• Αναζήτηση
 • Εγκαθίστανται στα υπουργεία οι νέοι υπουργοί

  Από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η παράδοση και παραλαβή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας η οποία προέκυψε έπειτα από ένα τετραήμερο έντονων διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν ώς την τελευταία στιγμή. Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι.

  Θερμού Μαρία

  Από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η παράδοση και παραλαβή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας η οποία προέκυψε έπειτα από ένα τετραήμερο έντονων διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν έως την τελευταία στιγμή. Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι.

  Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από το πρωί και ενημερώνεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

  Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, είπε  ο νέος υπουργός Παιδείας,  Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του απο την υπηρεσιακή υπουργό κυρία Φρόσω Κιάου.

  «Η λαϊκή εντολή ήταν ξεκάθαρη, πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο στην ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να αναθεωρήσουμε τους όρους του μνημονίου χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο θέση Ελλάδας στην ΕΕ και χωρίς να αμφισβητήσουμε τους αυτονόητους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

   Το έργο του νέου υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, είναι δυσκολότερο λόγω της συνένωσης των δύο υπουργείων και λόγω του μεγάλου αριθμού προσωπικού και υπηρεσιών – αυτά τα δύο υπουργεία, όμως, είναι ψυχή και καρδιά της Ελλάδας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, η απελθούσα υπηρεσιακή υπουργός Ευφροσύνη Κιάου, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών.

  «Ξεκινάμε σκληρή δουλειά με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Πρέπει να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των επόμενων γενεών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι ανάκαμψη της χώρας δεν γίνεται χωρίς αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Να κρατήσουμε ζωντανό το εκπαιδευτικό σύστημα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπου χρειάζεται και να εφαρμόσουμε όσα σχεδίασαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, διότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια» κατέληξε.

  «Στο σύντομο πέρασμά μου από το υπουργείο προσπάθησα να αντιμετωπίσω τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που ανέκυψαν. Τώρα παραλαμβάνετε για τα μεγάλα», προσέθεσε η κ. Κιάου η οποία ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στα σχολεία η βαθμολογία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα βιβλία ταχύτατα παραδίδονται στις αποθήκες του υπουργείου, ενώ στα Πανεπιστήμια δόθηκε ανάσα για τη χρηματοδότησή τους. «Σ΄ αυτό το σύντομο διάστημα μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και στις δύσκολες αυτές στιγμές αυτό που μένει για όλους μας είναι η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη» υπογράμμισε η απελθούσα υπηρεσιακή υπουργός.

  Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Αρβανιτόπουλος απευθύνθηκε προς τους υπαλλήλους του υπουργείου λέγοντας «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω. Είχαμε αγαστή συνεργασία και ελπίζω να συνεχιστεί» και ευχαρίστησε «δημόσια την υπουργό γιατί πράγματι στη διάρκεια της υπηρεσιακής αυτής κυβέρνησης δεν υπήρξε υπουργός που απλώς αντιμετώπισε τα προβλήματα αλλά έσκυψε πάνω σ΄ αυτά και γι αυτό κάνει το έργο μας ευκολότερο».

  Ο Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε υψίστη τιμή και ευθύνη μετά την ανάληψη των καθηκόντων υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η λαϊκή εντολή είναι ξεκάθαρη: να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να ανοίξουμε τον δρόμο στην ανάπτυξη και να αναθεωρήσουμε τους όρους του μνημονίου, χωρίς να αμφισβητήσουμε αυτονόητους στόχους, αλλά και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού.

  Υφυπουργείο Πολιτισμού

  Τέσσερις  αντί  ενός, ο υπουργός Παιδείας  και  Πολιτισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο  αναπληρωτής  υπουργός  Πολιτισμού  Κώστας Τζαβάρας  και  οι  υφυπουργοί  Θεόδωρος  Παπαθεοδώρου  και Γιάννης Ιωαννίδης έφθασαν  λίγο μετά το μεσημέρι στο  υποβαθμισμένο  πλέον   υφυπουργείο  Πολιτισμού της οδού  Μπουμπουλίνας για την  τελετή παράδοσης  παραλαβής.

  «Παιδεία  και πολιτισμός  είναι τα  πρώτα που  μας απασχολούν σε  περίοδο  κρίσης  αλλά  πέρα από αυτό για  μας  είναι η  ψυχή  της Ελλάδας,  που είναι  αδιαπραγμάτευτη»,  είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος   παραλαμβάνοντας το  υπουργείο από  την υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη και τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη. Ο  ίδιος  εξάλλου  θέλησε  να  διασκεδάσει  τις εντυπώσεις για  την  ενοποίηση  των  υπουργείων  λέγοντας  ότι δεν πρόκειται για υποβάθμιση του πολιτισμού. Λίγο  νωρίτερα  η  κυρία  Καραπαναγιώτη είχε  ευχαριστήσει τους ανθρώπους του  υπουργείου με  τους  οποίους  συνεργάσθηκε για  μικρό  αλλά  εποικοδομητικό  διάστημα τονίζοντας  τη  θέση  της Ελλάδας στον  πολιτισμό διεθνώς και αναφέροντας  εξάλλου με  υπερηφάνεια  ότι σε  λιγότερο  από  ένα  μήνα η  ελληνική  εθνική  αποστολή  θα παρελάσει πρώτη στην  έναρξη  των Ολυμπιακών Αγώνων του  Λονδίνου.

  Οσον αφορά τον  κ. Τζαβάρα  ζήτησε  τη συνεργασία των ανθρώπων του υπουργείου  λέγοντας ότι  αναλαμβάνει τα  καθήκοντά του  με χαρά  αλλά  και  αίσθημα  ευθύνης.

  Στην  τελετή  πάντως, που  έγινε στο  αμφιθέατρο  της οδού  Μπουμπουλίνας  τα  αισθήματα και τα  σχόλια  ήταν  ανάμεικτα _αμηχανία  μάλλον,  παρά  ευφορία _  παρά τα κάποια χειροκροτήματα.  Κύριο θέμα των συζητήσεων στα  πηγαδάκια  εξάλλου  ήταν η  συγχώνευση του  υπουργείου  και ο προβληματισμός για την επόμενη  δύσκολη  μέρα.

  Υφυπουργείο Αθλητισμού

  Την ικανοποίησή του για την υπαγωγή του Αθλητισμού στο ίδιο υπουργείο με τον Πολιτισμό και την Παιδεία (Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού) εξέφρασε ο επανακάμψας μετά από τρία χρόνια στο υφυπουργείο Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

  «Έλεγα χρόνια πως ο αθλητισμός πρέπει να πάει στο Υπουργείο Παιδείας», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ενώ προανήγγειλε την παρουσία του απερχόμενου γενικού γραμματέα κ. Πάνου Μπιτσαξή στον αποψινό αγώνα της Ελλάδας με τη Γερμανία. Ο κ. Ιωαννίδης προανήγγειλε την επαναφορά των προνομίων για τους αθλητές. «Θα αποκαταστήσουμε τα κίνητρα, γιατί πρέπει να υπάρχουν κίνητρα».

  Στην ομιλία του ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι «Η Εθνική μας απέδειξε πως ο Έλληνας μπορεί να καταπλήξει όταν υπάρχει ομαδικότητα. Πρέπει να συνεργαστούμε όλα τα κόμματα, το χρωστάμε στους πολίτες γιατί αυτοί έκαναν τόσες θυσίες. Θα πολεμήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Ο κ. Μπιτσαξής ήταν μόνος του εδώ για τρία χρόνια και ο αθλητισμός λειτούργησε από τις δικές του υπεράνθρωπες προσπάθειες».
  Ο κ. Μπιτσαξής, που νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, τόνισε: «Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι ένας παλιός γνώριμος και θα κάνει το παν για να μας προσφέρει έναν αθλητισμό που μας αξίζει. Εδώ και δύο χρόνια οι Κασσάνδρες έλεγαν πως ο αθλητισμός θα καταρρεύσει, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενημέρωσα τον κ. Ιωαννίδη για την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητισμός αναβαθμίζεται και είναι σωστή η συνένωση του αθλητισμού με την παιδεία».


  Υπουργείο Εσωτερικών

  Με ανταλλαγή αμοιβαίων φιλοφρονήσεων έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών η παράδοση-παραλαβή του χαρτοφυλακίου. Ο απερχόμενος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στους κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου και επαίνεσε επανειλημμένως το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου και τον γενικό γραμματέα.

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του. Αυτές, όπως είπε, θα είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης Πολιτείας με εκσυγχρονισμένη δημόσια διοίκηση, η δημιουργία ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και η διαμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να παύσει η χώρα να είναι αποθήκη ψυχών.

  Ο απερχόμενος υπουργός Α. Μανιτάκης εξέφρασε τη θλίψη του διότι «αποχωρεί από ένα υπουργείο στο οποίο είχε πολύ καλή συνεργασία» και δήλωσε ότι αποχωρεί με «ικανοποίηση, διότι επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο το είχε αναλάβει, που ήταν η διεξαγωγή των εκλογών». Επίσης, σημείωσε ότι «με δυο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου διευθετήσαμε απρόβλεπτα και επείγοντα προβλήματα που αφορούσαν την απασχόληση».

  Όπως τόνισε η διευθέτηση των προβλημάτων κατέστη δυνατή χάρη στον «πολύ καλό γενικό γραμματέα και στο προσωπικό». Ο κ. Μανιτάκης επαίνεσε το «έργο των διευθύνσεων που διενήργησαν τις εκλογές» και τις διευθύνσεις του υπουργείου που «με τεκμηριωμένο τρόπο προετοίμασαν τις αναγκαίες αποφάσεις» για τα ζητήματα προσωπικού.

  Και κατέληξε απευθυνόμενος προς τον κ. Στυλιανίδη: «Πιστεύω ότι με το προσωπικό, την πείρα και τις ικανότητές σας θα αντεπεξέλθετε». Ο κ. Στυλιανίδης επαίνεσε τον κ. Μανιτάκη και έκανε μνεία στο επιστημονικό του έργο, απότοκο του οποίου ήταν, όπως είπε, «τα σημαντικά αποτελέσματα που φέρατε παρά το σύντομο διάστημα». Σημείωσε δε ότι «με τον κ. Αθανασίου θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το έργο σας», τόνισε ότι το υπ. Εσωτερικών «αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Περιφέρειας» και κατέληξε: «Ο τόπος χρειάζεται πολιτική και πολιτικούς που να υπηρετούν τον πολίτη».

  Ο υφυπουργός Εσωτερικών Δ. Αθανασίου επαίνεσε και αυτός, από την πλευρά του, τον «δάσκαλο» Μανιτάκη και την επιτυχία με την οποία διεκπεραίωσε το δύσκολο έργο του. «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό το έργο» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, καθώς «χρέος όλων και ευθύνη είναι να εκσυγχρονίσουμε το κράτος».

  Υπουργείο Εξωτερικών

  Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο, καθώς η κρίση που πλήττει τη χώρα δεν άφησε αλώβητο το υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.

  «Αναλαμβάνω με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτή της αποστολής» δήλωσε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  Υπουργείο Εργασίας

  Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον Γιάννη Βρούτση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης, τόνισε ότι η κατάσταση στον χώρο της εργασίας είναι εκρηκτική, πως επιχειρήθηκε η σύγκλιση και η αναζήτηση λύσεων, αλλά – όπως είπε – κάποιοι δεν θέλησαν να καταλάβουν. Ωστόσο, συνέχισε, η σύγκλιση πρέπει να αναζητείται ανά πάσα στιγμή.

  «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί στο υπουργείο αναλαμβάνουν άνθρωποι με ιδέες, προτάσεις και πρόγραμμα. Πιστεύω ότι θα δώσουν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε:

  «Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο της ψυχικής μου αναζήτησης, θα υπερασπιστώ την ιδέα αποκατάστασης του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων, πρόκειται για προσωπική δέσμευση».

  Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι κεντρικοί στόχοι του υπουργείου είναι η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και το θέμα της μετενέργειας. Ειδικότερα για τους μισθούς, ο κ. Βρούτσης είπε ότι στόχος είναι να εναρμονισθούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Δένδιας στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι η υποκατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας στο έργο τους δεν προβλέπεται ούτε από το δικαιϊκό, ούτε από το αξιακό μας σύστημα».

   Πρόσθεσε ακόμη ότι «διερχόμαστε την ύψιστη πρόκληση της αμφισβήτησης…. Μου επιτρέπεται όμως να διατυπώσω την πεποίθηση ότι οι γυναίκες και οι άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας θα σταθούν συνταγματικοί φρουροί, όχι μόνο της ασφάλειας και της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και τη ουσίας του πολιτεύματος».

   Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και την ΕΕ και η επίλυση των υπηρεσιακών προβλημάτων των αστυνομικών οι οποίοι μαζί με την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας των πολιτών θα είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως ο ίδιος τους προσδιόρισε.

   Ο απερχόμενος υπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου, κατά την παράδοση του υπουργείου, έκανε απολογισμό της διαδρομής του στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και στο υπουργείο και κάλεσε τους συνεργάτες του να συνεχίσουν να υπηρετούν τα ιδανικά της Δημοκρατίας «με το ίδιο σθένος, τον ίδιο ζήλο και με αποφασιστικότητα». Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν και πρώην αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές, όπως ο βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, Αθ. Νταβλούρος, και ο βουλευτής της ΝΔ στη Δράμα, Δ. Κυριαζίδης.

  «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός μιλώντας στο προσωπικό του υπουργείου.  Και πρόσθεσε: «Όλους όσοι καθημερινά αγωνίζονται για την ασφάλεια των πολιτών και για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

  Σε μία δύσκολη συγκυρία για τη Χώρα μας και παρά την ένδεια μέσων, η αφοσίωση και η αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται, αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον συνάνθρωπο που τους διακατέχει.Τα δύο έτη που είχα την τιμή να ηγούμαι της Ελληνικής Αστυνομίας και τους 8 μήνες που από διάφορες θέσεις βρέθηκα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντιμετωπίστηκαν πρωτόγνωρες προκλήσεις, στις οποίες ανταποκριθήκαμε με αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία.

  Σας καλώ να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος, τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα να υπηρετείτε τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στα παιδιά μας, στην Πατρίδα μας». 


  Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

  Τη διασφάλιση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς του στρατεύματος προς τον ελληνικό λαό, έθεσε ως προτεραιότητες ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα από τον απελθόντα υπηρεσιακό υπουργό, Φραγκούλη Φράγκο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα θα καταφέρει να ανασυγκροτηθεί. «Θα ξαναδώσουμε χαρά στον ελληνικό λαό», ανέφερε. Τόσο ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο απελθών διαπίστωσαν ότι το φρόνημα και το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει υψηλό και είναι αποσυνδεδεμένο από τα «οποιαδήποτε δικαιολογημένα παράπονά τους», που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές των μισθών.

  Και οι δύο επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για οιαδήποτε παραχώρηση σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας ή διολίσθηση σε θέματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η οικονομική κρίση να μην περάσει στις Ένοπλες Δυνάμεις να μη γίνει εθνική κρίση, διότι «τα πλήγματα σε θέματα εθνικής κυριαρχίας πολύ δύσκολα θεραπεύονται».

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να αφήσουμε πίσω κομματικούς διαχωρισμούς και μικροπολιτικές επιδιώξεις του παρελθόντος και ευχήθηκε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό της διότι πρόκειται για εθνικό στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Για το θέμα των απωλειών του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στο «να αποκαταστήσουμε στην πορεία του χρόνου αυτές τις μαύρες τρύπες, που απορρέουν από τις οριζόντιες περικοπές». Επίσης, δήλωσε ότι η κοινωνικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον πολίτη θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν.

  Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον απελθόντα υπουργό «να μείνει κοντά μας για να μας βοηθήσει στο έργο μας». Μαζί με το νέο υπουργό παρέλαβαν τα καθήκοντα τους οι νέοι υφυπουργοί Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης.

  Στον απελθόντα υπουργό Εθνικής Άμυνας η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επέδωσε αναμνηστικά δώρα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος επέδωσε ομοίωμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιάζιας μία ιταλική καραμπίνα τύπου μπερέτα, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ένα περίστροφο τύπου Γουέμπλεϊ βρετανικής κατασκευής και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτεραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης αντίγραφο αεροσκάφους Α-7 Κορσέρ.

  Ο κ. Φράγκος είχε ενημερώσει την Πέμπτη τον νέο υπουργό, επί δύο ώρες, για όλα τα θέματα του υπουργείου, αρχής γενομένης από το μισθολόγιο που έχει προετοιμαστεί σε συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας.

  Υπουργείο Υγείας

  Με πίκρα, όπως είπε, αποχωρεί ο καθηγητής κ. Χρ. Κίττας από το υπουργείο Υγείας. «Για πρώτη φορά υπηρεσιακή κυβέρνηση 35 ημερών είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα με έναν κλάδο αγαπημένο για μένα», δήλωσε αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς της Αττικής, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ττους.

  «Σε εμάς δεν έδωσαν ανοχή παρότι κάναμε σοβαρές προσπάθειες. Είδα ανθρώπους να ταλαιπωρούνται για να πάρουν ένα φάρμακο. Τους κάνω μία τελευταία έκκληση να δώσουν ανοχή σε μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις τώρα και όχι τόσο για την κυβέρνηση όσο για τους αρρώστους», πρόσθεσε, δίδοντας τη σκυτάλη στον νέο υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο, στον αναπληρωτή υπουργό κ. Μ. Σαλμά και στην υφυπουργό κυρία Φωτεινή Σκοπούλη. Ο κ. Κίττας τους ευχήθηκε καλό κουράγιο, διότι _ όπως είπε _ τα προβλήματα είναι μεγάλα γενικότερα και ειδικότερα στην Υγεία.

  Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι κάθε αφετηρία είναι πρόκληση ειδικά όταν η κρίση δύναται να περιορίσει τους μεγάλους οραματισμούς, ενώ ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε ότι θα παλέψουν για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο.

  Η κυρία Σκοπούλη δήλωσε ότι βρίσκεται στη θέση της υφυπουργού Υγείας εξαιτίας της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο κ. Φ. Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά. Τάχθηκε υπέρ μιας αποτελεσματικής δημόσιας υγείας και σωστά αναπτυγμένης ιδιωτικής υγείας διότι _ όπως ανέφερε _ το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

  Ωστόσο, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες για να μην γίνονται ατασθαλίες». Αναφερόμενη στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ότι έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές και να προχωρήσουν, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του πάσχοντα.

  Απευθυνόμενη στους πάσχοντες, τους κάλεσε να συμβάλουν κι αυτοί με την υπομονή τους ώστε να επιτύχουμε ένα καλό σύστημα Υγείας, και κατέληξε: «Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και συμφέροντα τα οποία πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να διαλύσουμε».


  Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  Με χρονίζουσες εκκρεμότητες ήρθε αντιμέτωπος τον τελευταίο μήνα ο υπηρεσιακός υπουργός

  Με αιχμές του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού για τους προκατόχους του ξεκίνησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

  Ο κ. Γρηγόρης Τσάλτας όταν πριν έναν μήνα αναλάμβανε τα καθήκοντά του είχε δηλώσει ότι η θητεία του στο υπουργείο θα ήταν ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του ως πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. «Ήταν όμως ένα σκληρό διάλειμμα. Δεν έχω ξανακάνει τέτοιο διάλειμμα», παραδέχθηκε σήμερα. Και πρόσθεσε: «Οι προκάτοχοί μου ήταν τρεις (σ. σ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης, Γ. Μανιάτης) και εγώ ένας. Κατάφερα να ενημερωθώ σε τέσσερις ημέρες. Τα προβλήματα που έτρεχαν ήταν πολλά και έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς βρήκαμε λίγο πολύ σε όλα τα υπουργεία να έχει “καθίσει” το κράτος. Ήταν πολλές οι εκκρεμότητες. Πολλά έπρεπε να έχουν γίνει και δεν είχαν γίνει», επεσήμανε.

  Κατά τη σύντομη θητεία του, ο κ. Τσάλτας υπέγραψε 140 Υπουργικές Αποφάσεις και έξι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Επίσης από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκαν οκτώ Προεδρικά Διατάγματα.

  «Έγινε τιτάνιο έργο μέσα σ΄ αυτόν τον μήνα. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα», τόνισε και αναφέρθηκε στις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες τον ενημέρωσαν για προβλήματα που χρόνιζαν, όπως το Προεδρικό Διάταγμα για τους νησιωτικούς υγροτόπους, το οποίο ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε.

  Άλλο χρονίζον ΠΔ αφορούσε την ανακήρυξη της λίμνης Καστοριάς σε περιοχή Προστασίας της Φύσης και αποτελούσε απαίτηση της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

  Στην ενέργεια, όπως επεσήμανε ο απερχόμενος υπουργός, προώθησε ελέγχους σε όλα τα πρατήρια καυσίμων κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την αντίστοιχη διαδικασία με τα περιβαλλοντικά πρόστιμα.

  Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος δήλωσε ευτυχής που παραλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου από έναν πανεπιστημιακό. «Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο προσφέρει στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Λιβιεράτος. Και πρόσθεσε: «Θα πω μόνο ένα “θα”. Ότι θα εργαστούμε. Το έργο μας είναι δύσκολο σε ένα υπουργείο πολυσχιδές και πολύ τεχνικό».

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου είναι ενδεχόμενο να αναλάβουν τα θέματα ενέργειας.

  Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  Μανιτάκης: Μελετημένες τομές και ρήξεις

  Στη συνεργασία με την task force προσβλέπει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης για τη δημιουργία μιάς ευρωπαικής δημόσιας διοίκησης.

  Ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος παρέλαβε το υπουργείο από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Λουκά Αποστολίδη επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει. «Θα προχωρήσουμε σε μελετημένες και προσεγμένες τομές και ρήξεις», τόνισε και συμπλήρωσε «Θα αποφασίζουμε με διαφάνερια και μετά απο υπεύθυνο διάλογο».

  Ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Κουβέλη, που τον πρότεινε γι΄αυτή τη θέση και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στη εμπιστοσύνη που του έδειξε.

  Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

  Η επανεκκίνηση των οδικών έργων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, η εξυγίανση του ΟΣΕ και η ολοκλήρωση των έργων του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Κ. Χατζηδάκη.

  Ειδικότερα, όπως τόνισε, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, για το «ξεμπλοκάρισμα» των έργων, δεν απαιτείται μόνο η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος.
   
  Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ που εποπτεύει το υπουργείο, ότι «θα χτίσουμε σε ότι καλό έχει γίνει», ενώ για την εξυγίανση του ΟΣΕ τόνισε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν «με φροντίδα για τους φορολογούμενους και με έννοια για τους εργαζομένους», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως «κομβικής σημασίας».

  Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με την Αττικό Μετρό για την ταχύτερη προώθηση των έργων Μετρό της Αθήνας, αλλά και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

  «Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει αποφασιστικά ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Σταύρος Καλογιάννης» είπε, με τον οποίον, όπως επισήμανε, βρίσκονται «στο ίδιο μήκος κύματος». «Δεν υπόσχομαι θαύματα, υπόσχομαι, όμως, ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για α έχουμε μετρήσιμο έργο» είπε ο υπουργός.

  «Χρειάζεται μία εθνική συμμετοχή για την επιτυχία της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση συνεργασίας το πρωτεύον είναι η επιτυχία του τόπου, ζητώντας να μπουν «τα σπαθιά στο θηκάρι».

  «Η Κυβέρνηση από αύριο το πρωί θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που αγγίζουν το κάθε Έλληνα και τη κάθε Ελληνίδα. Πάντα θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που όταν γύρισε στην Ελλάδα, σε αντίστοιχα κρίσιμες στιγμές, στη δήλωσή του είπε. «Προσεύχεστε για μένα». Η Κυβέρνηση αυτή είναι καταδικασμένη να πετύχει. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία της χώρας. Γι αυτό πρέπει να βρούμε τους μεγαλύτερους κοινούς παρονομαστές. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε ή όλοι μαζί θα πετύχουμε» είπε κ. Χατζηδάκης. «Από το έργο μας θα κριθούμε» κατέληξε.

  Από την μεριά του, ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών, καθηγητής, κ. Σ. Σιμόπουλος δήλωσε: «Υπήρξαν προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν και είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να σας υποδέχομαι εδώ προκειμένου σε λίγο να συνεχίσω να ασκώ τα ακαδημαϊκά καθήκοντα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, τους συνεργάτες τους ξέρετε, είναι όλοι άξιοι.

  Ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε τους κυρίους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου: τον κ. Μπουρδάρα, τον κ. Οικονομίδη και τον κ. Κάτσικα και τον απόντα λόγω παραίτησης κ. Λαμπρόπουλο (παρακαλώ να τα μεταφέρετε). Θα ήθελα να ευχαριστήσω του Γενικούς Διευθυντές και όλη την ιεραρχία και των δύο κτιρίων και του κτιρίου αυτού που είναι οι μεταφορές και τα δίκτυα και του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη που είναι οι υποδομές.

   Ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ του Υπουργείου, τις επισκέφτηκα όλες και είμαι χαρούμενος γιατί δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά δουλεύουν, αυτό έχει σημασία. Εύχομαι και ελπίζω το έργο σας – έχετε δώσει κ. Υπουργέ δείγματα γραφής –  να αποδώσει για το καλό του τόπου».

  Υπουργείο Δικαιοσύνης

  Τις προτεραιότητες για το χώρο της δικαιοσύνης περιέγραψε ο νέος υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.

  Η αξιοπιστία αλλά και η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου το οποίο βρέθηκε και στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου ως μήλον της έριδος και μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούσαν την εξουσία.

  Η επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ. να προτείνει κορυφαίο στέλεχός της για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν συνειδητή αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας:

  «Αποχωρώ από ένα υπουργείο (Εργασίας) που θα μπορούσα να μείνω, εκεί όπου χτυπάει η αγωνία των ανέργων, των εργαζομένων, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Η ψυχική μου αναζήτηση, όμως και το χρέος μου να ενδυναμώσω τις προσδοκίες των πολιτών για γρήγορη και αξιόπιστη απονομή δικαιοσύνης με οδήγησαν εδώ… Ήταν απόλυτη επιλογή μου».

  Ιδιαίτερο στοίχημα για το χώρο της δικαιοσύνης είναι ο τρόπος απονομής της το οποίο περιέγραψε ο νέος υπουργός με βάση και την εμπειρία του στη μάχιμη δικηγορία:

  «Το δικαστικό σύστημα της πατρίδας μας ό, τι και αν λέγεται στέκεται υψηλοτέρα από τις υπόλοιπες θεσμοθετημένες λειτουργίες. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Αναζητείται αξιοπιστία… Συνευθύνη μας είναι να μην χαϊδεύουμε αυτιά δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων… Συνάντηση μέσα στον Ιούλιο με τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναζητηθούν λύσεις τώρα. Όχι αύριο. Θα αξιοποιηθεί το προσωπικό του υπουργείου… Δεν θα καλέσουμε άλλον…. Χωρίς κολλητούς, παρατρεχάμενους, βαλτούς…».

  Όμως, γνωστά του είναι και τα προβλήματα των χιλιάδων δικηγόρων αφού διατέλεσε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Υποσχέθηκε: «Στήριξη στους δικηγόρους και εξεύρεση λύσης για την ανακούφισή τους». Είναι και αυτοί πολίτες, είπε και αναζητούν 300 ευρώ για να επιβιώσουν σε συνεργασίες με δικηγορικά γραφεία.. «Αδιαφορώ για όποια σχόλια επειδή ήμουν πρόεδρος του ΔΣΑ».

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα καταπατούμενα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πρέπει να διασφαλιστούν για να μη μείνουν μόνο στη νομοθετική κατοχύρωση τους».

  Για τις φυλακές είπε: «Δεν είναι χώροι των απόβλητων… οι κρατούμενοι είναι έλληνες πολίτες και χρέος μας παρά τα οικονομικά πρόβλημα είναι να τους ανακουφίσουμε.. Αναγνωρίζω ότι έγιναν προσπάθειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

  Κατέληξε: «Μάγοι δεν υπάρχουν και, αν ακόμη υπάρχουν, δεν είμαι μεταξύ αυτών. Μαζί θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύσεις εκεί που πονάει η κοινωνία. Εάν δεν προωθηθούν λύσεις δεν έχω λόγο σε αυτό το Υπουργείο. Δεν έχω σκοπό να χαϊδέψω αυτιά…».

  Ο χώρος της Δικαιοσύνης, όμως, θα κληθεί τους επόμενους μήνες να ολοκληρώσει τους καυτούς φακέλους που βρίσκονται είτε στο στάδιο της ανάκρισης, είτε ενώπιον του ακροατηρίου. Μεταξύ αυτών είναι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, το σκάνδαλο των υποβρυχίων, οι υποθέσεις Siemens και Βατοπαιδίου, καθώς και οι υποθέσεις Λαυρεντιάδη, του παραδικαστικού και του Χρηματιστηρίου.

  Πολιτική