• Αναζήτηση
 • Γκράιµ, ντάµπστεπ… και οι συνήθεις ύποπτοι

  Θα ακουγόταν υπερβολικό αν συζητούσαµε εν έτει 2012 για µία και µόνη τάση στη µουσική, υπό την έννοια ενός καλλιτεχνικού κινήµατος µε ενιαία ηχητικά χαρακτηριστικά – όπως συνέβη στο παρελθόν µε το γκραντζ, το χιπ-χοπ, το τριπ-χοπ ή την ηλεκτρόνικα. Εκτός ίσως από την αµερικάνα, το ιδίωµα που αντλεί έµπνευση από την αµερικανική φολκ και κάντρι, ελάχιστες νέες τάσεις εµφανίστηκαν αυτά τα δώδεκα χρόνια της νέας χιλιετίας και ο γενικός κανόνας θέλει σηµαντικά άλµπουµ να κυκλοφορούν ανεξαρτήτως.

  Θα ακουγόταν υπερβολικό αν συζητούσαµε εν έτει 2012 για µία και µόνη τάση στη µουσική, υπό την έννοια ενός καλλιτεχνικού κινήµατος µε ενιαία ηχητικά χαρακτηριστικά – όπως συνέβη στο παρελθόν µε το γκραντζ, το χιπ-χοπ, το τριπ-χοπ ή την ηλεκτρόνικα.

  Εκτός ίσως από την αµερικάνα, το ιδίωµα που αντλεί έµπνευση από την αµερικανική φολκ και κάντρι, ελάχιστες νέες τάσεις εµφανίστηκαν αυτά τα δώδεκα χρόνια της νέας χιλιετίας και ο γενικός κανόνας θέλει σηµαντικά άλµπουµ να κυκλοφορούν ανεξαρτήτως… είδους και προέλευσης.

  Ετσι, µέσα στη χρονιά που πέρασε ακούσαµε εξαιρετικές δουλειές τόσο από αναγνω ρισµένους καλλιτέχνες όπως η Πι Τζέι Χάρβεϊ, o Τοµ Γουέιτς, οι Radiohead και η Μπγιορκ, ή από dubsters και grimers όπως ο Τζέιµς Μπλέικ, ο Ζόµπι και οι Toro y Moi. Aυτό το τελευταίο ιδίωµα είναι ίσως το µοναδικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστηµα. Συνδυάζοντας όλα τα χαρακτηριστικά της ηλεκτρόνικα, του χιπ-χοπ, σκοτεινό ήχο και r’n’b διάθεση, το γκράιµ αλλά και το ντάµπστεπ αποτελούν το σάουντρακ των µεγαλουπόλεων και ό,τι πιο «προχωρηµένο». Μέσα στο 2012 θα ακούσουµε εξίσου ενδιαφέροντα πράγµατα. Αυτό υποστηρίζει και η λίστα που δηµοσιεύει κάθε χρόνο το BBC και η οποία συνήθως… πέφτει µέσα. Η 22χρονη ράπερ Aζέλια Μπανκς και ο επίσης ράπερ A$AP Rocky, αµφότεροι από το Χάρλεµ, αναµένεται να εντυπωσιάσουν, καθώς και οι παραγωγοί dubstep Φλαξ Παβίλιον και Σκρίλεξ. Δεν θα µας λείψει πάντως ούτε η καλή «µαύρη» µουσική, από τους Λονδρέζους Μάικλ Κιουάνουκα , Λιάν λε Χάβας, αλλά και τη Ρεν Χαρβιέ από το Σάλφορντ της Αγγλίας.

  Τα νέα στον χώρο της κιθαριστικής ποπ και της ροκ είναι εξίσου ελπιδοφόρα, αφού νέα ενδιαφέροντα σχήµατα ξεπηδούν συνεχώς. Οι Spector και οι Dry The River µάς έρχονται από τη Βρετανία, ενώ οι Friends µπορεί να µη ζουν στο Μανχάταν, όπως η γνωστή παρέα από την αγαπηµένη αµερικανική σειρά, αλλά παραδίπλα, στο Μπρούκλιν. Αίσθηση έχει προκαλέσει ήδη το σουηδικό χορευτικό ντουέτο Niki & The Dove καθώς και αµερικανός δηµιουργός Φρανκ Οσιαν. Τέλος, το σηµαντικότερο ίσως comeback της χρονιάς αναµένεται να είναι αυτό των Mazzy Star, του συγκροτήµατος της Χόουπ Σάντοβαλ και του Ντέιβιντ Ρόµπακ οι οποίοι προφανώς θα επιχειρήσουν να µας ταξι δέψουν για µία ακόµη φοράστους ευαίσθητους ήχους της αµερικανικής ενδοχώρας µέσα από την ανυπέρβλητη φωνή της Χόουπ.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτισμός