Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ημέρα που ο άνθρωπος ξεπέρασε τα όρια του πλανήτη μας και ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα. Πρώτος αστροναύτης ήταν ο Ρώσος Γιούρι Γκαγκάριν και η ιστορική ημερομηνία ήταν η 12η Απριλίου 1961. Τη χρονιά αυτή το Πάσχα έπεφτε 9 Απριλίου και, όπως κάθε χρόνο την εποχή που ήμουν μαθητής, βρισκόμουν στην Αθήνα για να γιορτάσω το Πάσχα με τους συγγενείς μας.

Το απόγευμα της 12ης Απριλίου, Τετάρτη της Διακαινησίμου, όλα τα ξαδέρφια μαζί είχαμε πάει στο ΣΙΝΕΑΚ, στο υπόγειο του κτηρίου του Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου, για να δούμε κωμωδίες και κινούμενα σχέδια, που ήταν συνηθισμένη διασκέδαση για τα παιδιά της ηλικίας μας εκείνη την εποχή. Βγαίνοντας από τη σκοτεινή αίθουσα πέσαμε επάνω στους εφημεριδοπώλες, οι οποίοι διαλαλούσαν στην Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους τα παραρτήματα των εφημερίδων, που είχαν πρωτοσέλιδη την ιστορική αυτή είδηση. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τηλεόραση, και όσοι είχαν ραδιόφωνο άκουγαν τις ειδήσεις μόνον όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους από τη δουλειά.

Οι εφημερίδες ήταν το κύριο μέσο πληροφόρησης του κόσμου, και οι εφημεριδοπώλες το «μέσο» μεταφοράς της είδησης στο κοινό. Ανατρέχοντας στο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, βλέπω ότι στο φύλλο του ΒΗΜΑΤΟΣ της 12ης Απριλίου 1961 δημοσιεύονται «φήμες» για την εκτόξευση ανθρώπου στο διάστημα, ενώ η έκτακτη έκδοση των ΝΕΩΝ της ίδιας μέρας έχει ολόκληρη την είδηση, όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Στην ηλικία των 12 ετών θεωρεί κάποιος ως λίγο-πολύ φυσιολογικά τα γεγονότα που βλέπει να ξετυλίγονται γύρω του, μιας και δεν έχει μεγάλο χρονικό διάστημα μνήμης για να κάνει συγκρίσεις. Σήμερα όμως συνειδητοποιώ ότι το βήμα που έκανε η ανθρωπότητα εκείνη την ημέρα ήταν μεγαλύτερο από το βήμα που έκανε ο Νιλ Άρμστρονγκ, όταν πάτησε για πρώτη φορά το έδαφος της Σελήνης.