• Αναζήτηση
 • ΑΠΟΨΗ

  Κόλαση και Παράδεισος

  «Στα έγκατα της γης συναντήθηκα με τον Παράδεισο και την Κόλαση. Κέρδισε ο Παράδεισος» δήλωσε ένας διασωθείς. Ενα θαύμα τεχνολογικό αλλά και ψυχολογικό. Ενωμένοι σαν μια γροθιά, στα έγκατα της γης δώσανε έναν αγώνα επιβίωσης και ομοψυχίας. Και πέτυχαν. Ομως πώς να το κάνουμε; Η κόλαση παραμονεύει. Εκεί που πάμε να τη λησμονήσουμε και να παραληρήσουμε από την τόσο αναγκαία στις μέρες μας αισιοδοξία, η κόλαση μας κλείνει πονηρά το μάτι. «Εδώ είμαι, μην ξεχνιέσαι»...

  ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ
  Κόλαση και Παράδεισος | tovima.gr

  «Στα έγκατα της γης συναντήθηκα με τον Παράδεισο και την Κόλαση. Κέρδισε ο Παράδεισος» δήλωσε ένας διασωθείς. Ενα θαύμα τεχνολογικό αλλά και ψυχολογικό. Ενωμένοι σαν μια γροθιά, στα έγκατα της γης δώσανε έναν αγώνα επιβίωσης και ομοψυχίας. Και πέτυχαν. Ομως πώς να το κάνουμε; Η κόλαση παραμονεύει.

  Εκεί που πάμε να τη λησμονήσουμε και να παραληρήσουμε από την τόσο αναγκαία στις μέρες μας αισιοδοξία, η κόλαση μας κλείνει πονηρά το μάτι. «Εδώ είμαι, μην ξεχνιέσαι» μας λέει. Ιδού λίγα από τα σημάδια της: Πέντε ώρες καθυστέρησε η είδηση της διάσωσης, πέντε ολόκληρες ώρες, μια αιωνιότητα, δηλαδή, προκειμένου ο πρόεδρος Πινιέρα να εισπράξει εκείνος τα επικοινωνιακά οφέλη του μεγαλειώδους μιντιακού θεάματος. Ουδείς θα χρειαστεί μαθαίνουμε ακόμη να δουλέψει ξανά. Μια ολόκληρη βιομηχανία προσφορών έχει ήδη στηθεί, που περιλαμβάνει ακόμη και επίσκεψη στον Παρθενώνα. Οι πρώην μελλοθάνατοι δηλαδή παραδίδονται στα χέρια όχι μόνο της οικογένειάς τους αλλά και της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ως άλλοι νεκροζώντανοι εφεξής θα ανήκουν.

  Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο.

  Γνώμες