• Αναζήτηση
 • ΓΝΩΜΗ

  Ζωτική η ειρήνη

  O Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε τα πράγματα λέγοντας ότι «το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά εμείς θα δράσουμε με βάση τα ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους». Εχουν βέβαια και οι ΗΠΑ «ζωτικά συμφέροντα». Και τα συμφέροντα αυτά περιλαμβάνουν τη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη- μια λύση που υποχωρεί όσο επεκτείνονται οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη. Η ειρήνη αποτελεί ζωτικό αμερικανικό συμφέρον. Αυτές οι σκέψεις είναι απλές.

  Ζωτική η ειρήνη | tovima.gr

  O Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε τα πράγματα λέγοντας ότι «το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά εμείς θα δράσουμε με βάση τα ζωτικά συμφέροντα του ισραηλινού κράτους».

  Εχουν βέβαια και οι ΗΠΑ «ζωτικά συμφέροντα». Και τα συμφέροντα αυτά περιλαμβάνουν τη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη- μια λύση που υποχωρεί όσο επεκτείνονται οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη. Η ειρήνη αποτελεί ζωτικό αμερικανικό συμφέρον. Αυτές οι σκέψεις είναι απλές. Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ βοηθούν την τελευταία δεκαετία τους Ισραηλινούς να επεκτείνουν τους οικισμούς τους, ενισχύοντάς τους με 28,9 δισ. δολάρια. Με άλλα λόγια, ο στρατηγικός στόχος των Αμερικανών να υπάρξουν δύο κράτη που θα ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο υπονομεύεται από την ίδια τους τη διπλωματική πολιτική.

  Ο πρόεδρος Ομπάμα έγινε έξαλλος, και με το δίκιο του. Το να ζητεί συγγνώμη ο Νετανιάχου δεν είναι αρκετό.

  Γνώμες