• Αναζήτηση
  • Μαγειρεύουν ελληνικά και στο Βέλγιο

    Η υγιεινή διατροφή και δη η ελληνική φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κερδίζει δειλά δειλά έδαφος όσον αφορά τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, καθώς εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική. Μετά τον Τζέιμι Ολιβερ στη Βρετανία και τη Μισέλ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ήρθε και η σειρά του Βελγίου να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που έχει τίτλο: «Ανακαλύπτω την Ελλάδα, την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα στο Βέλγιο». Πιο συγκεκριμένα, 10 εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσα στα οποία και το πανεπιστήμιο της Μονς, ενημερώνουν μαθητές και φοιτητές για την παράδοση και τον πολιτισμό της Ελλάδας και τους προτρέπουν να ανακαλύψουν τη φύση και τις πρώτες ύλες της ελληνικής κουζίνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάζονται τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, τα αρωματικά φυτά, αλλά και όσα ελληνικά καλούδια μπορεί να βρει κανείς στο Βέλγιο, ενώ πρόκειται να διοργανωθούν δραστηριότητες μαγειρικής, όπως επίσης να συγκεντρωθούν και να διανεμηθούν ελληνικές συνταγές. Η δράση που σχεδίασε η ΜΚΟ «Discovering network» υλοποιείται από κοινού με το γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο.

    Στο ίδιο κλίμα και με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια νέα εκστρατεία για την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πρόγραμμα της εκστρατείας που έχει τίτλο «Τρέφομαι σωστά – αισθάνομαι καλά», τα κράτη μέλη συμμετέχουν προαιρετικά και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνα τα προϊόντα που θέλουν να διανείμουν στα σχολεία. Ο προϋπολογισμός πάντως ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ ανά σχολική χρονιά, εκ των οποίων τα 150 εκατ. αφορούν φρούτα και λαχανικά και τα 80 εκατ. το γάλα.

    Αφιερώματα