• Αναζήτηση
 • Ο πολιτικός λόγος ενταφιάζεται

  Σε χώρες στις οποίες οι πολίτες δυστυχούν ή περνάνε δύσκολα, η δημαγωγία ανθεί. Ο δημαγωγικός λόγος οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού λόγου, ο οποίος βασίζεται στον ορθολογισμό, στα επιχειρήματα και στα προγράμματα. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση αφήσαμε την πολιτική και καταφύγαμε στη δημαγωγία με στόχο να εντείνουμε την οργή ενός πληθυσμού, ο οποίος υποφέρει στη μεγάλη πλειοψηφία του. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια κρίση μόνο οικονομική.

  Πέτρος Μάρκαρης

  Σε χώρες στις οποίες οι πολίτες δυστυχούν ή περνάνε δύσκολα, η δημαγωγία ανθεί. Ο δημαγωγικός λόγος οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού λόγου, ο οποίος βασίζεται στον ορθολογισμό, στα επιχειρήματα και στα προγράμματα. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση αφήσαμε την πολιτική και καταφύγαμε στη δημαγωγία με στόχο να εντείνουμε την οργή ενός πληθυσμού, ο οποίος υποφέρει στη μεγάλη πλειοψηφία του.

  Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια κρίση μόνο οικονομική. Είναι επίσης κρίση του πολιτικού συστήματος και κατ΄ επέκταση κρίση του πολιτικού λόγου. Από το μνημόνιο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και από εκεί στα τηλεοπτικά παράθυρα, όλα θυσιάζονται στον εύκολο ενυπωσιασμό και στην ανέξοδη δημαγωγία. Τώρα φτάσαμε στο τελευταίο σκαλί, στον προσωπικό διασυρμό και στην προσβολή του πολιτικού ως ατόμου. Ο πολιτικός λόγος έχει ενταφιασθεί από τους ίδιους τους πολιτικούς μας.

  Ο κ. Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας.

  Γνώμες