• Αναζήτηση
 • ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ

  Θα μπορούσα να πω ότι φυλλομετρώντας το αρχείο μου, έπεσα πάνω στη φωτογραφία του τρομερού αυτού έργου των Τemporary Services & Αngelo και σκέφτηκα για τις φυλακές, το σωφρονιστικό σύστημα κτλ. Αλλά δεν είναι έτσι. Απλώς, μολονότι τούτη είναι μια στήλη εικαστικών, δεν μου φαινόταν ότι μπορούσα να γράψω για κάτι άλλο σήμερα. Εψαχνα δικαιολογία στην εικονογράφηση. Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι κάνω κάτι σημαντικό αναφέροντας εδώ τον Θοδωρή Ηλιόπουλο . Οπως συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις σχετικώς άκοπου ενδιαφέροντος, η αναφορά περισσότερο έχει να κάνει με τις δικές μου ενοχές παρά με τη δική του μοίρα.

  ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ

  Ενοχές
  Θα μπορούσα να πω ότι φυλλομετρώντας το αρχείο μου, έπεσα πάνω στη φωτογραφία του τρομερού αυτού έργου των Τemporary Services & Αngelo και σκέφτηκα για τις φυλακές, το σωφρονιστικό σύστημα κτλ. Αλλά δεν είναι έτσι. Απλώς, μολονότι τούτη είναι μια στήλη εικαστικών, δεν μου φαινόταν ότι μπορούσα να γράψω για κάτι άλλο σήμερα. Εψαχνα δικαιολογία στην εικονογράφηση.

  Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι κάνω κάτι σημαντικό αναφέροντας εδώ τον Θοδωρή Ηλιόπουλο . Οπως συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις σχετικώς άκοπου ενδιαφέροντος, η αναφορά περισσότερο έχει να κάνει με τις δικές μου ενοχές παρά με τη δική του μοίρα. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει: ο Θοδωρής Ηλιόπουλος είναι ο τελευταίος συλληφθείς του Δεκεμβρίου 2008 που παραμένει στη φυλακή. Βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Ιουλίου και η υγεία του έχει κλονιστεί πολύ.

  Υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα αλλά όχι ιδιαίτερα έντονο. Ναι, ορισμένοι στην αντιπολίτευση αξιώνουν την αποφυλάκισή του, άλλοι ακροπατούν μιλώντας για «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Ευτυχώς υπάρχουν τα social media και τα blogs. Εκεί γίνονται οι συζητήσεις που δεν γίνονται αλλού. Στο facebook συντάχθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εστάλη χθες. Ανθρωπιά
  Πολλά μπορεί να πει κανείς- από το ότι η κατάχρηση της προφυλάκισης στη χώρα μας ως μέσου κατευνασμού της κοινής γνώμης είναι μια χυδαία πρακτική, ως το ότι η απεργία πείνας απαιτεί ένα σθένος και μια συνέπεια μπροστά στην οποία μια πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της θα έπρεπε να υποκλιθεί. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι είναι αναρχικός, επικίνδυνος, αλήτης. Και λοιπόν; Αν εκτός από το να έχει πεποιθήσεις, διέπραξε και κάποιο έγκλημα, τι γυρεύει στη φυλακή από τώρα; Δεν υπάρχουν δικαστήρια; Θυμάμαι να διαβάζω κάπου ότι δεν καταδικάζουμε τους ανθρώπους- και δη σε θάνατο- χωρίς δίκη. Και είναι ακόμη χειρότερο αν το κάνουμε, όχι επειδή ζούμε πραγματικά σε δικτατορία, αλλά επειδή δεχόμαστε οι αρχές μας να είναι ανάλγητες, σκληρές, αδιάφορες. Τελικά, κανένας δεν σκέφτεται το πιο απλό; Είναι ένα παιδί και θα πεθάνει. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να ειπωθεί τίποτε άλλο. Μια ρανίδα ανθρωπιάς δεν έχει απομείνει σε κανέναν; zenakos@tovima.gr

  http://artfully-on-saturday.blogspot.com

  Πολιτισμός