• Αναζήτηση
 • «Πράσινο φως» για τα φωτοβολταϊκά

  Το «πράσινο φως» για την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων δίνουν ουσιαστικά οι δύο αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς δεδομένου ότι καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους. Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος ως 10 ΚW στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων, καθώς και την ΚΥΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

  «Πράσινο φως» για τα φωτοβολταϊκά | tovima.gr

  Το «πράσινο φως» για την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων δίνουν ουσιαστικά οι δύο αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς δεδομένου ότι καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους.

  Ειδικότερα, ο κ. Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος ως 10 ΚW στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων, καθώς και την ΚΥΑ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

  «Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζουμε τους κανόνες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, απλοποιώντας τις διαδικασίες, προστατεύοντας την αισθητική των κτιρίων και αυξάνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Και πρόσθεσε ότι με τις δύο αυτές αποφάσεις γίνεται ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της «πράσινης ενέργειας» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα: Στα κτίρια
  * Για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στα δώματα και στις στέγες των κτιρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

  * Για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την Πολεοδομία σχεδίων (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης), καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

  Για τη βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μη θίγεται η συνολική μορφή των κτιρίων και το άμεσο περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα:

  * Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

  * Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων σε στέγες θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους, και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.

  * Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές, μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης. Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1 μ. για λόγους ασφαλείας.

  Στα εκτός σχεδίου
  Σχετικά με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις εκτός σχεδίου περιοχές διευκρινίζεται ότι:

  * Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 ΚW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

  * Για εγκατάσταση ισχύος από 20 ως 150 ΚWαπαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. * Για εγκατάσταση ισχύος από 150 ΚW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.

  Απαγορεύσεις
  Για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως:

  * Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς * Περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου, πυρήνες των εθνικών δρυμών, οικότοποι περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000, δάση και γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

  Οικονομία