Ομολογώ πως το πρώτο μέρος του τίτλου δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο. Περισσότερες από 50 αναλυτικές και με βήμα-βήμα φωτογράφηση συνταγές για πιάτα που θα τιμούσαν ακόμα και τα πιο απαιτητικά πιρούνια. Αυτά για κάποιον που -όπως είπαμε – θέλει να γίνει «Σεφ από την αρχή».

Καθότι, παρά την πολύ χαριτωμένη και προσεγμένη φωτογράφηση όπου πρωταγωνιστούν πιτσιρίκια πασπαλισμένα με αλεύρι και ανακατεμένα με ζύμες και σάλτσες, οι συνταγές μάλλον δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από αυτά.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι έχει γίνει μια φιλότιμη -και καλή ως επί το πλείστον- δουλειά στα κείμενα που περιγράφουν τις συνταγές, ωστόσο δεν απευθύνονται σε παιδιά αφού π.χ. ένα πιτσιρίκι δεν ξέρει τι σημαίνει η έκφραση: «ιδρώνουμε» το κρεμμύδι ή «σοτάρουμε» το μπέικον. Ή ακόμα, όταν ζεματάμε τις ντομάτες σε νερό που βράζει δεν γράφουμε «Δοκιμάζουμε τραβώντας τη φλούδα[…] αν αυτή απομακρύνεται με ευκολία, τότε βγάζουμε τις ντομάτες από το νερό». Κι αυτό γιατί σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να τις βγάλει με τα χέρια (με τα γνωστά αποτελέσματα) καθώς δεν αναγράφει πουθενά ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια τρυπητή κουτάλα. (Πιστέψτε με δεν πρόκειται για μικρή λεπτομέρεια για εκείνον του οποίου η πείρα δεν ξεπερνά αυτή ενός παιδιού).

Ο Γιάννης Λουκάκος, ως καταξιωμένος και αναγνωρισμένος σεφ γνωρίζει καλύτερα από όλους μας πως στην μαγειρική τίποτα δεν εννοείται και τίποτα δεν είναι εκ προοιμίου γνωστό.

Ναι, το «Chef από την αρχή: Για μικρά και «μεγάλα» παιδιά στην κουζίνα» (εκδόσεις Μεταίχμιο), είναι ένα όμορφο, προσεγμένο βιβλίο με νόστιμες (απ’ όσο φαίνονται), ενδιαφέρουσες και σχετικά απλές συνταγές. Αλλά για «μεγάλα» παιδιά που πρωτοσυστήνονται με την κουζίνα… Τα πιο μικρά θα χρειαστούν αρκετή από την βοήθεια της μαμάς ή (και) του μπαμπά.