• Αναζήτηση
  • Στιφάδο με πατάτες και κάππαρη

    Υλικά για 4 άτομα

    ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
    2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
    1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
    3 κ.σ. πελτέ
    1 σκελίδα σκόρδου
    2 φύλλα δάφνης
    1 ξυλαράκι κανέλας
    1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
    2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
    3 κ.σ. ξίδι
    2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
    1 κιλό baby πατάτες, βιολογικές, καλά πλυμένες
    150 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη*
    2 κ.σ. ζάχαρη
    200 γρ. ντομάτα, τριμμένη, ή 1 κονσέρβα κονκασέ
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικός, από βιολογικό κύβο ή ψυγείου

    Εκτέλεση

    Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο, τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, την κανέλα, το δενδρολίβανο και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 3-4 λεπτά.

    Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τις πατάτες, την κάππαρη, τη ζάχαρη και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.

    Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε τα υγρά του φαγητού με ζωμό λαχανικών.

    * Ξαλμύρισμα: Βάζουμε την κάππαρη σε μπολ με νερό και την αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν σουρώνουμε, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.

    Αφιερώματα