• Αναζήτηση
 • post-it

  «Σαν παριζιάνα πόρνη»

  Η Ευρώπη όπως την προβλέπει το 1918, στους Στοχασμούς ενός απολιτικού, ο Τόμας Μαν: «Μια Ευρώπη κάπως υπερβολικά “ανθρώπινη”, κάπως απατεώνισσα, που θα ξεφωνίζει τα δημοκρατικά της συνθήματα. Ηθικά,μια Ευρώπη του tango και του two steps των business και της ηδονής.Μια Ευρώπη Μόντε Κάρλο,λογοτεχνική σαν παριζιάνα πόρνη,όχι όμως μια Ευρώπη όπου οι όμοιοί μου θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα από ό,τι σε μια “στρατιωτική” Ευρώπη. Πράγματι,μια Ευρώπη σαν αυτήν θα ήταν διασκεδαστική από τη μιαν άκρη στην άλλη.

  Η Ευρώπη όπως την προβλέπει το 1918, στους Στοχασμούς ενός απολιτικού, ο Τόμας Μαν: «Μια Ευρώπη κάπως υπερβολικά “ανθρώπινη”, κάπως απατεώνισσα, που θα ξεφωνίζει τα δημοκρατικά της συνθήματα.

  Ηθικά,μια Ευρώπη του tango και του two steps των business και της ηδονής.Μια Ευρώπη Μόντε Κάρλο,λογοτεχνική σαν παριζιάνα πόρνη,όχι όμως μια Ευρώπη όπου οι όμοιοί μου θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα από ό,τι σε μια “στρατιωτική” Ευρώπη. Πράγματι,μια Ευρώπη σαν αυτήν θα ήταν διασκεδαστική από τη μιαν άκρη στην άλλη.Τόσο σωστή είναι η παρατήρηση που θέλει τη λογοτεχνία εκείνη την τέχνη που δεν λέει τίποτα,αλλά που μαντεύει τα πάντα πριν από όλους τους άλλους».

  Βιβλία