• Αναζήτηση
 • * Η δημοτική αρχή του μεγάλου λιμανιού, λένε οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και ο Συνήγορος του Πολίτη, επιβραβεύει τα νυχτερινά κέντρα

  Πειραιάς: Η νύχτα ελέγχει την πόλη

  * Η δημοτική αρχή του μεγάλου λιμανιού, λένε οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και ο Συνήγορος του Πολίτη, επιβραβεύει τα νυχτερινά κέντρα Πειραιάς: Η νύχτα ελέγχει την πόλη Εξακολουθεί να λειτουργεί κατάστημα του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει μηνυθεί 72 φορές Τ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ Επτά μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου, οι δημοτικές αρχές του Πειραιά ελέγχονται από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης

  Τ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

  Επτά μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου, οι δημοτικές αρχές του Πειραιά ελέγχονται από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και τον Συνήγορο του Πολίτη για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν να μετατρέψουν την πόλη τους σε «πάρκο διασκέδασης»: με ηχορρύπανση, πολεοδομική και αγορανομική αυθαιρεσία και χρήση όλων εκείνων των πρακτικών σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα για τις οποίες κατηγορούσαν τον προηγούμενο δήμαρχο της πόλης κ. Στέλιο Λογοθέτη.


  Με απόφασή του (496/22/7/1999) το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πειραιά αποφάσιζε το καλοκαίρι του 1999 να εγκρίνει την αναστολή της χορήγησης αδειών λειτουργίας σε μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. Σε ανακοίνωση του δήμου σημειωνόταν τότε ότι το μέτρο εντασσόταν «στην προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη σε μια απαράδεκτη κατάσταση που βασανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της πόλης και είχε σαν αποτέλεσμα να κατακλυστούν οι γειτονιές του Πειραιά από μαγαζιά που η λειτουργία τους ενοχλούσε και δημιουργούσε προβλήματα. Η απόφαση-σταθμός του δημοτικού συμβουλίου έχει στόχο να βάλει φραγμό στην περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Πειραιά… Παράλληλα η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να μπει «λουκέτο» και σε όσα μαγαζιά λειτουργούν χωρίς άδεια ή λειτουργούν έχοντας τροποποιήσει παράνομα του όρους που η άδεια προβλέπει».


  * Καμία αλλαγή


  Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Τρία χρόνια μετά τη λήψη της απόφασης αυτής το παραμικρό δεν έχει αλλάξει για τους κατοίκους. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε τον Δεκέμβριο του 1999 να ζητείται η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των πολυκατοικιών για την εγκατάσταση παρόμοιων οχλουσών δραστηριοτήτων στα ισόγεια των πολυκατοικιών. Το αρχικό σχέδιο απόφασης προέβλεπε ότι χρειαζόταν να συμφωνήσει το σύνολο των κατοίκων μιας πολυκατοικίας προκειμένου να δοθεί η άδεια λειτουργίας ενός τέτοιου μαγαζιού από τον δήμο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Χ. Αγραπίδης αποφάσιζε ότι το μέτρο που είχε εισηγηθεί δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί, οπότε και το αναθεώρησε: Στο εξής η πλειοψηφία και όχι η παμψηφία των ενοίκων θα αποφασίζει αν ένα μαγαζί είναι δυνατόν να δουλέψει σε μια πολυκατοικία. Η απόφαση αυτή δεν τηρήθηκε. Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίζουν, στις 21 Οκτωβρίου 1999, να χορηγήσουν άδεια μετατροπής του αναψυκτηρίου σε σνακ μπαρ στον Α.Δ., επί της οδού Ζωσιμάδων, παρά την αντίθετη γνώμη της πολυκατοικίας στην οποία «θα λειτουργήσει το κατάστημα», όπως αναφέρεται στην ίδια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αφού θεώρησε το θέμα κατεπείγον, με μία αρνητική ψήφο και μία αποχή παραβίαζε μια απόφαση που μόλις είχε πάρει τον Ιούλιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Η εξαίρεση έγινε κανόνας. Το 1999 αφαιρούνται οριστικά μόνο δύο άδειες σε δύο καταστήματα: σε ένα μπαρ για διακίνηση ναρκωτικών και σε ένα αναψυκτήριο. Συνολικά στη θητεία του σημερινού δημοτικού συμβουλίου έχει αφαιρεθεί μονοψήφιος αριθμός αδειών.


  * Δεκάδες μηνύσεις


  Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, παρά τις δεκάδες μηνύσεις των κατοίκων, το δημοτικό συμβούλιο αρνείται την ανάκληση αδείας. Η πιο εξωφρενική περίπτωση αφορά δικογραφία που σχηματίζεται από την Αστυνομία εναντίον του Σ.Π., υπευθύνου του καταστήματος «ΣΚΟΥΜΠΑ». Το συγκεκριμένο κατάστημα συνδέεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, στον Πειραιά με πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Στον Δήμο Πειραιά κυβερνά παράταξη προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία.


  Δύο μέρες προτού το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφασίσει την αναστολή της χορήγησης αδειών λειτουργίας σε μαγαζιά, ο υπεύθυνος του καταστήματος κατελήφθη στις 12 Ιουλίου 1999 «α) να έχει αναπτύξει στον υπαίθριο χώρο της παραλίας 100 τραπέζια και 500 κινητά καθίσματα, καταλαμβάνοντας δημοτικό χώρο 900 τετραγωνικών μέτρων καθ’ υπέρβαση της κατεχόμενης άδειας λειτουργίας η οποία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, β) να λειτουργεί πέραν του αναψυκτηρίου υπαίθριο μπαρ, γ) να απασχολεί 7 υπαλλήλους σερβιτόρους και ένα χειριστή δισκοθήκης χωρίς κατάσταση εργασίας, δ) να λειτουργεί στερεοφωνικό συγκρότημα… έχοντας αναπτύξει 19 ηχεία… άνευ αδείας της αρμοδίας αρχής».


  Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί: Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή της άδειας λειτουργίας του στις 15 Νοεμβρίου όταν η σεζόν είχε περάσει. Μάλιστα με το συγκεκριμένο κατάστημα, παρά τον προφανή χαρακτήρα της αυθαίρετης λειτουργίας του, το δημοτικό συμβούλιο φαίνεται να έχει τις δυσκολίες του. Στις 24 Οκτωβρίου του 2000 το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ξανά με θέμα την κατάληψη της δημοτικής παραλίας από τον εν λόγω καταστηματάρχη. Είχε προηγηθεί νέα αναφορά του αστυνομικού τμήματος στις 11 Ιουλίου 2000 ότι «το κατάστημα έχει προβεί σε ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας που προβλέπονται στην άδεια που κατέχει… Για το συγκεκριμένο μαγαζί υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λόγω έλλειψης αδείας μουσικής». Παρ’ όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο έκανε και πάλι το… θαύμα του μη εγκρίνοντας την προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας χωρίς μάλιστα, όπως σημειώνεται σε πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, υπεύθυνος για τη διαχείριση του θέματος των αδειών στα μαγαζιά, βουλευτής Π. Μαντούβαλος, απείχε της ψηφοφορίας. Ο κ. Μαντούβαλος, που είχε δείξει ιδιαίτερη «κατανόηση» για τον τρόπο διαχείρισης της αδειοδότησης των καταστημάτων από τη διοίκηση Λογοθέτη, ορισμένες φορές σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του συνδυασμού του, είναι επικεφαλής της ομάδας του δήμου που διαχειρίζεται την απόφαση του 1999 για αναστολή της χορήγησης αδειών λειτουργίας.


  * Η έκθεση των ελεγκτών


  Τον Φεβρουάριο του 2001 ο Τρύφων Καββαθάς και η Χριστίνα Καφαντάρη, δύο επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης από εκείνους που σκοπεύει ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης να ενεργοποιήσει στη «μάχη κατά της διαφθοράς» συντάσσουν έκθεση επιθεώρησης ελέγχου στον Δήμο Πειραιά, τμήμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Στην έκθεσή τους οι δύο ελεγκτές διαπιστώνουν ότι τα ΚΥΕ λειτουργούν με μόνη την έναρξη επιτηδεύματος που χορηγεί η ΔΟΥ χωρίς να διαθέτουν την άδεια λειτουργίας. Και αυτό διότι η άδεια λειτουργίας δεν είναι προϋπόθεση για την έναρξη επιτηδεύματος.


  * Μια μήνυση για να φθάσει από την Αστυνομία στον δήμο χρειάζεται ως και 4 μήνες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καταστήματα που έπρεπε από καιρού να έχουν κλείσει. Ο νόμος αναφέρει ότι σφραγίζεται κατάστημα που δέχεται ως και τρεις μηνύσεις. Στην έκθεση αναφέρονται περιπτώσεις στις οποίες καταστήματα έχουν μηνυθεί από την Ελληνική Αστυνομία ως και 10 φορές χωρίς να τους αφαιρεθεί η άδεια. Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ιδιοκτήτης του οποίου το κατάστημα έχει μηνυθεί 72 φορές και εξακολουθεί να λειτουργεί! Για το κατάστημα «ΑΣΥΛΟΥΜ», επί της οδού Δηλαβέρη 15, από τις 12 Μαρτίου 1999 και εντεύθεν έχει κινηθεί η διαδικασία σφράγισης 14 φορές με τη συμπλήρωση τριών μηνύσεων μέσα στο έτος, χωρίς όμως το κατάστημα να σφραγιστεί αφού σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις η σφράγιση απεφεύγετο με αθωωτικές αποφάσεις.


  «Από τις 30 Μαρτίου του 2000 και ενώ εκκρεμούν πενήντα μηνύσεις, ουδεμία διαδικασία έχει ξεκινήσει για τη σφράγιση του καταστήματος» και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να χορηγήσει «άδεια παρατεταμένου ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων».


  Τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις αναφέρονται στην έκθεση των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης (σελ. 54 ως 56).


  * Ακόμη όμως και αν σφραγιστεί ένα κατάστημα, αυτό γίνεται με τρόπο ώστε να διευκολύνεται από τη δημοτική αρχή να λειτουργεί και χωρίς άδεια. «Δεν ακολουθείται» αναφέρουν οι Καββαθάς, Καφαντάρη «η διαδικασία σφράγισης των ΚΥΕ με λουκέτο και βουλοκέρι, όπως επιβάλλεται από τον νόμο και ακολουθείται από τις αστυνομικές αρχές. Η επικόλληση αυτοκόλλητης ταινίας, ως μέθοδος σφράγισης, καθιστά απλή υπόθεση την παραβίαση της σφράγισης από τον επιχειρηματία, ενώ η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε ό,τι αφορά το χρησιμότερο ή το ασφαλέστεροτης σφράγισης με αυτοκόλλητη ταινία».


  * Κατά τη σφράγιση δεν αφαιρείται η άδεια του καταστήματος.


  * Οταν διαπιστώνεται ότι λειτουργεί κατάστημα χωρίς άδεια δεν σφραγίζεται αλλά εξακολουθεί τη λειτουργία του ως την έκδοση σχετικής άδειας αν και, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, τα καταστήματα θα πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα ανεξάρτητα αν υπέβαλαν τα δικαιολογητικά για τη λήψη άδειας λειτουργίας.«Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο» αναφέρεται στην έκθεση «στα πλαίσια της «κοινωνικής ευαισθησίας» και παρά τις περί του αντιθέτου νομοθετικές διατάξεις, όταν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια, δεν προβαίνει στην αυτεπάγγελτη σφράγισή της αλλά χορηγεί δύο μήνες αναστολή προκειμένου να εκδοθεί η άδεια».


  * …Τα ΚΥΕ λειτουργούν χωρίς άδεια και ο χρόνος μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας μήνυσης υπερβαίνει τις 150 μέρες, αν και το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να λάβει τη σχετική απόφαση… «το αργότερο τριάντα ημέρες από τότε που έχει ασκηθεί η μήνυση»… και ο δήμαρχος υποχρεούται στην άμεση εκτέλεση της απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα καταστήματα λειτουργούν παράνομα για τουλάχιστον πέντε μήνες…


  * Υπάρχουν καταστήματα τα οποία έχουν μηνυθεί για τροποποίηση ουσιωδών όρων κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως ποτέ να κινηθεί η διαδικασία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας.


  * Καταστήματα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας λόγω ουσιώδους τροποποίησης των όρων λειτουργίας και έχουν σφραγιστεί, λειτουργούν αφού οι ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη σφράγιση.


  * Καρέκλες στα αρχαία


  * Καταστηματάρχες καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα περιοχές που έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας. Από τα στοιχεία της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκύπτει ότι 6 τύποι καταστημάτων λειτουργούν στην περιοχή χωρίς άδεια. Σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε να εχει χορηγηθεί απο τον δήμο άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα που βρίσκονται σε κηρυγμένες αρχαιολογικές ζώνες, παρά την αντίθετη γνώμη της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων (σελ. 9 του πορίσματος).


  * Οι καταστηματάρχες έχουν ανεγείρει χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις 110 στέγαστρα, εμβαδού 14 στρεμμάτων.


  * Καταστηματάρχες «…εκμεταλλεύονται κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια) για στάθμευση αυτοκινήτων πελατών τους κατά την ώρα της λειτουργίας τους, με συνέπεια να παρατηρείται έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά τις νυχτερινές ώρες» ενώ διαπιστώθηκε ότι «άγνωστα άτομα αφαιρούν τις κλήσεις μόλις αυτές τοποθετηθούν στα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα».


  Οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν τιμωρούνται οι παρανόμως δραστηριοποιούμενοι επιχειρηματίες αλλά «επιβραβεύονται»… Ετσι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης φθάνει στις 18 Δεκεμβρίου 2000 να αφαιρέσει άδεια μουσικής από το κέντρο «ΣΚΟΥΜΠΑ», το οποίο λειτουργεί μετά την κατάληψη της παραλίας από τον ιδιοκτήτη του ενώ ουδέποτε είχε χορηγήσει την… άδεια αυτή.


  Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Σφραγίστε τα παράνομα καταστήματα


  Από την εκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής στον Δήμο Πειραιά έχουν χορηγηθεί πάνω από 350 άδειες λειτουργίας καταστημάτων, κατ’ εξαίρεση συνήθως και με τη διαδικασία του επείγοντος. Στις 20 Μαρτίου του 2001 ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιάννης Μιχαήλ απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη διαπιστώνοντας «την πλήρη αποχή της υπηρεσίας σας (σ.σ.: του δήμου) από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος… καθώς και την επιβράβευση και ενίσχυση της υφιστάμενης παρανομίας με τη συνεχή χορήγηση στους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες αδείας παρατεταμένου ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων χωρίς την προηγούμενη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων».


  Ο κ. Μιχαήλ στην επιστολή του ζητεί τη σφράγιση όλων των καταστημάτων που λειτουργούν παράνομα και σημειώνει ότι σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του δήμου» θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Στις 25 Απριλίου ο δήμος απαντάει ότι από το 1999 ως σήμερα εκτελέστηκαν 184 αποφάσεις για σφραγίσεις καταστημάτων αλλά παραδέχεται ότι 120 αποφάσεις μπλοκαρίστηκαν από τους καταστηματάρχες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η επίκληση αυτού του επιχειρήματος δεν βοηθάει τον δήμο καθώς σε 13 περιπτώσεις που οι φάκελοι ήταν πλήρεις – από πολλούς φακέλους εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας έγγραφα – το Πρωτοδικείο ενέκρινε τη σφράγιση των καταστημάτων.


  Ο πολίτης που προσέφυγε στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή της οδού Χατζηγιάννη Μέξη για τις υποθέσεις των παραβιάσεων του νόμου σχετικά με τα καταστήματα της νύχτας δεν είναι άλλος από τον κ. Μίλτο Μαστρογιαννάκη, τον οποίο ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος κ. Αγραπίδης είχε χαρακτηρίσει εκπρόσωπό του σε ζητήματα διαφθοράς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1998.

  Archive