• Αναζήτηση
 • Θα κολυμπάει 30 ώρες για τον… «ορίζοντα»

  Διάπλους της Μάγχης, ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ, αναβάσεις στο ιαπωνικό ηφαίστειο Φιούτζι, στις Αλπεις και στα Βραχώδη Ορη. Δεν πρόκειται για τα επιτεύγματα ενός υπεραθλητή αλλά ενός... κανονικού γιατρού. Κατά συνέπεια, ο κ. Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος είναι μάλλον ξεχωριστή περίπτωση. Και διόλου παράξενα, την προσεχή Πέμπτη 7 Οκτωβρίου θα επιχειρήσει τον επόμενο άθλο του, ο οποίος θα είναι κολυμβητικός. Στόχος του είναι να διασχίσει κολυμπώντας την απόσταση από τη Νεάπολη Λακωνίας ως τον Μπάλο Κισσάμου.

  Διάπλους της Μάγχης, ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ, αναβάσεις στο ιαπωνικό ηφαίστειο Φιούτζι, στις Αλπεις και στα Βραχώδη Ορη. Δεν πρόκειται για τα επιτεύγματα ενός υπεραθλητή αλλά ενός… κανονικού γιατρού. Κατά συνέπεια, ο κ. Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος είναι μάλλον ξεχωριστή περίπτωση. Και διόλου παράξενα, την προσεχή Πέμπτη 7 Οκτωβρίου θα επιχειρήσει τον επόμενο άθλο του, ο οποίος θα είναι κολυμβητικός. Στόχος του είναι να διασχίσει κολυμπώντας την απόσταση από τη Νεάπολη Λακωνίας ως τον Μπάλο Κισσάμου. Από τη Λακωνία ως την Κρήτη, δηλαδή, για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε το μέγεθος. Για χόμπι; Οχι μόνο. Ο κ. Τσιάνος έχει ιερό σκοπό, αυτόν της αφύπνισης και της προβολής της εθελοντικής οργάνωσης «Ορίζοντες», η οποία ασχολείται με την περίθαλψη παιδιών και ενηλίκων με καρκίνο. Ο κολυμβητικός υπερμαραθώνιος του κ. Τσιάνου έχει ως στόχο να προβάλει το έργο της οργάνωσης και να βοηθήσει στην εξάπλωσή του. «Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν τους στόχους μας όπως είναι η ανέγερση του ξενώνα Ηοspice στα Χανιά, έναν ξενώνα που θα φιλοξενεί καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο» λέει η κυρία Αργυρώ Δρακάκη, κοινωνική λειτουργός που συμμετέχει στους «Ορίζοντες». «Το έργο αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει κολλήσει στην πατροπαράδοτη ελληνική γραφειοκρατία. Ελπίζω με τη συμβολική κίνηση του κ. Τσιάνου, καθώς και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται, οι αρχές και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν» συμπληρώνει.

  Ο κ. Τσιάνος προετοιμάζεται επί σχεδόν δύο χρόνια καθημερινώς για την κολυμβητική του προσπάθεια των 54 ναυτικών μιλίων. Είναι γιατρός- φυσιολόγος και, όπως λέει στους ανθρώπους που στηρίζουν τις προσπάθειές του, μέσα από τέτοιου είδους εγχειρήματα επιχειρεί την εξερεύνηση και των ανθρώπινων ορίων. Εχει ήδη εξερευνήσει άλλωστε τα δικά του. Το 2000 πέτυχε τον διά πλου της Μάγχης σημειώνοντας την καλύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα, ενώ το 2004 έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που πάτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου στο όρος Εβερεστ. Ρεκόρ απίστευτα, αν σκεφθεί κανείς ότι μόλις δύο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τα δύο αυτά επιτεύγματα.

  Γεννημένος στην Αθήνα το 1976, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Βerkeley της Καλιφόρνιας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία αποκτώντας διδακτορικό τίτλο στη Σκωτία. Εχει ειδικευθεί στην ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες, ενώ πλην της Ιατρικής σημαντικό κομμάτι της ζωής του αποτελεί ο αθλητισμός. Ηταν πρωταθλητής κολύμβησης με τους συλλόγους των Τρικάλων και του Ολυμπιακού, ενώ περιλαμβάνεται στους αθλητές με σημαντικές επιτυχίες στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Για να καλύψει τα 54 μίλια της διαδρομής ο κ. Τσιάνος θα μείνει συνεχώς στο νερό για περισσότερες από 30 ώρες. Στην προσπάθειά του θα συνοδεύεται από ένα καταμαράν στο οποίο θα επιβαίνουν ο προπονητής του κ. Νίκος Ρεπανάς, καθώς και γιατρός που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του έλληνα υπεραθλητή.

  ΙΝFΟ

  Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας».

  Πειραιώς 1, Μέγαρο Πλάζα, Χανιά, ΤΚ 73100, τηλ. επικοινωνίας: 28210 79650-6982 666.650.

  Ελπιδοφόρος ορίζοντας για τον ανθρώπινο πόνο
  Μια εθελοντική προσπάθεια υποστήριξης καρκινοπαθών μέσω της φιλοξενίας τους σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο

  Το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους λάμπει από καθαριότητα. Τα υπνοδωμάτια είναι βαμμένα με φωτεινά χρώματα και τους τοίχους κοσμούν ζωγραφιές και κολάζ που έφτιαξαν παιδιά, προερχόμενα από την επαρχία για χημειοθεραπεία, τις ημέρες που έμειναν εκεί. Είναι ένας από τους τρεις ξενώνες που λειτουργούν σε διαμερίσματα των Αμπελοκήπων από τον σύλλογο «Ορίζοντα», όπως ονομάζεται η εθελοντική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα εδώ και πέντε χρόνια σε Χανιά και Αθήνα, για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο αλλά και των συγγενών τους.

  «Η προσπάθειά μας δεν απευθύνεται μόνο σε Χανιώτες» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, φαρμακοποιός το επάγγελμα, κ. Σπύρος Αδοντάκης, ωστόσο μια και ξεκίνησε από εκεί η εμβέλεια της δράσης τους μεγιστοποιείται στην Κρήτη. Στο Βαρύπετρο Χανίων μάλιστα ο «Ορίζοντας» σχεδιάζει την ίδρυση και του πρώτου, προερχόμενου από ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία, ξενώνα για καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Σε αυτά τα πέντε χρόνια έχουν φιλοξενηθεί τουλάχιστον 480 άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα- κυρίως από τα Χανιά και τους άλλους νομούς της Κρήτης.

  Ο «Ορίζοντας» καλύπτει τις ανάγκες του μέσω δωρεών που προέρχονται από το σύνολο σχεδόν της χανιώτικης κοινωνίας, όπου πρωτοστατούν μάλιστα οργανωμένα ακόμη και ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα, όπως το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο. Μόνο πέρυσι ο σύλλογος συνέδραμε οικονομικά ασθενείς και συγγενείς τους με ποσά που άγγιξαν τις 140.000 ευρώ. «Εχουμε αποκτήσει διασύνδεση με ανάλογους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών στις ΗΠΑκαι στην Ελβετία» τονίζει ο κ. Αδοντάκης. Τα περιθώρια όμως είναι συγκεκριμένα και ενίοτε πολύ περιορισμένα. Στα διαμερίσματα της Αθήνας που νοικιάζει ως ξενώνες ο σύλλογος μπορούν να φιλοξενηθούν ως έξι άτομα.

  Επόμενος στόχος είναι το «Ηospice» στα Χανιά. Δεν θα αποτελεί νοσοκομείο σε μικρογραφία, αλλά ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο ξενώνα ώστε να διευκολύνεται η παραμονή εκεί των ασθενών και των συνοδών τους. Ηδη ο «Ορίζοντας» έχει κατορθώσει να «στελεχωθεί» με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε εθελοντική βάση. «Η ελληνική γραφειοκρατία, όμως, κάνει παντού το θαύμα της» εξηγεί ο κ. Αδοντάκης. Παρά το γεγονός ότι το οικόπεδο έχει βρεθεί και οι όροι παραχώρησής του έχουν συμφωνηθεί με τον Δήμο Θερίσου, όπου ανήκει η έκταση, η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Γιώργο Τσαπάκο «έχουν ανακύψει ορισμένα νομικά κωλύματα. Το υπό παραχώρηση οικόπεδο ανήκει σε ανταλλάξιμες εκτάσεις των οποίων η κυριότητα μόνο τυπικά ανήκει στον δήμο. Λόγο και ρόλο στη διαχείριση της έκτασης έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκε».

  Κοινωνία