• Αναζήτηση
 • Financial Times Γερμανίας: Δεν είναι τεμπέληδες οι Ελληνες

  Ο τεμπέλης Έλληνας είναι ένα στερεότυπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γράφει η εφημερίδα. Οι Γερμανοί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο απ’ ότι οι Νοτιοευρωπαίοι και ξοδεύουν γι’ αυτόν περισσότερα χρήματα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Ποιος είναι ο πιο τεμπέλης στην Ευρωζώνη;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην γερμανική έκδοση των Financial Times. Η συνέχεια μάλλον δεν είναι η αναμενόμενη για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού Τύπου που μας έχει συνηθίσει να περνά γενεές δεκατέσσερις την Ελλάδα.

  Στο άρθρο επισημαίνεται ότι πολλά από τα στερεότυπα που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο απ’ ότι οι Νοτιοευρωπαίοι και ξοδεύουν γι’ αυτόν περισσότερα χρήματα.

  Η Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά σημείωσε σημαντικότατες επιτυχίες στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας της, επιτυχίες, τις οποίες δεν έχει σημειώσει η Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και η αύξηση της φορολογίας. Πρόκειται για επιτυχίες χωρίς προηγούμενο, επισημαίνουν πολλοί οικονομολόγοι.

  Επιπλέον, ο μέσος Έλληνας εργάζεται 2119 ώρες το χρόνο, ενώ ο αντίστοιχος Γερμανός 1390 ώρες (στοιχεία ΟΟΣΑ). Αν και όλα αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση στην οικονομική κρίση, σαφώς καταρρίπτουν ορισμένα συχνά χρησιμοποιούμενα στερεότυπα.

  Πολιτική