολιτικός κορμός, συνιστά μια δύναμη συνεκτική και υπεύθυνη. Ως εκ τούτου πρέπει να λειτουργεί συνθετικά και να δίνει εθνικό όραμα στους πολίτες, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε να βγούμε από το τούνελ της κρίσης και περάσουμε σε μια νέα, δημιουργική περίοδο».
Ως γυναίκα στην πολιτική έχετε αντιμετωπίσει σεξισμό; «Ναι. Πολλές φορές. Δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένος και εμφανίζεται και στον χώρο της πολιτικής. Και δεν μιλάω με όρους «πολιτικά ορθού» ή ενός φεμινισμού του περασμένου αιώνα. Μιλάω για φαινόμενα υποτίμησης που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. Εχουμε πολύ δρόμο και προσπάθεια μπροστά μας για να ξεπεράσουμε ταμπού και προκαταλήψεις».
Υπάρχει κάποιο μέρος όπου αισθάνεστε ασφάλεια και επιστρέφετε συχνά; «Στο πατρικό μου σπίτι στην Αθήνα, στον Λυκαβηττό. Ανεβαίνοντας με τα πόδια την ανηφόρα από τη Δεξαμενή, γεμίζω με αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια».
Αντιστοίχως, υπάρχει κάποιο έργο στο οποίο ανατρέχετε; «Μου αρέσει πολύ το διάβασμα. Ενα βιβλίο που με επηρέασε είναι «Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου. Ανατρέχω συχνά και στην «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη».
Πώς αλήθεια σάς επηρέασαν «Τα εις εαυτόν»; «Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη ζωή μου, το βιβλίο αυτό με βοήθησε να αντιμετωπίσω το μεγάλο θέμα της απώλειας».
Είναι το διάβασμα κάτι που βοηθάει στις δύσκολες περιόδους της ζωής σας; «Βεβαίως. Δεν το αφήνω ποτέ».
Αυτόν τον καιρό τι διαβάζετε; «Διαβάζω πολλή αστυνομική λογοτεχνία αυτόν τον καιρό. Διάβασα προσφάτως όλα τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη, ο οποίος μου αρέσει πολύ. Αυτές τις ημέρες διαβάζω τον «Γιο», το τελευταίο βιβλίο του Τζο Νέσμπο. Εχω αυτή τη διάθεση».
Πώς θα είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια; Είστε αισιόδοξη; «Ναι. Οφείλω να είμαι αισιόδοξη, παρά τα αδιέξοδα που τώρα αντιμετωπίζουμε. Ετσι όμως πορεύεται και η Ελλάδα μέσα στον χρόνο: μέσα από θύελλες. Και πάντα τα καταφέρνει. Εχουμε παράδοση και πίστη στις δυνάμεις μας. Παράδοση αγώνων και δυσκολιών. Δεν φοβάμαι για το μέλλον. Θα τα καταφέρουμε. Ο πεσιμισμός και η μοιρολατρία δεν μου ταιριάζουν».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino τo Μ. Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ