• Αναζήτηση
 • γνώμη

  Πολιτική και δημοσιογραφία στον πάτο

  Ντροπή, αηδία. Αηδία για το επάγγελμα που κάνω, ντροπή για τη χώρα όπου ζω. Ο βόθρος ξεχείλισε, πεθαίνουμε πνιγμένοι στα λύματα αλλά δεν το καταλαβαίνουμε, δηλητηριαζόμαστε από τις αναθυμιάσεις των εκκριμάτων αλλά δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Λίγο λίγο εθιστήκαμε στη βρώμα και δεν μας ενοχλεί η οσμή του πτώματος σε αποσύνθεση. Ηταν μοιραίο να συμβεί. Οταν αφήνεις τις χωματερές να ανθούν, θα πεθάνεις από τα δηλητήρια που παράγονται από τη σήψη των σκουπιδιών. Ο Μάκης, ο Τάκης, ο Θέμος, ο Γιώργος, ο Λάκης, ο Νίκος, ο Σπύρος.

  Ντροπή, αηδία. Αηδία για το επάγγελμα που κάνω, ντροπή για τη χώρα όπου ζω. Ο βόθρος ξεχείλισε, πεθαίνουμε πνιγμένοι στα λύματα αλλά δεν το καταλαβαίνουμε, δηλητηριαζόμαστε από τις αναθυμιάσεις των εκκριμάτων αλλά δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Λίγο λίγο εθιστήκαμε στη βρώμα και δεν μας ενοχλεί η οσμή του πτώματος σε αποσύνθεση. Ηταν μοιραίο να συμβεί. Οταν αφήνεις τις χωματερές να ανθούν, θα πεθάνεις από τα δηλητήρια που παράγονται από τη σήψη των σκουπιδιών.

  Ο Μάκης, ο Τάκης, ο Θέμος, ο Γιώργος, ο Λάκης, ο Νίκος, ο Σπύρος… όλα τα μπουμπούκια της δημοσιογραφίας, έντυπης και ηλεκτρονικής, βγήκαν στο μεγάλο μιντιακό τσίρκο και καταγγέλλουν ο ένας τις μπίζνες και τις διαπλοκές του άλλου: εκβιασμοί, συναλλαγές με την εξουσία, χρηματισμοί, στημένα ρεπορτάζ. Πορνογραφία και πορνολαγνεία στην πρώτη σελίδα και στο δελτίο των Οκτώ.

  Οι ύαινες των μίντια, τρελαμένες από τη μυρουδιά του χρήματος, αχαλίνωτα από την απαξίωση των θεσμών, την κατάρρευση της πολιτικής και την κοινωνία της κλειδαρότρυπας, αλληλοσπαράσσονται σε ένα reality show που ούτε και η πλέον διεστραμμένη τηλεοπτική φαντασία θα μπορούσε να συλλάβει.

  Η χώρα βρίσκεται όμηρος μιας μιντιακής ηγεσίας, φαινόμενο όχι συγκυριακό όπως πολλοί νομίζουν, αλλά με ρίζες βαθιές που τρέφονται από το αίτημα (και το έλλειμμα) για πληροφόρηση μιας κοινωνίας παραπλανημένης και καταφρονημένης. Η τηλεόραση, από μέσο μαζικής επικοινωνίας, αναδεικνύεται ως κατ΄ εξοχήν προνομιούχος χώρος που παράγει εξουσία.

  Που υπαγορεύει ή (και) εκβιάζει τον χρόνο και τον τρόπο της πολιτικής.

  Ηταν αναπόφευκτο και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό: και τα λαμόγια και οι πούροι. Γιατί σιγά σιγά, χωρίς να το αντιληφθούμε, γίναμε μια κοινωνία ηδονοβλεψιών και κουτσομπόληδων. Η πολιτική σαν θέαμα που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1990 από την τηλεόραση, κατέληξε στις μέρες μας σε ροζ θέαμα της πολιτικής. Ενας πολτός ομοιόμορφος, φτιαγμένος με τις συνταγές τού gossip και της κλειδαρότρυπας ρέει από την τάξη των ισχυρών προς την κοινωνία.

  Ζούμε σε μια χώρα χωρίς πόρτες, χωρίς τοίχους, χωρίς αλήθειες. Χωρίς όρια μεταξύ κρεβατοκάμαρας και Κοινοβουλίου, Τύπου και Εξουσίας, δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων, θεσμών και προσωπικών σχέσεων. Μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. Μια χώρα όπου οι κανόνες του παιχνιδιού θεωρούνται καταστρεπτικοί για το παιχνίδι. Και οι σύγχρονοι «γατόπαρδοι» επιχειρούν να αλλάξουν όλους τους κανόνες του παιχνιδιού για να μην αλλάξει τίποτε.

  vmoulopoulos@dolnet.gr

  Γνώμες