• Αναζήτηση
  • Εργένικη κουζίνα: Λινγκουίνι με όστρακα, γαρίδες και βασιλικό

    Δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι ότι πράγµατι τα οστρακοειδή είναι αφροδισιακά

    Αποστολάκης Γιάννης

    Δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι ότι πράγµατι τα οστρακοειδή είναι αφροδισιακά. Μπορούµε όµως να σας διαβεβαιώσουµε ότι αυτή η µακαρονάδα είναι πεντανόστιµη.

    Υλικά (για 2 άτοµα)

    • 6 µεγάλες γαρίδες
    • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
    • 1 κρεµµύδι, χονδροκοµµένο
    • 2 κλωνάρια σέλερι, χονδροκοµµένα
    • 2 καρότα, χονδροκοµµένα
    • 15 φρέσκα µύδια
    • 10 φρέσκα κυδώνια ή αχιβάδες
    • 1 σκελίδα σκόρδου
    • 200 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση
    • 400 γρ. λινγκουίνι
    • 10 φύλλα βασιλικού {{{ moto }}}

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουµε τις γαρίδες, χωρίς να κόψουµε την ουρά τους, και τις αφήνουµε στην άκρη. Κρατάµε τα κεφάλια και κελύφη. Σε µικρή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σέλερι και τα καρότα. Προσθέτουµε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τα πιέζουµε µε µια κουτάλα για να βγάλουν το ζουµί τους. Ρίχνουµε 1 ½ λίτρο νερό και αφήνουµε να βράσουν για περίπου 1 ώρα, ώστε να αναδυθεί όλη η γεύση των θαλασσινών. Σουρώνουµε τον ζωµό και τον κρατάµε στην άκρη.

    Καθαρίζουµε εξωτερικά τα µύδια µε σύρµα κουζίνας κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό. Αφαιρούµε το «γένι»,  κρατώντας το µύδι µε το ένα χέρι και τραβώντας το «γένι» µε το άλλο µε µια απότοµη, κοφτή κίνηση – προσοχή, δεν χρησιµοποιούµε τα ανοιχτά µύδια. Τρίβουµε µεταξύ τους τα κυδώνια ή τις αχηβάδες κάτω από τρεχούµενο νερό, για να φύγει η άµµος.

    Σε βαθύ τηγάνι, σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σοτάρουµε ελαφρώς το σκόρδο και τα ντοµατίνια. Προσθέτουµε 1 ½ φλ. από τον ζωµό των γαρίδων και δυναµώνουµε τη φωτιά. Ρίχνουµε τα όστρακα και αφήνουµε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 λεπτά.

    Σε άλλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σε µη αλατισµένο νερό, βράζουµε τα ζυµαρικά 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόµενο χρόνο στη συσκευασία. Τα σουρώνουµε και τα ρίχνουµε στη σάλτσα που βράζει. Προσθέτουµε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, τα φύλλα του βασιλικού και τις γαρίδες (χρειάζονται λιγότερο από 2 λεπτά για το ιδανικό αποτέλεσµα). Ανακατεύουµε συνέχεια, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούµε και πετάµε όσα όστρακα δεν έχουν ανοίξει µέχρι το τέλος της διαδικασίας.

    Αφιερώματα