• Αναζήτηση
 • ΓΝΩΜΗ

  Η δοκιμασία ενός προέδρου

  Oι γαλλικές περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν και η αναμέτρηση προβλέπεται δραματικά δύσκολη για τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Και μονάχα ο «τρίτος άνθρωπος» Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε προκαλέσει τόσο θόρυβο στην προηγούμενη προεδρική εκλογή, τοποθετείται σε θέση σχεδόν περιθωριακή, στις προβλέψεις. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις να προηγούνται στον πρώτο γύρο και τις σοσιαλιστικές να επικρατούν στον κρίσιμο δεύτερο γύρο, με την ενίσχυση των συγκριτικά ισχυρών οικολόγων και των κομμουνιστών.

  Γιώργος Ν Αναστασόπουλος
  Η δοκιμασία ενός προέδρου | tovima.gr

  Oι γαλλικές περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν και η αναμέτρηση προβλέπεται δραματικά δύσκολη για τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Και μονάχα ο «τρίτος άνθρωπος» Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε προκαλέσει τόσο θόρυβο στην προηγούμενη προεδρική εκλογή, τοποθετείται σε θέση σχεδόν περιθωριακή, στις προβλέψεις.

  Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις να προηγούνται στον πρώτο γύρο και τις σοσιαλιστικές να επικρατούν στον κρίσιμο δεύτερο γύρο, με την ενίσχυση των συγκριτικά ισχυρών οικολόγων και των κομμουνιστών. Η μάχη για να διαψευσθούν αυτές οι σφυγμομετρήσεις είναι από τις πιο σκληρές. Με την πολιτική «νεκρανάσταση» και του άσπονδου ανταγωνιστή του Ντομινίκ ντε Βιλπέν και το ενδεχόμενο το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν να μπορέσει να διατηρηθεί σε 8-10 περιφέρειες στον β΄ γύρο, ο γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες. Θα διατηρήσει όμως οπωσδήποτε την παρήγορη σκέψη ότι οι Σοσιαλιστές συνηθίζουν ως τώρα να κερδίζουν τις περιφερειακές και να χάνουν τις προεδρικές εκλογές…

  Ο πρέσβης κ. Γιώργος Ν. Αναστασόπουλος είναι μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ.

  Γνώμες