Γυρνώντας τα στενάκια της Βαρκελώνης, μία γνωστή – από τα παιδικά χρόνια – μυρωδιά με τράβηξε από την μύτη, αναγκάζοντάς με να σταματήσω επί τόπου και να την ακολουθήσω. Με οδήγησε σε ένα μικρό παράδεισο, ονόματι Papabubble.

Ενα άρωμα λιωμένης καραμέλας, πλημμυρισμένη στον χώρο, τύλιξε μονομιάς όλες μου τις αισθήσεις.

Ενα μίνι εργοστάσιο με καλωσόρισε, όπου μικρά, κομματάκια γλύκας σαν ζαχαρένιες πετρούλες, κόβονται και πακετάρονται μπροστά στα μάτια μου.

Βανίλια, λεμόνι, δυόσμος, πορτοκάλι, κανέλα, όλα παίρνουν τη σειρά τους, έρχονται να με γαργαλήσουν και να διεκδικήσουν την προσοχή μου.

Και πριν αρχίσω να φορτώνομαι με όλων των ειδών τα βαζάκια και τις γεύσεις, γυρνάω και τι να δω; Γλειφιτζούρια! Μεγάλα, στρογγυλά, πολύχρωμα, από αυτά που θες να τα πάρεις όλα, να φτιάξεις ένα τεράστιο μπουκέτο για να στολίσουν το βάζο σου (και κάποια στιγμή να γλυκάνουν τον ουρανίσκο σου).

Ρώτησα κι έμαθα λοιπόν. Το Papabubble δημιούργησε τους πρώτους του πειρασμούς το 2004 στην Βαρκελώνη με τον παλιό, καλό παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνονται οι καραμέλες και τον ίδιο διατηρεί μέχρι σήμερα. Ο,τι γεύση βάζει ο νους σου (μέχρι και μοχίτο βρήκα!) αλλά και γλειφιτζούρια σε ατελείωτα σχέδια, αρώματα και χρώματα.

Το καλύτερο δε, είναι ότι δέχονται προτάσεις για νέες γεύσεις αλλά και παραγγελίες για ειδικές περιστάσεις. Μπορούν δηλαδή να φτιάξουν καραμέλες με όνομα ως άλλο κουφέτο για γάμο ή για βάφτιση. Το ίδιο ισχύει και για τα γλειφιτζούρια.

Η παραγωγή είναι σχετικά μικρή ενώ τα μαγαζιά – εκτός Ισπανίας – τα οποία προμηθεύουν είναι αυστηρώς και προσεκτικά επιλεγμένα: Νέα Υόρκη, Ταϊπέι, Σεούλ, Λονδίνο, Αμστερνταμ, Χονγκ Κονγκ, Λισσαβόνα φιλοξενούν από μία γλυκιά κρυψώνα. Τα μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνουν και την Αθήνα. Προς το παρόν μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας ή ακόμα καλύτερα ένα από τα καταστήματα της!

Ample 28, 08002, Barcelona, {{{ map }}}

τηλ.+34 932 688 625