• Αναζήτηση
 • Ιστορία

  επισημάνσεις Ιστορία Η ιστορία της Ευρώπης στηρίζεται στους ώμους των αγροτών. Αυτοί είναι που στην κυριολεξία έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιφορτίστηκαν με τη διατροφή της πόλης και της υπαίθρου, και συγκρότησαν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Οι αγροτικοί τρόποι ζωής διαμόρφωσαν την κοινωνική πραγματικότητα για αιώνες. Ενας από τους κορυφαίους ιστορικούς του αγροτικού κόσμου,

  ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ

  Η ιστορία της Ευρώπης στηρίζεται στους ώμους των αγροτών. Αυτοί είναι που στην κυριολεξία έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιφορτίστηκαν με τη διατροφή της πόλης και της υπαίθρου, και συγκρότησαν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.


  Οι αγροτικοί τρόποι ζωής διαμόρφωσαν την κοινωνική πραγματικότητα για αιώνες.


  Ενας από τους κορυφαίους ιστορικούς του αγροτικού κόσμου, ο Βέρνερ Ρέζενερ, προσφέρει με αυτόν τον τόμο της σειράς Η Διαμόρφωση της Ευρώπης μια ιστορία των αγροτών της Ευρώπης από τις πρώιμες μεσαιωνικές απαρχές ως σήμερα.


  Η αγροτική ζωή έχει από καιρό προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο της δημόσιας ζωής όσο και της επιστημονικής έρευνας. Η επιστημονική ενασχόληση με την αγροτιά και τα φαινόμενα της κοινωνίας του χωριού πραγματοποιήθηκε με φόντο την εξέλιξη της σύγχρονης αστικής κοινωνίας της πόλης και της διαδικασίας της βιομηχανοποίησης, η οποία μετέβαλε θεμελιωδώς την ευρωπαϊκή οικονομία στη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, σημειώνει ο Βέρνερ Ρέζενερ.


  Ο Βέρνερ Ρέζενερ (W. Rösener), γεννημένος το 1944, είναι υφηγητής πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ιστορίας Μαξ Πλανκ της Γοττίγγης. Οι εργασίες του αφορούν κυρίως την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του ύστερου Μεσαίωνα.


  Ο τόμος Οι αγρότες στην Ευρώπη του Βέρνερ Ρέζενερ είναι ο έκτος που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, που έχουν αναλάβει την ελληνική έκδοση της πολυσυζητημένης σειράς Η Διαμόρφωση της Ευρώπης, την οποία διευθύνει ο διαπρεπής γάλλος ιστορικός Ζακ Λε Γκοφ.

  Βιβλία