«Ευέλικτες» και «ελαστικές» δεν γίνονται μόνο οι εργασιακές σχέσεις αλλά και οι παραγωγικές διαδικασίες. Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται να «προσβλέπει» μια πλειάδα ελληνικών βιομηχανιών που φιλοδοξεί να αποκτήσει καλύτερη θέση στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά «υπερβαίνοντας» τεχνολογικές υστερήσεις και πολυετείς παραγωγικές αγκυλώσεις.


Ετσι πολλές, «μικρομεσαίες» ιδιαίτερα, βιομηχανίες πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και η λειτουργία αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου της, με την προσθήκη του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού παράλληλα με «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο όλο παραγωγικό σύστημα, είναι δυνατόν να οδηγήσουν όχι απλώς σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλλά και σε μεγαλύτερη ποικιλία «παλαιών» και «νέων» προϊόντων σε καλύτερους χρόνους, χωρίς το κόστος να είναι οπωσδήποτε ­ ανάλογα με τα μεγέθη βεβαίως κάθε εταιρείας ­ απαγορευτικό.


Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την «ταυτότητα» των επενδυτικών σχεδίων που, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την προπερασμένη Κυριακή, περισσότερες από… 600 μεταποιητικές επιχειρήσεις υπέβαλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας επιχορήγηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2601/98 που αντιστοιχούν στο παλαιό «άρθρο 23β» και αφορούν ειδικές επενδύσεις. Η ελληνική βιομηχανία αλλάζει πρόσωπο





«Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσει μια μικρομεσαία με βάση τα ευρωπαϊκά μέτρα εταιρεία,
όπως η δική μας, να αντιμετωπίσει τους μεγάλους και οικονομικά δυνατούς ξένους ανταγωνιστές μας», επισημαίνει ο κ. Αλ. Στασινόπουλος. Αναλύοντας ταυτόχρονα το «περιεχόμενο» του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας του, ύψους 1,55 δισ. δρχ., εξηγεί: «Ο μόνος τρόπος είναι η εταιρεία να αποδεικνύεται ευέλικτη στους χρόνους παράδοσης και να μπορεί έτσι να ανταποκρίνεται, για παράδειγμα, σε συνθήκες just-in-time, να έχει την ικανότητα να προσφέρει μικρές σχετικά παρτίδες χωρίς αυξημένο κόστος, να είναι σε θέση να αναπτύσσει νέα ή να τροποποιεί υπάρχοντα προϊόντα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών της ως προς νέα υλικά ή νέες μεθόδους επεξεργασίας ή εκτύπωσης για τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων τους». Αυτοί είναι οι στόχοι της εταιρείας αυτής, η οποία το 1998 αύξησε κατά 22%, σε 3,5 δισ. δρχ., τις πωλήσεις της, βελτιώνοντας παράλληλα κατά 28%, σε 0,45 δισ. δρχ., τα κέρδη της.


Ανάλογο είναι και το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου ύψους 188 εκατ. δρχ. που κατέθεσε μια «μικρομεσαία» βιομηχανία της Θεσσαλονίκης που συγκαταλέγεται στις ανερχόμενες ελληνικές βιομηχανίες των τελευταίων χρόνων. «Οι επενδύσεις μας αποσκοπούν, πριν απ’ όλα, στην απόκτηση πρόσθετης παραγωγικής ευελιξίας, η οποία συνίσταται στη δυνατότητα παραγωγής πολλών και νέων προϊόντων σε σύντομο χρονικό διάστημα μειώνοντας τους νεκρούς χρόνους και εξυπηρετώντας άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας», εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας δομικών χημικών και κονιαμάτων της Θεσσαλονίκης Isomat ΑΒΕΕ, κ. Στ. Τζιρίτης.


* Στην επαρχία


Στον Νομό Μαγνησίας η εταιρεία μεταλλικών και μηχανουργικών κατασκευών Εβιέσκ ΑΕ του ομίλου ΑΓΕΤ «Ηρακλής», η οποία έχει αναλάβει από τη Hochtief και εκτελεί έργα για το αεροδρόμιο των Σπάτων, προωθεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 680 εκατ. δρχ. που περιλαμβάνει ένα αυτόματο βαφείο και γερανογέφυρες διακίνησης, καθώς επίσης ένα αυτόματο συγκρότημα κοπής, διαμόρφωσης και διάτρησης σε τρεις άξονες μορφοσιδήρου. «Η αύξηση της ευελιξίας, η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και η εισαγωγή σύγχρονης περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας ως προς τη βαφή» είναι οι στόχοι ­ όπως τους κωδικοποιεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Π. Λαγουδάκης.


Στην Αργολίδα εξάλλου, με σχέδιο κόστους 330 εκατ. δρχ., η βιομηχανία χυμών Αφοί Χριστοδούλου ΑΕ θέλει να συνδυάσει τη μείωση των ρύπων και των αποβλήτων με την παραγωγική διαδικασία. «Επιδίωξή μας είναι η προμήθεια ενός πρωτοπόρου συστήματος για τη βιομηχανία εσπεριδοειδών, με σκοπό την εκμετάλλευση των αποβλήτων για παραγωγή νέων υποπροϊόντων και, ακόμη, την επαναχρησιμοποίηση του προκύπτοντος καθαρού νερού από την επεξεργασία των αποβλήτων εντός του εργοστασίου για την πλύση των πρώτων υλών και για σειρά άλλων διαδικασιών που χρειάζονται το νερό» εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Κ. Χριστοδούλου.


Στη Φθιώτιδα η εταιρεία προϊόντων εύκαμπτης συσκευασίας για τρόφιμα και άλλα προϊόντα Τσιμή ΑΕ, η οποία αύξησε κατά 86%, σε 2,96 δισ. δρχ., τις πωλήσεις της το 1998, προωθεί ειδική επένδυση «ευελιξίας» κόστους 1 δισ. δρχ. Οπως εξηγεί η επικεφαλής της κυρία Ντενίζ Τσιμή, το σχέδιο θα προσθέσει στο δυναμικό της «σύστημα ανάμειξης μελανών για δημιουργία αποχρώσεων μελανιών προς εκτύπωση απολύτως αυτοματοποιημένη, που θα επιτρέψει τη δημιουργία συγκεκριμένης απόχρωσης σε προϊόντα». Επιπλέον, σχεδιάζεται «ολοκλήρωση εργαστηριακού εξοπλισμού, σύστημα αποθήκευσης και διακίνησης υλικών, καθώς επίσης συμπληρωματικός εξοπλισμός μηχανημάτων εκτύπωσης».


Η εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρεία εκτυπώσεων Inform Π. Λύκος ΑΕ, της οποίας το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για το 1999 ανέρχεται σε 4,5 δισ. δρχ., ζητεί την υπαγωγή στις σχετικές διατάξεις επενδυτικού σχεδίου ύψους 1,5 δισ. δρχ. στη μονάδα της στην Παιανία Αττικής. Ζητούμενο και εδώ είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερης «ευελιξίας». Οπως αποκαλύπτει ο κ. Ν. Λύκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχουν τεθεί ως στόχοι «όχι μόνο η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή η μείωση του κόστους παραγωγής και η δημιουργία και εκμετάλλευση εσωτερικών οικονομιών και άλλων συνεργιών ανάμεσα στα διάφορα τμήματα παραγωγής, αλλά και η παραγωγή νέων διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που συνδυάζουν τεχνολογίες ηλεκτρονικής εκτύπωσης και λογισμικού».


Η μεταλλουργία Πυραμίς ΑΕ, η οποία το 1998 πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 4,6 δισ. δρχ. μετά την υλοποίηση τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 δισ. δρχ. που είχε αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας νέας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής νεροχυτών τεχνολογίας Einzung και ετήσιας δυναμικότητας 350.000 τεμαχίων, ευελπιστεί να «προσθέσει» ευελιξία στη μονάδα της στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Αλ. Μπακατσέλος, αυτό θα γίνει με την εγκατάσταση νέων μηχανών που «να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παρτίδας, να μηδενίζουν τους νεκρούς χρόνους προσαρμογής της παραγωγής, να διασφαλίζουν τη συνεκτικότητα υφισταμένης και νέας παραγωγικής διαδικασίας και εξοπλισμού και να αναβαθμίζουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων». Το επενδυτικό σχέδιο είναι ύψους 0,85 δισ. δρχ.


Στην εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 1,74 δισ. δρχ. στις μονάδες της στα Φάρσαλα αποβλέπει το ισόποσο νέο επενδυτικό σχέδιο της μεγάλης νηματουργικής βιομηχανίας Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ. «Βασικός στόχος του προγράμματος», εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Χ. Δοντάς, «είναι να εξισορροπηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες των κλωστηρίων Α, Β, Γ του εργοστασίου Φαρσάλων, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν όλη την γκάμα τίτλων που ζητάει η διεθνής αγορά, με χαμηλό κοστολόγιο, μέγιστη παραγωγή και ελάχιστο χρόνο ρυθμίσεων».


* Τρόφιμα – ποτά


Με ειδικές επενδύσεις συνολικού ύψους 3,53 δισ. δρχ. στις τέσσερις μονάδες της η μπισκοτοποιία Παπαδόπουλος Ε. Ι. ΑΕ, όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, σκοπεύει να διευρύνει και την γκάμα των προϊόντων της αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό της. Με τις επενδύσεις αυτές η εταιρεία αποβλέπει σε «στρατηγικής σημασίας» στόχους, όπως «νέα προϊόντα στην αγορά μπισκότων, στην αγορά αρτοσκευασμάτων και στην αγορά της βιομηχανικής ζαχαροπλαστικής», πέρα από την επιδιωκόμενη «αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής και λειτουργικής της δομής, μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση της παραγωγικότητας».


Δύο εταιρείες-μέλη του ομίλου επιχειρήσεων διατροφής της Π. Γ. Νίκας ΑΒΕ, η εταιρεία τυροκομικών και αλλαντικών Νίκας Σπάρτη ΑΕ και η άρτι εξαγορασθείσα τυροκομική βιομηχανία Χούνδρης ΑΕ στη Βοιωτία προωθούν ειδικές επενδύσεις ­ ύψους 0,56 δισ. δρχ. η πρώτη και 1,1 δισ. δρχ. η δεύτερη ­ που αφορούν το τυρί φέτα. Οι αιτούμενες επιχορηγήσεις είναι ίσες με τα κεφάλαια που θα εισφερθούν από τους μετόχους και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν ­ μετά την ολοκλήρωσή τους ως το τέλος του 2000 ­ σε αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας φέτας σε 550 τόνους στη Σπάρτη και σε 1.200 τόνους στη Βοιωτία, όπως εξηγεί ο κ. Γ. Νίκας. Το κόστος αναλύεται σε 255 εκατ. δρχ. για κτίρια και 305 εκατ. δρχ. για μηχανήματα στη Σπάρτη και σε 440 εκατ. δρχ. για μηχανήματα, 527 εκατ. δρχ. για κτίρια και 135 εκατ. δρχ. για έργα προστασίας του περιβάλλοντος στη Βοιωτία. «Κύριο προϊόν και των δύο επενδύσεων είναι η παραδοσιακή φέτα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, με αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής των τυροκομείων και εξασφάλιση ευελιξίας για την παραγωγή νέων προϊόντων και συσκευασιών».


Υπάρχουν βεβαίως και τα πιο… θηριώδη επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά που υπέβαλε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ ­ ύψους 4,7 δισ. δρχ. το ένα και 5 δισ. δρχ. το άλλο, στο πλαίσιο προγράμματος επενδύσεων ύψους 200 δισ. δρχ. ως το 2003. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ελ. Τζέλλας, το πρώτο «περιλαμβάνει τις μετατροπές που θα γίνουν στη μονάδα υδρογονοδιάσπασης χαμηλής πίεσης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου με σκοπό την αύξηση της ευελιξίας του ως προς την ποιότητα του αργού πετρελαίου που προμηθεύεται, την αύξηση της παραγωγής λευκών προϊόντων, καθώς και τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, με παράλληλη αξιοποίηση της δυναμικότητας της μονάδας καταλυτικής πυρόλυσης στον μέγιστο βαθμό».


Με επενδυτικό σχέδιο 5 δισ. δρχ. σε έναν παράλληλο τομέα, αυτόν των υγραερίων, η διεθνών κεφαλαίων Πετρογκάζ ΑΕ ευελπιστεί να καταστεί περισσότερο «ευέλικτη» και ανταγωνιστική ώστε, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της κ. Αλντο Μαϊνέτι, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διείσδυση του φυσικού αερίου και να επεκταθεί στις αγορές της Βαλκανικής. Ετσι προωθούνται «ειδικές επενδύσεις 0,6 δισ. δρχ. στις μονάδες Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης και 0,48 δισ. δρχ. στις περιφερειακές, επέκταση εγκαταστάσεων στην περιφέρεια με δαπάνη 0,9 δισ. δρχ.», σε συνδυασμό με «προμήθεια εξοπλισμού υποστήριξης κόστους 0,49 δισ. δρχ. και ειδικές επενδύσεις για τον εξοπλισμό αυτό κόστους 1,44 δισ. δρχ., καθώς επίσης, με δαπάνη 1,1 δισ. δρχ., προμήθεια ειδικών μέσων διανομής των προϊόντων».


«Διπλές» επενδύσεις, ύψους 0,99 δισ. δρχ. η ίδια και ύψους 1 δισ. δρχ. η θυγατρική της Sporos ΑΕ (η οποία αναπτύσσεται στη διεθνώς κυριαρχούμενη ως πρόσφατα από μόνο τέσσερις εταιρείες αγορά ειδικών συσκευασιών κρεάτων και τυροκομικών προϊόντων), προωθεί η εταιρεία πλαστικών Flexopack ΑΕΒΕ. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Στ. Γκινοσάτης, η θυγατρική προωθεί «την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής πολλαπλών στρώσεων, καθώς και όλου του απαραίτητου βοηθητικού εξοπλισμού», ενώ η μητρική προσθέτει «μία νέα γραμμή παραγωγής film, ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 3.000 τόνων», τα προϊόντα της οποίας προορίζονται αποκλειστικά για εξειδικευμένες εφαρμογές πελατών του εξωτερικού.


Η εταιρεία αλουμινίου Groupal ΑΕΒΕ, θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑΑ Alco Hellas ΑΒΕΕ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της τελευταίας κ. Θ. Τζώρτζης, έχει επενδυτικό σχέδιο 1,44 δισ. δρχ., με την υλοποίηση του οποίου στη μονάδα της Θράκης θα μπορεί απρόσκοπτα να ανταποκρίνεται σε παραγγελίες κυρίως της γερμανικής αγοράς. Το σχέδιο προβλέπει, πρώτον, ότι «θα εκσυγχρονισθεί πλήρως και θα αυτοματοποιηθεί λειτουργούσα πρέσα διέλασης και, παράλληλα, θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί δεύτερη πρέσα 1.600 τόνων που θα ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία». Και, δεύτερον, ότι «θα αποκτηθεί εξοπλισμός απαραίτητος για την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας, σε εκτέλεση εργασιών που σήμερα γίνονται από τρίτους».


*Νέα είδη ψωμιού


Υψους 2,99 δισ. δρχ. είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σνακς και άλλων τροφίμων Chipita International ΑΕ. Θα αρχίσει άμεσα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών και θα συντελέσει ­ όπως πιστεύεται ­ στην πραγματοποίηση του στόχου της για αύξηση του τζίρου πάνω από 40 δισ. δρχ. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κ. Αποστολίδης, με κόστος 0,2 δισ. δρχ. «θα μετεγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Λαμίας και θα βελτιωθεί γραμμή σοκολάτας θυγατρικής, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό».


Με ίδια συμμετοχή, όπως αναφέρει, 45%, μια άλλη εταιρεία ειδών διατροφής, η μόλις εισαχθείσα στο ΧΑΑ αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος ΑΕ προωθεί πρόγραμμα 2,8 δισ. δρχ. που αφορά, όπως εξηγεί ο πρόεδρός της κ. Εμμ. Καραμολέγκος, μεταξύ άλλων στην προμήθεια «πλήρως αυτοματοποιημένων συγκροτημάτων παραγωγής νέων, ειδικών τύπων ψωμιών, όπως αρτίδια, hamburgers πολλών τύπων, ειδικά παραδοσιακά ψωμιά από προζύμι, μπαγκέτες ψημένες ή προψημένες και κατεψυγμένες». Επίσης, στην εγκατάσταση «συγκροτήματος πλήρους αυτοματοποίησης της αποθήκευσης και της τροφοδοσίας των ταχυζυμωτηρίων με βοηθητικές ύλες και ειδικούς τύπους αλεύρων υψηλής ποιότητας».


Μια άλλη βιομηχανία που εδρεύει στα Ιωάννινα και φιλοδοξεί σύντομα να συνδεθεί με το ΧΑΑ, η Spider ΑΕ, όπως εξηγεί ο πρόεδρός της κ. Ευ. Πέτσιος, προωθεί επένδυση 0,91 δισ. δρχ. Ο τομέας που αφορά τα προϊόντα για το περιβάλλον και τους κάδους απορριμμάτων θα απορροφήσει 0,65 δισ. δρχ. σε «νέες εγκαταστάσεις γαλβανιστηρίου και συναρμολόγησης κάδων απορριμμάτων, έτσι ώστε με αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας να μπορέσει να παραγάγει νέα μοντέλα κάδων μεγάλης χωρητικότητας που ζητούνται κυρίως σε ξένες αγορές».


Η εταιρεία Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ, κορμός του μεγαλύτερου ­ και καθετοποιημένου ­ κλωστοϋφαντουργικού ομίλου, προωθεί μια πρωτοποριακή τεχνολογικά, όπως χαρακτηρίζεται, επένδυση παραγωγικής ευελιξίας, ύψους 1,1 δισ. δρχ. Ο όμιλος, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του κ. Θ. Λαναράς, «θα συνδέσει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του καθενός από τα 11 εργοστάσιά του σε τοπικό δίκτυο (LAN – Local Area Network). Τα LAN των διαφόρων εργοστασίων θα συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα WAN (Wide Area Network) μέσω modem και τερματικών, γραμμών ISDN (data/voice multiplexers) και θα μεταφέρουν τα στοιχεία της παραγωγής σε ενιαίο Κέντρο Ελέγχου και Προγραμματισμού της Παραγωγής (EDP-CIMIS)».


Στον Νομό Βοιωτίας η από μακρού χρόνου συνδεδεμένη με το ΧΑΑ εταιρεία καλλυντικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων Γρηγ. Σαράντης ΑΕ προωθεί σχέδιο 0,38 δισ. δρχ. με κύριο στόχο, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της κ. Ν. Κεφαλάς, εξαγωγές στις χώρες της ΕΕ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός προβλέπεται να ενισχυθεί με «συστήματα δεξαμενών αποθήκευσης συνθετικού οινοπνεύματος και δικτύου τροφοδοσίας για την παραγωγή αρωμάτων, γραμμή παραγωγής και συσκευασίας αρωματικών προϊόντων, γραμμή παραγωγής παχύρρευστων προϊόντων όπως κρέμες και γαλακτώματα, και σύστημα ψύξης και φιλτραρίσματος αλκοολούχων αρωματικών προϊόντων».


Η εγκατάσταση συστήματος τηλεδιάσκεψης, που θα βελτιώσει την επικοινωνία ειδικότερα με τις θυγατρικές της εταιρείες στα Βαλκάνια, είναι ένας από τους στόχους του προγράμματος συνολικού ύψους 0,66 δισ. δρχ. της εταιρείας ενδυμάτων Fanco ΑΕ, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρός της κ. Κ. Μπιτζάνης. Στις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, με κόστος 0,52 δισ. δρχ., προβλέπεται «η εγκατάσταση οκτώ σύγχρονων πλεκτομηχανών, δύο βαφικών μηχανών δυναμικότητας 1.1 tn και φινιριστικών μηχανημάτων πολλαπλών δυνατοτήτων». Ενας άλλος στόχος είναι «η δυνατότητα παραγωγής οικολογικών τυπωμάτων» με εφαρμογή νέας τεχνολογίας στη μονάδα τυποβαφής.


Η χαρτοβιομηχανία Fort James Ελλάς ΑΕΒΕ, γνωστή ως Delica, με ειδική επένδυση ύψους 0,41 δισ. δρχ., όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Ν. Απέργης, θέλει «να βελτιώσει κατά πολύ την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων κουζίνας ­ και κυρίως έναντι των εισαγομένων τον τελευταίο χρόνο υψηλής ποιότητας ρολών κουζίνας». Για τον σκοπό αυτό στη σχετική γραμμή παραγωγής θα προσθέσει μηχάνημα για νέου τύπου ανάγλυφο σχέδιο, παράλληλα με το υπάρχον, ώστε να προσδώσει στο προϊόν «πολύ καλύτερη εικόνα, με διάφορα ανάγλυφα γεωμετρικά σχήματα, και να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης νερού, που είναι η βασική ζητούμενη ιδιότητα στα χαρτιά κουζίνας».


Με χρηματοδότηση κατά 60% από ίδια κεφάλαια, χωρίς δανειακά κεφάλαια, προβλέπει να υλοποιήσει ειδικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,16 δισ. δρχ. ως τα τέλη του έτους η γαλακτοβιομηχανία Φάγε ΑΕ, όπως εξηγεί το γραφείο του επικεφαλής της κ. Ι. Φιλίππου. Με την εγκατάσταση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού η εταιρεία αποβλέπει «στη διασφάλιση της ήδη υψηλής ποιότητας των προϊόντων της και στην περαιτέρω βελτίωσή της» δαπανώντας 576 εκατ. δρχ., καθώς επίσης «στην ταχεία ανταπόκριση στις διαρκώς μεταλλασσόμενες απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης με την απόκτηση μεγάλου βαθμού ευελιξίας», δαπανώντας 584 εκατ. δρχ.


Υψους 1,25 δισ. δρχ. είναι η επένδυση που προωθεί η εταιρεία απορρυπαντικών και καλλυντικών Unilever Hellas ΑΕΒΕ, αποβλέποντας τελικά, όπως μας πληροφορεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σπ. Ρουχίτσας, σε δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων, σημαντική μείωση του χρόνου αλλαγών ­ set up ­ κατά την παραγωγική διαδικασία, βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων, ηλεκτρονικό έλεγχο και αυτόματη συλλογή δεδομένων παραγωγής. Στο σύνολό της η επένδυση αφορά «ενέργειες μετατροπής και εκσυγχρονισμού του εργοστασιακού εξοπλισμού, ώστε να αποκτηθεί η αναγκαία ευελιξία κατά την παραγωγική διαδικασία».


Νέα προϊόντα, ευέλικτες πωλήσεις



Στο ύψος των 4,85 δισ. δρχ. ανέρχεται το επενδυτικό σχέδιο μιας εταιρείας η οποία τα τρία τελευταία χρόνια δημιούργησε 240 θέσεις εργασίας. Η βιομηχανία Attalus ΑΕ, εταιρεία που παράγει και εξάγει σε δεκάδες χώρες μηχανές βιβλιοδεσίας και πλαστικοποίησης, καθώς επίσης μια σειρά από συναφή περιφερειακά προϊόντα, σχεδιάζει να «αναπροσαρμόσει» τις μονάδες που διαθέτει στο Πικέρμι Αττικής, έτσι ώστε να αποκτήσει την «απαιτούμενη στη διεθνή αγορά ευελιξία», όπως σημειώνει ο επικεφαλής της κ. Παν. Παναγιωτόπουλος. Η εταιρεία ήδη «εξελίσσει νέα προϊόντα στις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής και διευρύνει την παραγωγική της βάση». Οι εξαγωγές της εφέτος προβλέπεται ότι θα πλησιάσουν τα 25 εκατ. δολάρια.


Η εταιρεία Fitco ΑΕ μοναδική ­ και κατά 50% εξαγωγική ­ ελληνική εταιρεία παραγωγής ορειχάλκινων σωλήνων, η οποία το 1998 πραγματοποίησε πωλήσεις 4,73 δισ. δρχ. και για το 1999 προβλέπει ότι αυτές θα ανέλθουν σε 6,14 δισ. δρχ., με επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,6 δισ. δρχ., σκοπεύει να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της μονάδας που διαθέτει στον Ασπρόπυργο Αττικής και να δημιουργήσει νέα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός που έχει επιλεγεί θα απορροφήσει 0,57 δισ. δρχ. και προβλέπεται ότι θα της δώσει δυνατότητα να παραγάγει και «νέα καινοτομικά προϊόντα, όπως εξειδικευμένα προφίλ χαλκού και ορείχαλκου με ειδικά κράματα υψηλής προστιθέμενης αξίας» σύμφωνα με τον κ. Α. Γοντζέ που τη διευθύνει.


Υψους 1,35 δισ. δρχ. είναι το «ευέλικτο» επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ηλεκτρονικού υλικού Σήμενς Τηλε-Βιομηχανική ΑΕ. Συνίσταται, όπως εξηγεί ο εκ του ηγετικού επιτελείου της κ. Ν. Τάτσικας, σε «αναβάθμιση» του δυναμικού της μονάδας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Προβλέπεται ως τα τέλη του 2000 να έχουν επενδυθεί 0,6 δισ. δρχ. σε μέσα παραγωγής και ελέγχου για στρατιωτικό ηλεκτρονικό υλικό, 0,5 δισ. δρχ. σε συσκευές για την εγκατάσταση και ρύθμιση συστημάτων τηλεφωνίας (EWSD και SDH), καθώς και 0,25 δισ. δρχ. σε συσκευές ελέγχου για δομικές ομάδες και συστήματα ευέλικτων πολυπλεκτών, σε μέσα παραγωγής και ελέγχου συστημάτων πρόσβασης για ασύρματη τηλεφωνία και σε μέσα παραγωγής και ελέγχου συστημάτων για τη μεταφορά σημάτων ασύρματης τηλεφωνίας. Επιδιώκεται «η εισαγωγή καινοτομικών μηχανημάτων στις παραγωγικές διαδικασίες και ιδιαίτερα στον ηλεκτρικό έλεγχο».


«Επενδύσεις ευελιξίας» ύψους 0,9 δισ. δρχ. περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας μεταλλικών προϊόντων Ντοράλ ΑΒΕΕ, η οποία προσφάτως απέκτησε το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας Qualicoat για τη βαφή των προϊόντων της. Το πρόγραμμα αφορά, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρ. Καλλίας, πρωτίστως σε «προσθήκη εξοπλισμού στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής για την παραγωγή νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις πελατών του εξωτερικού».


Στον τομέα των νωπών και κατεψυγμένων κρεατοσκευασμάτων θέλει να εισέλθει, υλοποιώντας ειδικές επενδύσεις ύψους 1,87 δισ. δρχ., η ρεθυμνιακή εταιρεία προϊόντων κρέατος Κρέτα Φαρμ ΑΕ, η οποία κατάφερε το 1998 να αυξήσει κατά 35% σε 5,6 δισ. δρχ. τις πωλήσεις της. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Εμμ. Δομαζάκης, προωθείται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση «μηχανολογικού εξοπλισμού για την κοπή, τη συσκευασία και την αποθήκευση νωπού και κατεψυγμένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων».


«Διπλή» είναι η επένδυση, με βάση το «άρθρο 23β», που προωθεί ο όμιλος της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα ΑΕ. Για υπαγωγή στις σχετικές επενδυτικές διατάξεις πρότειναν η μεν μητρική εταιρεία ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 5 δισ. δρχ., η δε θυγατρική εταιρεία Βίγλα ΑΕΒΕ, που αποτελεί την «αιχμή» του ομίλου στην αγορά τυροκομικών προϊόντων, ένα άλλο σχέδιο ύψους 2,75 δισ. δρχ. Οπως εξηγεί το γραφείο του επικεφαλής του ομίλου κ. Δημ. Δασκαλόπουλου, ειδικότερα η μητρική εταιρεία προωθεί «επενδύσεις στις τρεις μονάδες της, δηλαδή στις μονάδες γάλακτος / χυμών, παγωτού και γιαούρτης, με σκοπό τη διασφάλιση ευελιξίας στις παραγωγικές διαδικασίες και την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων», παράλληλα με άλλες ειδικές επενδύσεις που έχουν αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτική διασφάλιση.


Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Μέτκα ΑΕ , όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Ευ. Μυτιληναίος, με ειδική επένδυση της τάξης των 700 εκατ. δρχ. θέλει να αποκτήσει και να διασφαλίσει «ηλεκτρονική διασύνδεση και on line επικοινωνία» ανάμεσα στα διεσπαρμένα ανά τη χώρα κέντρα εργασιών και στις μονάδες της.


* Νέος εξοπλισμός


Υψους 1,8 δισ. δρχ. είναι το σχέδιο της εταιρείας προφίλ αλουμινίου Αλουμίλ- Μυλωνάς ΑΕ. Με αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό ενός τμήματος μιας από τις υπάρχουσες γραμμές διέλασης αλουμινίου στη μονάδα του Κιλκίς, όπως εξηγεί ο κ. Γ. Μυλωνάς, επιδιώκεταιη παραγωγή προϊόντων υψηλών ποιοτικών στάνταρ, καθώς επίσης «προϊόντων με ειδικές τεχνικές προδιαγραφές».


Η νηματουργική και υφαντουργική εταιρεία Ακρίδα Δ. Αφοί ΑΕ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Γ. Ακρίδας, θέλει να μπορεί να παράγει «συνθετικά νήματα όλων των τύπων». Αυτό είναι το αντικείμενο σχεδίου ύψους 0,45 δισ. δρχ. Θέλει να εφοδιάσει με «ό,τι πιο σύγχρονο» σε εξοπλισμό τη μονάδα της στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας.


Στον Ασπρόπυργο Αττικής η εταιρεία επίπλων κουζίνας Avelon-Αικ. Ξηνταβελόνη ΑΒΕΕ προωθεί επένδυση 550 εκατ. δρχ., εκ των οποίων «τα 450 εκατ. δρχ. αφορούν παραγωγικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα υπόλοιπα αφορούν υποστηρικτικό και συμπληρωματικό εξοπλισμό», όπως εξηγεί η κυρία Αννα Ξηνταβελόνη. Η επένδυση αυτή είναι μέρος ευρύτερης που έχει να κάνει με τις «απαιτήσεις παραγωγής νέων προϊόντων».


Επίσης στην Αττική στην περιοχή της Μεταμόρφωσης η εταιρεία Σάκσον ΑΕΒΕ, η οποία παράγει και συσκευάζει λιπαντικά, με επένδυση 320 εκατ. δρχ. σχεδιάζει μεταξύ άλλων να αυξήσει, σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε σε ερώτημα προς τον κ. Α. Κοντό, «τη δυναμικότητα του τμήματος ανάμειξης από 18 σε 41 μετρικούς τόνους, καθώς και εκείνη του τμήματος συσκευασίας, με την προσθήκη δύο αυτόματων μηχανών». Νέα λιπαντικά για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία είναι ο σκοπός.


* Μοντέρνα παραγωγή


Η φαρμακευτική βιομηχανία Help ΑΒΕΕ, με σχέδιο προϋπολογισμού 260 εκατ. δρχ. αποβλέπει «στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για την πραγματοποίηση της παραγωγής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά GMP’s και το ISO 9001», όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Ευ. Ζέκκας. Η μονάδα της στα Ιωάννινα, η οποία είναι η πλέον εξαγωγική βιομηχανία της Ηπείρου, προβλέπεται να ενισχυθεί και με εξοπλισμό τυποποίησης.


Στη μονάδα της στη Φθιώτιδα η χαρτοβιομηχανία Αγροπάκ ΑΕ, η οποία το 1998 αύξησε κατά 20% σε 6,25 δισ. δρχ. τις πωλήσεις της, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Φ. Μαρούλης, με σχέδιο ύψους 0,45 δισ. δρχ. θέλει «να εγκαταστήσει ραουλόδρομους και ταινιόδρομους».


Στο Νομό Σερρών με πρόγραμμα ύψους 1,11 δισ. δρχ. η πλήρως εξαγωγική κονσερβοποιία οπωροκηπευτικών Σέρκο ΑΕ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Δημ. Βαβαλίδης, θέλει «να εγκαταστήσει σειρά μηχανών που θα προσδώσουν ευελιξία και δυνατότητα παραγωγής αναβαθμισμένων ποιοτικά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων νέων τύπων τοματοπολτού όπως Hot Break».


Το επενδυτικό σχέδιο της εισηγμένης στο ΧΑΑ χημικής βιομηχανίας Ντρουκφάρμπεν Ελλάς ΑΕΒΕ είναι ύψους 0,7 δισ. δρχ. και, όπως απαντά η εταιρεία διά του κ. Γ. Καραβασίλη, θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% με μετρητά. Βάσει αυτού η εταιρεία θα προχωρήσει «στην επέκταση του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής μελανιών και στην αγορά συστημάτων ανάμειξης για την παραγωγή διαφόρων αποχρώσεων μελανιών» στη μονάδα της στην Εύβοια.


Η βιομηχανία πλαστικών Νεοπλαστίκ ΑΕΒΕ, η οποία αποτελεί προμηθευτή μεταξύ άλλων της Coca-Cola, με «ευέλικτο σχέδιο» 0,4 δισ. δρχ. πιστεύει ότι θα αυξήσει κατά 15% τις πωλήσεις της και θα διευρύνει τους εξαγωγικούς της προσανατολισμούς στην Ανατολική Ευρώπη. «Η παραγωγική μας δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 20%» και θα καλύπτει «προϊόντα υψηλής ποιότητας στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας» αναφέρει ο επικεφαλής της κ. Κ. Λεπτίδης.


Μηχανήματα και αυτοματισμούς «που θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να παραγάγει διαφοροποιημένα προϊόντα βελτιωμένης ποιότητας και νέων χαρακτηριστικών» σκοπεύει να προσθέσει στο δυναμικό της η βιομηχανία πυρίμαχων υλικών Μαθιός ΑΕ, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της κ. Δ. Μαθιός.


Η βιομηχανία ζυμαρικών Ηλιος-Δάκος Π. ΑΒΕΕ, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Παν. Δάκος, με σχέδιο 0,69 δισ. δρχ. θέλει να εγκαταστήσει «τέσσερις νέες συσκευαστικές μηχανές μακρών ζυμαρικών, εκ των οποίων οι δύο θα συσκευάζουν τα ζυμαρικά σε νέου τύπου συσκευασία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα».


Η ποιότητα και η ευελιξία είναι «οι δύο άξονες» του σχεδίου ύψους 2,08 δισ. δρχ. που πρότεινε η εγκατεστημένη στα Τρίκαλα γαλακτοκομική βιομηχανία Τυράς ΑΕ που για το φρέσκο γάλα της το 1998 απέκτησε ISO 9002, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Μιχ. Σαράντης.


Η μοναδική ελληνικών κεφαλαίων μεγάλη βιομηχανία απορρυπαντικών και ειδών καθαρισμού Rolco Βιανίλ ΑΕ ζήτησε την υπαγωγή στις σχετικές με το παλαιό «άρθρο 23β» επενδυτικές διατάξεις ενός σχεδίου της ύψους 215 εκατ. δρχ. Οι βασικές κατηγορίες επενδύσεων «περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κομπιούτερ και προγράμματα λογισμικού, πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού» απαντά η εταιρεία σε ερώτημα προς τον κ. Ε. Σουρουλίδη.


Υψους 0,85 δισ. δρχ. είναι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Προτέξ ΑΕ. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Ν. Μαμάνης, αφορά την εγκατάσταση «αποδοτικότερου και φιλικότερου προς το περιβάλλον εξοπλισμού», με τη χρήση του οποίου, πέραν των άλλων, θα εξοικονομείται ενέργεια. Υψους 2,82 δισ. δρχ. και… «βελούδινο» είναι το σχέδιο που πρότεινε από το Κιλκίς μια άλλη ομοειδής εταιρεία η Φαρμπετέξ ΑΕ. Περιλαμβάνει, όπως εξηγεί ο κ. Εμμ. Πατεράκης που τη διευθύνει, «ανέγερση νέου βιομηχανοστασίου 5.000 τ.μ. στο οποίο θα στεγαστεί και νέα φινιριστική μονάδα, αγορά βαφικών μηχανών πιέσεως για πολυεστερικά υφάσματα, καθώς επίσης αγορά φινιριστικών μηχανημάτων για ανάπτυξη νέων προϊόντων». Τα σχέδια αφορούν και μονάδα βελούδου.


Δαπανώντας 390 εκατ. δρχ. η πρώην Γεωργάτος ΑΒΕΕ και νυν Γρηγόρης Μικρογεύματα ΑΒΕΕ, η οποία αναπτύσσει τα ομώνυμα καταστήματα φιλοδοξώντας να ξεπεράσουν τα 110 ως το τέλος του 2000 και η οποία θέλει να συνδεθεί με τη Σοφοκλέους, αποσκοπεί σε «παράλληλη αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και ανεξαρτητοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της παραγωγής ανά προϊόν». Σύμφωνα με απάντηση της υπό τον κ. Β. Γεωργάτο διοίκησης της εταιρείας, το 39% του κόστους αφορά μηχανές και φούρνους, το 34% θαλάμους κατάψυξης, το 7% νέο λογισμικό και το 20% κτιριακές ανάγκες.


Με επένδυση 294 εκατ. δρχ. η εταιρεία Γεωργική ΑΒΕΕ που παράγει είδη διατροφής θέλει να «δημιουργήσει προϋποθέσεις εύκολης αυξομείωσης του ρυθμού τροφοδοσίας κάθε παραγωγικού τμήματος», όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Ν. Καραγεωργίου.


Η συνδεδεμένη με την εισηγμένη στο ΧΑΑ Πουλιάδης & Συνεργάτες ΑΒΕΕ εταιρεία CD-Media ΑΕ, η οποία φαίνεται να δίδει έμφαση στην παραγωγή και στη διάθεση software για CD-ROM, προωθεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 0,37 δισ. δρχ. Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα στον κ. Α. Πουλιάδη, πρώτο ζητούμενο είναι «η βελτίωση της υποδομής παραγωγής και ελληνοποίησης ξένου λογισμικού πολυμέσων» για ψηφιακούς δίσκους ψυχαγωγικού και άλλου περιεχομένου.


Στη μονάδα χαρτοκιβωτίων που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία Χαρτέλ ΑΕ, η οποία το 1998 αύξησε κατά 55% τις πωλήσεις της, όπως εξηγεί ο κ. Αλέξ. Χαΐτογλου που τη διευθύνει, πρόκειται να «εγκαταστήσει μηχανή τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή χαρτοκιβωτίων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από ιδιοπαραγόμενο κυματοειδές χαρτόνι».


Υψους 0,36 δισ. δρχ. είναι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Κωζάτ ΑΕ, η οποία παράγει τουρσιά στον Νομό Ηλείας και τα εξάγει σε μερικές από τις πιο απαιτητικές αγορές του κόσμου, όπως αυτή των ΗΠΑ. «Με στόχο την παραγωγή επώνυμων προϊόντων, η εταιρεία μας θα εγκαταστήσει πλήρη γραμμή επεξεργασίας και συσκευασίας λαχανικών σε άλμη» εξηγεί ο κ. Δημ. Κωστόπουλος που τη διευθύνει. Στη Χαλκιδική εξάλλου η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής ΑΕ, όπως εξηγεί ο κ. Ε. Ευγενίου που τη διευθύνει, με σχέδιο ύψους 0,26 δισ. δρχ. θέλει να αποκτήσει «ολοκληρωμένη εγκατάσταση ποιοτικού ελέγχου, πλήρως αυτοματοποιημένη, που θα λειτουργεί παράλληλα με την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να διακόπτει τη ροή της».


Η ιδρυθείσα το 1934 ελαιουργική βιομηχανία Μάνος ΑΕ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Σωτ. Σωτηριάδης, θέλει να μπορέσει να κατεργάζεται όχι μόνο βαμβακέλαιο, όπως ως τώρα, αλλά και ηλιέλαιο και σογιέλαιο. Επίσης στην Αττική η καραμελοποιία Φ. Λάβδας ΑΕ που ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή νέων γραμμών παραγωγής, όπως εξηγεί ο κ. Στυλ. Λάβδας που τη διευθύνει, με σχέδιο 0,58 δισ. δρχ. επιδιώκει να αξιοποιήσει καλύτερα το «αυξημένο παραγωγικό δυναμικό, προσφέροντας νέα, πρωτοποριακά προϊόντα».


* Παραγωγή ανά προϊόν


Η υαλουργική εταιρεία Γιούλα ΑΕ, η οποία από κοινού με άλλη ελληνική εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 60 εκατ. δολαρίων σε δύο υαλουργίες στη Βουλγαρία, προωθεί στην Ελλάδα πρόγραμμα 4,9 δισ. δρχ. Αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του έτους και, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Αναστ. Βουλγαράκης, θα οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής παραγωγής κατά 30%.


Η εταιρεία αναψυκτικών Pepsico ΗΒΗ ΑΕΒΕ, όπως εξηγεί ο οικονομικός διευθυντής της κ. Απ. Πεταλάς, προωθεί σχέδιο ύψους 1,7 δισ. δρχ. Αυτό αφορά «την παραγωγική διαδικασία του φυσικού μεταλλικού νερού ΗΒΗ Λουτρακίου και ειδικότερα τη μετατροπή της συσκευασίας του προϊόντος σε ΡΕΤ πρωτοποριακού σχεδιασμού».


«Αποκλειστικά σε βασικό μηχανολογικό εξοπλισμό με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγεγραμμένη μεθοδολογία ένταξης στην παραγωγική διαδικασία», ώστε να προκύψουν θεαματικά οφέλη από την εξασφάλιση ευελιξίας, αναφέρεται το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,27 δισ. δρχ. που προωθεί η βιομηχανία τροφίμων Γιώτης ΑΕ, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η εταιρεία ύστερα από σχετικό ερώτημα προς τον κ. Ι. Γιώτη.


Σε «μετατροπές στον εξοπλισμό» της αποβλέπει η εταιρεία καφέ Cafetex ΑΕ, επενδύοντας 220 εκατ. δρχ. έτσι ώστε, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος της επιχείρησης κ. Λ. Αργύρης, να διευρυνθούν οι συσκευασίες σε προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές και ο εσπρέσο.


Την «εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής masterbatches υψηλής τεχνολογίας, που θα βελτιώσει την ευελιξία», προβλέπει κυρίως το ύψους 0,17 δισ. δρχ. επενδυτικό σχέδιο της χημικής εταιρείας Χρωστική ΑΕ. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Μ. Παπαϊωάννου «ο χρόνος ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση είναι βασικό ζητούμενο».


Μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας ευπαθών αγροτικών προϊόντων, όπως κεράσια, σπαράγγια, ακτινίδια και φράουλες θέλει να δημιουργήσει στη Σκύδρα στον Νομό Πέλλης η συναφής εταιρεία Κ. & Π. Γ. Τόμπρας ΑΕΒΕ. «Εγκαταλείποντας την ως τώρα πολιτική της κατά 100% αυτοχρηματοδότησης των επενδύσεων», όπως αναφέρει ο επικεφαλής της κ. Παν. Τόμπρας, η εταιρεία προωθεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 719 εκατ. δρχ.


Νέα προϊόντα με βάση νέα τεχνολογία προγραμματίζει η Olympic Catering ΑΕ, «κόρη» της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το επενδυτικό της σχέδιο ανέρχεται σε 1,14 δισ. δρχ. όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αντ. Τσιρίγος.