• Αναζήτηση
 • * ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείο Γεωργίας καλούν τους αγρότες να επιλέξουν άλλα, εισαγόμενα και φθηνότερα αγροτικά εφόδια

  Απειλή κραχ στα λιπάσματα λόγω… τιμής

  * ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείο Γεωργίας καλούν τους αγρότες να επιλέξουν άλλα, εισαγόμενα και φθηνότερα αγροτικά εφόδια Απειλή κραχ στα λιπάσματα λόγω... τιμής Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank γυρίζουν την πλάτη στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Τη στήριξη των πιστωτών της, οι οποίοι είναι ως έναν βαθμό και μέτοχοί της αλλά θα ήθελαν να «ξεφορτωθούν» τη συμμετοχή τους, επιζητεί η μοναδική καθετοποιημένη

  Απειλή κραχ στα λιπάσματα λόγω… τιμής | tovima.gr

  Τη στήριξη των πιστωτών της, οι οποίοι είναι ως έναν βαθμό και μέτοχοί της αλλά θα ήθελαν να «ξεφορτωθούν» τη συμμετοχή τους, επιζητεί η μοναδική καθετοποιημένη ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων, προκειμένου να αποτρέψει τη διαγραφόμενη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της και τον κίνδυνο περιθωριοποίησής της στην αγορά, καθώς οι συνεταιρισμοί όχι μόνο δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους αλλά επιπροσθέτως της «γυρίζουν την πλάτη», με προτροπές μάλιστα του υπουργείου Γεωργίας.


  Ο λόγος γίνεται για την ελεγχόμενη από τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), η οποία κατέχει περί το 55%-60% της εγχώριας αγοράς και αποτελεί, υποτίθεται, στόχο εξαγοράς από την πλευρά του ομίλου Λαυρεντιάδη της εισηγμένης στη Σοφοκλέους εταιρείας Νεοχημική. Επί του παρόντος τουλάχιστον η σχετική φημολογία φαίνεται να μην είναι τίποτε περισσότερο από ένα συνηθισμένο χρηματιστηριακό «παίγνιο», ωστόσο γεγονός είναι ότι η ΒΦΛ απηύθυνε προ ημερών αγωνιώδη έκκληση στους πιστωτές της να μετατρέψουν σε μεσομακροπρόθεσμο τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της ύψους 100 και πλέον εκατ. ευρώ και να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδότηση, λόγω επιδείνωσης της ρευστότητάς της.


  Το αίτημά της όμως, παρ’ όλο που οι τράπεζες Εμπορική, Εθνική και Alpha κατέχουν άνω του 87% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοον ους στους περισσότερους από τους πολυάριθμους πιστωτές της. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συναρτούν την παροχή – περιορισμένων έστω – χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων στην εταιρεία με την εφαρμογή οδυνηρού προγράμματος αναδιάρθρωσης και περιορισμού της παραγωγικής δομής της επιχείρησης, καθώς αυτή αδυνατεί, κατά τα φαινόμενα, να ανακόψει την εντεινόμενη εισαγωγική διείσδυση, ενώ το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, λόγω της γνωστής κάμψης της παραγωγής του αγροτικού τομέα.


  * Συσσωρευμένες οφειλές


  H αγωνία για το μέλλον της ΒΦΛ, τα εργοστάσια της οποίας βρίσκονται στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, εντείνεται λόγω συσσώρευσης οφειλών της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η οποία προμηθεύει τη βιομηχανία με φυσικό αέριο και φέρεται να αναζητεί τρόπους να διεκδικήσει «εδώ και τώρα» ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της.


  Λόγω της ανατίμησης σειράς πρώτων υλών η βιομηχανία αναγκάστηκε στη διάρκεια του 2005 να αυξήσει ακόμη και κατά 10% τις τιμές διαφόρων προϊόντων της, αλλά ο συνολικός τζίρος της παραμένει στα επίπεδα του 2004 και το λειτουργικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό, αν και κάπως βελτιωμένο έναντι του προηγούμενου έτους, όπως δηλώνει απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γ. Χατζηγεωργίου. H εταιρεία κατορθώνει προς το παρόν να ανταποκρίνεται κανονικά στις τραπεζικές υποχρεώσεις της, αναπληρώνοντας τις απώλειες όγκου πωλήσεων στην εσωτερική αγορά με άμεσης σχεδόν εισπραξιμότητας εξαγωγές και αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να διατηρήσει την παραγωγή της σε ικανοποιητικά επίπεδα, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την εξαγωγική της δραστηριότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας τον προσεχή Ιανουάριο για επανάληψη των εξαγωγών στην Κίνα.


  H ίδια η ΠΑΣΕΓΕΣ όμως, τα μέλη της οποίας είναι οι καταναλωτές των λιπασμάτων, εμμέσως πλην σαφώς καλεί τους αγρότες να επιλέξουν άλλα, εισαγόμενα λιπάσματα, τα οποία άρχισε να εισάγει μια σχετικά νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία Αγρός που ιδρύθηκε από την ίδια και από Ενώσεις Συνεταιρισμών – πελάτες της ΒΦΛ με διακηρυγμένο σκοπό «την παροχή στους αγρότες φθηνότερων αγροτικών εφοδίων». Οι προσπάθειες της ΒΦΛ να εξασφαλίσει με την εταιρεία αυτή εμπορική συνεργασία για τη διάθεση και δικών της προϊόντων ναυάγησαν, με αποτέλεσμα να διαγράφεται «άμεσος ο κίνδυνος σημαντικής πτώσης των πωλήσεών της στον ελληνικό αγροτικό τομέα και πρόκλησης οικονομικού αδιεξόδου», όπως υποστηρίζει ένα από τα στελέχη της.


  * Τι θα κάνουν οι τράπεζες


  Ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Αλ. Κοντός, ο οποίος εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής των δραστηριοτήτων της Αγρός και την προτρέπει να αναπτύξει την εξασφάλιση «εναλλακτικών πηγών» προμήθειας αγροτικών εφοδίων από τη διεθνή αγορά, προσεφέρθη αλλά δεν κατάφερε να συμβιβάσει τα εμπλεκόμενα μέρη. H ΒΦΛ από την πλευρά της αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι η Αγρός προωθεί στην αγορά εισαγόμενους τύπους και μορφές λιπασμάτων χαμηλής ποιότητας και απόδοσης.


  «Ολα θα εξαρτηθούν από τις τράπεζες που κρατούν τα κλειδιά της εταιρείας και μέσω αυτής ελέγχουν άνω του 50% της αγοράς» εκτιμά ένα από τα παλαιά στελέχη της βιομηχανίας, αγωνιώντας για το μέλλον της. Σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε προσφάτως, οι επιχειρήσεις που έχουν τον κύριο όγκο της παραγωγής τους στην Καβάλα, όπως η ΒΦΛ, μπορούν να τύχουν από τις τράπεζες ευνοϊκών χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων. Το Δημόσιο όμως δεν παρέχει στις τράπεζες σχετική εγγύηση, με αποτέλεσμα αρκετοί πιστωτές της ΒΦΛ και κυρίως όσοι έχουν διασφαλίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτήσεις τους να δηλώνουν απρόθυμοι να ρυθμίσουν τις οφειλές της. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι μέτοχοι-πιστωτές επιθυμούν να αποχωρήσουν από την εταιρεία.


  Οι παλαιές και ως έναν βαθμό «παγωμένες» οφειλές ενώσεων-μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ στη ΒΦΛ ανέρχονται, αξίζει να σημειωθεί, σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στα Μουδανιά, στο Πόρτο Λάγος, στην Κρήτη και στη Μεσσηνία μερικές από αυτές τις ενώσεις ήδη «ξεφορτώνουν» εισαγόμενα λιπάσματα.

  Οικονομία