• Αναζήτηση
  • Φάβα με ρίγανη και καραμελωμένα κρεμμύδια

    Η κουζίνα είναι εργένικη, αλλά η φάβα «παντρεµένη» και µάλιστα µε καραµελωµένα κρεµµύδια

    Αποστολάκης Γιάννης

    Η κουζίνα είναι εργένικη, αλλά η φάβα «παντρεµένη» και µάλιστα µε καραµελωµένα κρεµµύδια. Η ήπια γλυκιά γεύση τους θα δέσει µε τον απαλό χαρακτήρα του οσπρίου.

    Υλικά (για 4-6 άτοµα)

    •  500 γρ. φάβα
    • 1 ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο + 6 κ.σ. για το σοτάρισµα
    • 1 λίτρο χλιαρό νερό
    • 3 κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές φέτες
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • 2 κ.σ. ξίδι µπαλσάµικο
    • 1 µατσάκι φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα της)
    • αλάτι

    Εκτέλεση

    Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε τη φάβα σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το νερό, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε µε καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράσει για περίπου 30-45 λεπτά (ανάλογα µε τη φάβα), ανακατεύοντας ανά διαστήµατα. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο χλιαρό νερό.

    Σε άλλη κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, σοτάρουµε τα κρεµµύδια σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε συνέχεια, ώστε να µην αρπάξουν. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ένα µελί χρώµα, προσθέτουµε τη ζάχαρη και το ξίδι. Ανακατεύουµε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουµε από την εστία. 

    Περνάµε τη φάβα από το multi, για να αποκτήσει κρεµώδη υφή. Προσθέτουµε τη ρίγανη, το 1 ποτηράκι ελαιόλαδο και όσο αλάτι χρειάζεται και ανακατεύουµε απαλά. Σερβίρουµε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουµε µε τα καραµελωµένα κρεµµύδια.

    Αφιερώματα