• Αναζήτηση
 • Αναζητήστε τη γυναίκα

  O ντετέκτιβ Τζακάλ, ήρωας του Αλεξάνδρου Δουμά (πατρός), έλεγε: «Αναζητήσατε τη γυναίκα, φυσικά». Η γυναίκα ήταν το κλειδί στη διαλεύκανση των υποθέσεων που ερευνούσε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ντετέκτιβ μάλλον είχε δίκιο. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι όλοι, ή τουλάχιστον πολλοί ακόμη και εκείνοι που τις λατρεύουν, πιστεύουν ότι για όλα φταίνε οι γυναίκες; Μάλιστα πολλοί, σοβαροί, κατά τα άλλα, προσπαθούν να βρουν τον ένοχο, ακόμη και για τη χρεοκοπία της οικονομίας μας, μεταξύ των γυναικών.

  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π ΛΙΑΝΟΣ

  O ντετέκτιβ Τζακάλ, ήρωας του Αλεξάνδρου Δουμά (πατρός), έλεγε: «Αναζητήσατε τη γυναίκα, φυσικά». Η γυναίκα ήταν το κλειδί στη διαλεύκανση των υποθέσεων που ερευνούσε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ντετέκτιβ μάλλον είχε δίκιο. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι όλοι, ή τουλάχιστον πολλοί ακόμη και εκείνοι που τις λατρεύουν, πιστεύουν ότι για όλα φταίνε οι γυναίκες; Μάλιστα πολλοί, σοβαροί, κατά τα άλλα, προσπαθούν να βρουν τον ένοχο, ακόμη και για τη χρεοκοπία της οικονομίας μας, μεταξύ των γυναικών. Οχι μόνο πιστεύουν ότι είναι γυναίκα ο ένοχος αλλά ξέρουν και ποια ακριβώς είναι. Δεν εννοούν, βέβαια, την κυρία Παπαρήγα, παρ΄ ότι το κόμμα της κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει την ελληνική οικονομία, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο καπιταλισμός καταρρέει.

  Αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει ή δεν το έχετε ακούσει, σας αποκαλύπτω ότι για την άθλια κατάσταση της χώρας μας, αγαπητοί αναγνώστες, φταίει η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Το λένε διάφοροι αναλυτές, σχολιαστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πολιτικάντηδες, πολιτικολογούντες κ.ά. Τι ακριβώς λένε, δεν ξέρω, αλλά τα επιχειρήματά τους μπορούν να συνοψισθούν ως εξής. Πρώτον, οι Γερμανοί έχουν συμφέρον να είμαστε εμείς στα όρια της χρεοκοπίας, διότι έτσι μάς δανείζουν με πολύ υψηλά επιτόκια. Δεύτερον, προκάλεσαν τη χρεοκοπία μας με τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, τις οποίες, υποθέτω, εμείς δεν θέλαμε και μας τις επέβαλαν. Τρίτον, διότι οι Γερμανοί θέλουν να υποδουλώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, και επειδή δεν μπορούν να το κάνουν με τα όπλα, το κάνουν με οικονομικά μέσα. Γι΄ αυτό δεν μας βοηθούν. Πολύ μου αρέσει αυτή η θεωρία, διότι πλην των άλλων καθιστά αβάσιμες όλες τις άλλες γνώμες που έχουν διατυπωθεί από διαφόρους εξυπνάκηδες, μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου. Η θεωρία, λοιπόν, του «αναζητήσατε τη γυναίκα» που εξατομικευόμενη υποδεικνύει Μέρκελ μάς αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι από την πλευρά μας όλα έγιναν καλώς.

  Μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε ότι οι πολιτικοί μας μπορεί να είναι φαύλοι και ανόητοι, αλλά δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χάλια μας. Το ίδιο ισχύει για τους συνδικαλιστές των διαφόρων συντεχνιών, για τους φοροφυγάδες, για τα τρωκτικά που λεηλάτησαν τα νοσοκομεία, για τους εφοριακούς που πλούτισαν παράνομα, και για όλους εκείνους που άδικα ως σήμερα κατηγορούσαμε. Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, δεν φταίει μόνο η Μέρκελ. Φταίει ασφαλώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση και πιο πολύ ακόμη το ΔΝΤ. Αυτό και αν φταίει. Νομίζω ότι ορθώς μπορούμε να γενικεύσουμε και να πούμε ότι φταίνε όλοι εκτός από μας.

  Ω νεφεληγερέτη Δία, πού είναι οι κεραυνοί σου; Γιατί δεν κεραυνοβολείς τους ανατολικούς, βόρειους και δυτικούς εχθρούς της Ελλάδας; Και, όταν το αποφασίσεις, μην ξεχάσεις τους ντόπιους ηλιθίους.

  Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες