• Αναζήτηση
 • Η πτώση επηρεάστηκε από την υποχώρηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των ΕΛΛΠΕ

  Λιγότερα τα κέρδη στη βιομηχανία

  Η πτώση επηρεάστηκε από την υποχώρηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και των ΕΛΛΠΕ Λιγότερα τα κέρδη στη βιομηχανία Μείωση κατά 46,6% το εννεάμηνο ΧΡ. ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ Οι περισσότεροι αναλυτές της Σοφοκλέους πανηγυρίζουν εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι αυξημένα κατά 52%. Ωστόσο οι βιομηχανίες κερδίζουν λιγότερα. Τα κέρδη τους κάθε άλλο παρά έκαναν μπουμ. Η δεύτερη ανάγνωση

  Λιγότερα τα κέρδη στη βιομηχανία | tovima.gr

  Οι περισσότεροι αναλυτές της Σοφοκλέους πανηγυρίζουν εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι αυξημένα κατά 52%. Ωστόσο οι βιομηχανίες κερδίζουν λιγότερα. Τα κέρδη τους κάθε άλλο παρά έκαναν μπουμ. Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου αποκαλύπτει ότι ο βιομηχανικός τομέας, ως σύνολο, δεν έχει πολλούς λόγους να συμμερίζεται την ευφορία που διαπερνά άλλους, σαφώς πιο κερδοφόρους τομείς.


  Τα καθαρά κέρδη του, όπως προκύπτει από το άθροισμα των ενοποιημένων αποτελεσμάτων 118 αμιγώς βιομηχανικών, εμποροβιομηχανικών και συμμετοχικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία, εμφανίζονται μειωμένα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 3,5%, καθώς περιορίστηκαν από 1,44 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2005 σε 1,39 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.


  Η εξέλιξη αυτή δεν αίρει βεβαίως τη διαπίστωση ότι κατά το τρέχον έτος η ελληνική βιομηχανία, σε γενικές γραμμές, ανέκαμψε σε σχέση με το 2005, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερα οφέλη από τις διεθνείς δραστηριότητές της είτε μέσω των θυγατρικών που διαθέτει στο εξωτερικό είτε διευρύνοντας τις εξαγωγές της από την Ελλάδα. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη του βιομηχανικού τομέα της Σοφοκλέους προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) είναι αυξημένα κατά 6% από 3,52 δισ. ευρώ σε 3,73 δισ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις παρουσίασαν εκρηκτική άνοδο της τάξεως του 21% φθάνοντας τα 28,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις πωλήσεις των διυλιστηρίων πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά 33,5% λόγω της σημαντικής ανόδου των διεθνών τιμών του αργού κατά τους οκτώ πρώτους μήνες.


  * Τα λειτουργικά περιθώρια


  Ακόμη κι αν απομονωθούν οι πωλήσεις των διυλιστηρίων, η αύξηση του τζίρου υπερβαίνει το 15%, εξέλιξη που ασφαλώς οφείλεται κυρίως στο ράλι των τιμών των μετάλλων και στη συναφή μεγάλη άνοδο των εσόδων των μεταλλουργικών επιχειρήσεων καθώς και στην προσθήκη νέων ενοποιούμενων θυγατρικών. Επίσης, αντανακλά την αύξηση των πωλήσεων των περισσότερων εταιρειών του τομέα με ικανοποιητικό ρυθμό, σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου του 2005, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού ανόδου των τιμών και της διεύρυνσης του όγκου της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση όμως, προκύπτει αναμφισβήτητη και έντονη η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των βιομηχανιών. Το μέσο λειτουργικό περιθώριο υποχώρησε κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 14,9% σε 13,1%.


  Εκ πρώτης όψεως, η κάμψη των καθαρών κερδών μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και των φόρων, όπως προαναφέρθηκε, κατά 3,5%, φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην υστέρηση υψηλών έκτακτων εσόδων και υπεραξιών που ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν παρουσιάσει το 2005. Αυτό αφορά πρωτίστως τις εταιρείες Μυτιληναίος και Ηρακλής, αλλά σε μικρότερο βαθμό και άλλες. Ετσι η εταιρεία μετάλλων και ενέργειας Μυτιληναίος εμφανίζει πτώση κερδών κατά 42% ενώ αν εξαιρεθεί η επίδραση υπεραξιών του 2005 παρουσιάζει αύξηση κερδών κατά 60%. Ανάλογη είναι η περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής, η οποία το 2005 είχε εντάξει στα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη της έκτακτο έσοδο ύψους 44 εκατ. ευρώ. Η αναδιαρθρωμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Intracom εξάλλου, οφείλει σχεδόν αποκλειστικά σε αρνητικές υπεραξίες τη ζημιά που παρουσιάζει.


  * Ποιες εταιρείες επωφελούνται


  Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εταιρειών που επωφελούνται το 2006 από έκτακτα έσοδα και υπεραξίες, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της εταιρείας χημικών προϊόντων Νεοχημική, η οποία εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 63,6 εκατ. ευρώ χάρη σε υπεραξίες και στην πώληση μετοχικών πακέτων θυγατρικής της, αντισταθμίζοντας ως έναν βαθμό τις σχετικές απώλειες.


  Σε τελική ανάλυση, η υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας αντανακλά κατά βάση τη μείωση κατά 127,3 εκατ. ευρώ των αθροιστικών κερδών των δύο μεγάλων βιομηχανιών ηλεκτρισμού και καυσίμων και την παράλληλη εντυπωσιακή διεύρυνση των ζημιών των επιχειρήσεων που πέρασαν από θετικό σε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα ή παρέμειναν για δεύτερο συνεχόμενο έτος ζημιογόνες. Τα αθροιστικά καθαρά κέρδη της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων περιορίστηκαν από 414,1 εκατ. ευρώ σε 286,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιογόνες επιχειρήσεις παρουσιάζουν συνολικές ζημιές ύψους 136,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,2 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας κατά 94,3 εκατ. ευρώ το συνολικό αποτέλεσμα των 118 εταιρειών του τομέα. Η θεαματική αύξηση που κατεγράφη στην κερδοφορία άλλων μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Coca-Cola 3Ε, η Μότορ Οϊλ, η Τιτάν και κυρίως η Βιοχάλκο, η οποία είναι ο μεγάλος κερδισμένος του εννεαμήνου του 2006 ανάμεσα σε όλες τις βιομηχανίες της Σοφοκλέους, δεν στάθηκε δυνατόν να καλύψει πλήρως τις απώλειες που αρκετές άλλες επιχειρήσεις παρουσίασαν.


  Το ποσοστό άλλωστε των εταιρειών που καλυτέρευσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα καθαρά αποτελέσματά τους, είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους και επιστρέφοντας σε κέρδη από ζημιές είτε περιορίζοντας τις ζημιές τους, μαρτυρεί ότι κάθε άλλο παρά γενικευμένη βελτίωση υπήρξε στον βιομηχανικό χώρο, αφού υπολείπεται του 55%. Οι επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 και είναι μόλις οκτώ περισσότερες σε σύγκριση με όσες παρουσίασαν απώλειες. Πενήντα πέντε από τις 118 επιχειρήσεις, δηλαδή το 46,6% του συνόλου των επιχειρήσεων του τομέα είτε παρουσίασαν λιγότερα κέρδη είτε αύξησαν τις ζημιές τους, ενώ εννέα από αυτές πέρασαν από κέρδη σε ζημιές. Επίσης, ο αριθμός των ζημιογόνων ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αφού έφθασαν τις 33, αποτελώντας το 28% του συνόλου των 118 επιχειρήσεων του τομέα.


  Η εικόνα εξάλλου είναι σαφώς δυσμενέστερη αν ληφθούν υπόψη όχι τα ενοποιημένα αποτελέσματα αλλά τα αποτελέσματα των μητρικών επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των ανά την Ελλάδα και τις άλλες χώρες βιομηχανικών και εμπορικών θυγατρικών τους, στις οποίες οφείλεται εν πολλοίς η βελτίωση της κερδοφορίας μιας σειράς μεγάλων ομίλων.


  «Μια κάποια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2005 είναι πιθανόν να υπάρχει, αλλά τίποτα το θεαματικό δεν αφορά τη βιομηχανία» εκτιμά αρμόδιο στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), υποστηρίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας εξακολουθεί μάλλον να βαίνει μειούμενη.

  Οικονομία