• Αναζήτηση
 • ΤΟ ANTI-ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ 17N

  ΤΟ ANTI-ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ 17N ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Αυτές τις ώρες ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης και οι εφέτες Νίκος Ζαΐρης και Βασίλης Κουρκάκης θα έχουν αποφασίσει. Στον Κορυδαλλό από το ξημέρωμα της Δευτέρας θα τους περιμένει όλος ο κόσμος. H ετυμηγορία τους θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης και της Αμερικής. Το «Imagine» του Λένον - που μας αποχαιρέτησε τέτοια ημέρα το 1980 - δεν θα ακουστεί

  ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

  Αυτές τις ώρες ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης και οι εφέτες Νίκος Ζαΐρης και Βασίλης Κουρκάκης θα έχουν αποφασίσει. Στον Κορυδαλλό από το ξημέρωμα της Δευτέρας θα τους περιμένει όλος ο κόσμος. H ετυμηγορία τους θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης και της Αμερικής. Το «Imagine» του Λένον – που μας αποχαιρέτησε τέτοια ημέρα το 1980 – δεν θα ακουστεί στις πρωινές εκπομπές του ραδιοφώνου. Θα «ξεχαστεί» ίσως και η 29η επέτειος του δημοψηφίσματος που εδραίωσε την Προεδρευομένη Δημοκρατία. Ολοι θα συζητούν για την ψήφο των τριών δικαστών «απέναντι» στα 1.963 αδικήματα. Οι δημοσιογράφοι θα προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις των 19 κατηγορουμένων.


  H ιδέα για ένα λεξικό που θα περιέχει όλα όσα συνέβησαν στις 162 συνεδριάσεις του δικαστηρίου προέκυψε όταν το θέμα αποσύρθηκε από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και πέρασε στις πίσω σελίδες. Στις 17.000 λέξεις που ακολουθούν και στα 146 λήμματα χωρέσαμε μάλλον όλα τα σημαντικά που ειπώθηκαν από τις 3 Μαρτίου και μετά στην αίθουσα αλλά και στους διαδρόμους των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Για την κωδικοποίηση των στοιχείων εργάστηκαν ο Γιάννης Γιαγκίνης και η Λίνα Παπαδάκη. Για να είμαστε πιο κοντά στις λεπτομέρειες των γεγονότων, ζητήσαμε τις παρατηρήσεις δύο συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, δύο συνηγόρων υπεράσπισης και δύο κατηγορουμένων. Οσα μας είπαν τα λάβαμε σοβαρά υπόψη. Το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να διαβαστεί και αποσπασματικά. Ενα λεξικό άλλωστε δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ο καθένας διαβάζει τις λέξεις που θέλει και συνθέτει έτσι με τον δικό του τρόπο την ιστορία.

  Archive