• Αναζήτηση
 • «Αγκάθι» οι αποφάσεις για τους ημιυπαίθριους

  Τις αποφάσεις του για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όπως είπε χθες ο ίδιος. Οι αποφάσεις αφορούν περισσότερα από 1.000.000 ακίνητα που έχουν ημιυπαίθριους χώρους, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους ή οι κατασκευαστές τους έκλεισαν παράνομα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο καθώς το όλο θέμα εξελίσσεται σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση, αφού τόσο οι σύμβουλοι του κ.

  ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
  «Αγκάθι» οι αποφάσεις για τους ημιυπαίθριους | tovima.gr

  Τις αποφάσεις του για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, όπως είπε χθες ο ίδιος. Οι αποφάσεις αφορούν περισσότερα από 1.000.000 ακίνητα που έχουν ημιυπαίθριους χώρους, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους ή οι κατασκευαστές τους έκλεισαν παράνομα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο καθώς το όλο θέμα εξελίσσεται σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση, αφού τόσο οι σύμβουλοι του κ. Σουφλιά που μελετούν το θέμα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, όσο και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θεωρούν ότι η «τακτοποίηση» με την έννοια της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων προσκρούει στο Σύνταγμα της Ελλάδας καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης σε όλη τη χώρα. Βέβαια οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι είναι ήδη χτισμένοι, δηλαδή δεν πρόκειται να προστεθεί μπετόν στις υπάρχουσες οικοδομές, που θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

  Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμούν ότι με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν θα αυξηθεί ο δομημένος όγκος και επομένως δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να νομιμοποιήσουν τμήμα της ιδιοκτησίας τους. Την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με τον τρόπο που προωθείται, έχουν εκφράσει το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποίησαν για το θέμα αυτό.

  Εν τω μεταξύ, επιτροπή επιστημόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά το θέμα. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και θα ανακοινώσει τα όποια μέτρα. Πάντως όλα δείχνουν ότι νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης σε όλη τη χώρα, ενώ το μέτρο μπορεί να καταπέσει αν υποβληθούν προσφυγές στο ΣτΕ.

  Με την τακτοποίηση που έχει αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ οι παράνομα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι εξαιρούνται απλώς από την κατεδάφιση, χωρίς να προστίθεται η έκτασή τους στο ακίνητο. Δηλαδή δεν μπορούν να πουληθούν και επομένως το ακίνητο δεν αποκτά υπεραξία. Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση, μέτρο που ισχύει και για τα αυθαίρετα κτίσματα γενικότερα, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ τέλους, με αφετηρία την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και η ετήσια καταβολή τέλους διατήρησης.

  Οικονομία