• Αναζήτηση
 • Απατεώνες

  Εντελώς εξωφρενικό. Η επιτομή του νεοελληνικού αλαλούμ. Ανευθυνότητας, ιδιοτέλειας

  Απατεώνες | tovima.gr

  Εντελώς εξωφρενικό. Η επιτομή του νεοελληνικού αλαλούμ. Ανευθυνότητας, ιδιοτέλειας και αναλγησίας. Οι πασίγνωστες «κακοδαιμονίες» που μας μαστιγώνουν ανηλεώς. Θα τοποθετήσουν, λέει, επιτρόπους. Να ελέγχουν υπουργούς, διευθυντές, προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, δημάρχους και Νομάρχες. Ετσι ώστε να μην παραβιάζονται δαπάνες και προϋπολογισμοί. Και όποιος Δήμαρχος, λέει, υπερβεί τα προσυμφωνηθέντα έξοδά του, σε μηνιαία βάση, τότε θα είναι αναγκασμένος να ισοφαρίσει και να κλείσει την τρύπα, επιβάλλοντας μεγαλύτερους φόρους στους δημότες του. Θαύμα ελληνικό. Μεθερμηνευόμενο πάει να πει, ότι τα κέφια και την εκλογική πελατεία του κάθε τοπάρχη θα την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Τρώει εκείνος τον άμπακα, πληρώνουμε εμείς από το υστέρημά μας. Και κερατάδες και δαρμένοι δηλαδή.

  Απίστευτο; Κάτι χειρότερο. Εγκληματικό! Γιατί, αν κατάλαβα καλά παραδέχονται δημοσίως με βούλα και υπογραφή, ότι τα αφεντικά της δημόσια διοίκησης είναι ακατάλληλοι, άχρηστοι, σπάταλοι, ρουσφετολόγοι, ανεπρόκοποι και παντελώς αδιάφοροι για τα πορτοφόλια των πολιτών από τα οποία προέρχονται τα χρήματα του κρατικού κορβανά. Οι αυθεντίες που διορίστηκαν από την κυβέρνηση ή εκλέχτηκαν από εμάς, εκλαμβάνονται ως εντελώς ακατάλληλοι να ανταποκριθούν στο στοιχειώδες καθήκον τους που είναι ο έλεγχος των οικονομικών του ταμείου τους. Αυθεντικός ζουρλομανδύας Made in Greece.

  Φανταστείτε το διαφορετικά. Είναι σαν ο τάδε μικρός επιχειρηματίας να προσλαμβάνει δεύτερο λογιστή και δεύτερο ταμία για να ελέγχουν αυτοί τον πρώτο και κανονικό λογιστή και τον πρώτο και κανονικό ταμία. Δύο άνθρωποι και δύο χοντροί μισθοί για την υπηρεσία που έχει ταχθεί να διεκπεραιώνει ένας και μοναδικός. Αυτό δηλαδή που δεν συμβαίνει σε οποιαδήποτε επιχείρηση και σε οποιοδήποτε σημείο του γεωγραφικού ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αφρικανικών χωρών, πρόκειται να εφαρμοστεί στην αποικία την ελληνική!

  Μα το στοιχειώδες που επιβάλει η λογική είναι μία κίνηση απλή. Οποιος δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της δουλειάς του, εκδιώχνεται κλοτσηδόν. Ουστ απ’ εδώ. Ο επόμενος παρακαλώ. Με την πρώτη κουτσουκέλα, να βλέπει πόρτα το αφεντικό. Το ίδιο και με κάθε Δήμαρχο που σφυρίζει αδιάφορα σε βάρος των πορτοφολιών των δημοτών. Να αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι σπατάλες του μαζί με τα ρουσφέτια του, να διαπομπεύεται δημοσίως το όνομά του και στη συνέχεια με εξαγριωμένους τους πολίτες της δικής του πόλης, να εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

  Αλλά για να υπερισχύσουν η απλή λογική και ο κοινός νους, πρέπει να επιβληθούν δύο κανόνες αυστηροί: Τουτέστιν αξιοκρατία και φυσικά τιμωρία. Ομως επειδή ούτε αξιοκρατία, ούτε τιμωρία, και επειδή η κάθε κυβερνητική εξουσία ηδονίζεται κάνοντας παρτούζα με την μετριότητα και την ατιμωρησία, γι’ αυτό εμείς, εκτός των άλλων θα πληρώνουμε δύο για την δουλειά του ενός. Ο πρώτος, ο επίσημος, ο (ας πούμε) υπουργός, θα καταναλώνει και θα επενδύει τον χρόνο του σε τηλεοπτικά talk shows και σε πάσης φύσεως δημόσιες εμφανίσεις. Ο δεύτερος θα υποδύεται τον ελεγκτικό μηχανισμό. Ο πρώτος για την βιτρίνα, ο δεύτερος για την κουζίνα.

  Περίφημα. Ετσι ως χώρα παραδεχόμαστε την ανικανότητά μας. Και έτσι ως κοινωνία ομολογούμε προς την Τρόικα, πως ναι είμαστε ακατάλληλοι, ανεπρόκοποι και διεφθαρμένοι μέχρι το τελευταίο κύτταρο της ύπαρξής μας. Επιτέλους το καταφέραμε. Κάτι είναι κι αυτό. Μεταξύ απατεώνων άρχισε να πρυτανεύει αναγκαστική ειλικρίνεια!

  Γνώμες