• Αναζήτηση
  • Φακές με σύγκλινο και σάλτσα δεμένη με ελαιόλαδο

    Κωστάκος Αθηναγόρας

    Υλικά για 4 άτομα

    2 φλ. φακές
    1 φύλλο δάφνης
    1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, καθαρισμένο
    100 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
    1 ντομάτα μεγάλη, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
    15-20 φυλλαράκια φρέσκου κόλιαντρου, ψιλοκομμένα
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για τη σάλτσα
    1 κ.σ. μέλι
    1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
    1 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού
    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    έ.π. ελαιόλαδο

    Εκτέλεση
    Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις φακές, με το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι, για 15-20 λεπτά. Προσέχουμε να βράσουν χωρίς να λιώσουν. Τις σουρώνουμε, αφαιρώντας το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο, και κρατάμε στην άκρη 2-3 κ.σ. φακές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σύγκλινο μαζί με τις φακές για 5-6 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την ντομάτα, το κόλιαντρο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ελαφρώς.

    Σάλτσα:
    Ρίχνουμε στο multi τις φακές που έχουμε κρατήσει στην άκρη, το μέλι, τη μουστάρδα, το ξίδι, αλατοπίπερο και χτυπάμε ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αν σφίξει πολύ η σάλτσα, την αραιώνουμε με λίγο ξίδι και νερό. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε απλώνοντας τη σάλτσα στη βάση του πιάτου και από πάνω τις φακές με το σύγκλινο.

    Αφιερώματα