• Αναζήτηση
 • Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η έκθεση της Συλλογής Φέλιου

  Με μεγάλη επιτυχία έγιναν προχθές τα εγκαίνια της έκθεσης «Το βλέμμα του χρόνου. Ιστορίες εικόνων» στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, η οποία περιλαμβάνει περίπου 100 ζωγραφικά έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Η έκθεση παρουσιάζει έργα έξι σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, από τους σπουδαιότερους των αποκαλούμενων «Νέων Ελλήνων Παραστατικών»( Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρήστος Μποκόρος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν ), τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1990 και μετά.

  Α ΖΕΝΑΚΟΣ

  Με μεγάλη επιτυχία έγιναν προχθές τα εγκαίνια της έκθεσης «Το βλέμμα του χρόνου. Ιστορίες εικόνων» στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, η οποία περιλαμβάνει περίπου 100 ζωγραφικά έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Η έκθεση παρουσιάζει έργα έξι σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων, από τους σπουδαιότερους των αποκαλούμενων «Νέων Ελλήνων Παραστατικών»( Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρήστος Μποκόρος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν ), τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1990 και μετά. Από την έκθεση, την επιλογή των έργων και το στήσιμό τους, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την αγάπη του συλλέκτη: ο Σωτήρης Φέλιος συλλέγει επειδή απολαμβάνει να ζει με τη ζωγραφική. Και η εκθεσιακή δραστηριότητα, η οποία ξεκινά τώρα και θα συνεχιστεί με την ίδρυση του ιδιωτικού του εκθεσιακού χώρου στην Κυψέλη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για τη συλλεκτική πορεία του κ. Φέλιου: το σημείο ακριβώς όπου δεν του αρκεί πια η προσωπική απόλαυση αλλά νιώθει την πιεστική επιθυμία να τη μοιραστεί με ένα κοινό. Αυτή η «πρόοδος» από την ιδιωτική σφαίρα στη δημόσια ήταν ανέκαθεν από τις πιο σημαντικές διεργασίες που οδηγούσαν στην ωρίμανση ενός συλλέκτη.

  Υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά την έκθεση αυτή σημαντική: οι Νέοι Ελληνες Παραστατικοί είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που έχει καλύψει μεγάλη διαδρομή στην ελληνική τέχνη και δεν έχει μελετηθεί όσο της αρμόζει. Η εμφάνιση μιας ακόμη συλλογής που τους θέτει στο επίκεντρό της ίσως αποτελεί μια καλή ευκαιρία. Ενα βήμα αποτελεί σίγουρα ο κατάλογος, με εισαγωγικά κείμενα των Ειρήνης Οράτη και Λίνας Τσίκουτα, και κείμενα για τους καλλιτέχνες από τους Μάρθα-Ελλη Χριστοφόγλου, Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, Τάσο Μαντζαβίνο, Χάρη Καμπουρίδη, Ευγένιο Δ. Ματθιόπουλο, Βίκυ Σκούμπη και Ειρήνη Βενιεράκη. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν συναντήσεις του κοινού με τους καλλιτέχνες στον χώρο της έκθεσης και συζήτηση για το έργο τους, ως εξής: Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 12.00: Χρήστος Μποκόρος και Εδουάρδος Σακαγιάν, Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 12.00: Τάσος Μαντζαβίνος και Κώστας Παπανικολάου, Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 12.00: Στέφανος Δασκαλάκης και Γιώργος Ρόρρης.

  Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111, www.benaki.gr.

  Πολιτισμός