Τι κάνουν οι ανώτεροι υπάλληλοι του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο; Το να εργάζεσαι στην ομάδα ενός προέδρου έχει δίχως αμφιβολία ένα κύρος και όσοι έχουν υπηρετήσει ως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης βρίσκουν κατόπιν πολλές πόρτες ανοιχτές, από την τηλεόραση και τα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, έως τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τις πρυτανείες πανεπιστημίων.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι με τον αμερικανό νυν πρόεδρο. Γιατί επί Ντόναλντ Τραμπ (όπως αναφέρει η «Washington Post») αυτή η νόρμα, όπως πολλές άλλες, έχει καταρρεύσει.

Τοξικότητα και ψέματα

«Θα έλεγα σε οποιονδήποτε έχει εργαστεί για τον Τραμπ και σκέφτεται το επαγγελματικό του μέλλον ότι οι κανόνες δεν είναι εκείνοι που ισχύουν για τους βετεράνους άλλων διοικήσεων» ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ο Ματ Λάτιμερ, που είχε εργαστεί στο παρελθόν μεταξύ άλλων και για τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο. «Μπορεί να μη φαίνεται δίκαιο, είναι όμως η αλήθεια και θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πώς θα απεμπλακούν από μια διοίκηση που πολλοί άνθρωποι εκεί έξω τη θεωρούν τοξική».
Αυτή η τοξικότητα άγγιξε… ταβάνι με τις πρόσφατες εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου ανήλικων παιδιών και νηπίων να χωρίζονται με βία από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό και να στοιβάζονται σε κλουβιά, απόρροια της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στη μετανάστευση της διακυβέρνησης Τραμπ και την οποία ακόμη και πρώην Πρώτες Κυρίες καταδίκασαν ως «επαίσχυντη».
Ο Τζο Σκάρμπορο, ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Morning Joe» του MSNBC και συχνός επικριτής της κυβέρνησης Τραμπ, έδωσε έναν πιο προσωπικό τόνο: «Αν κοιτάξει κανείς τα ψέματα και τις ξεδιάντροπες δηλώσεις των ανδρείκελων του Λευκού Οίκου, καταλαβαίνει γιατί τόσο πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Ξέρουν ότι ο Τραμπ τους «καίει» και τους αφαιρεί όποια αξιοπιστία μπορεί να είχαν ποτέ».

Μετά τον Λευκό Οίκο

Ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα που αποχώρησαν από τον Λευκό Οίκο εξακολουθούν να απολαμβάνουν μερικά από τα προνόμια που είχαν και κορυφαίοι βετεράνοι υπάλληλοι προηγούμενων διοικήσεων, με πρώτες και καλύτερες τις μοσχοπληρωμένες ομιλίες.
Για παράδειγμα ο Στιβ Μπάνον, ειδικός σύμβουλος σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Τραμπ, για μία μόνο ομιλία του στην Ασία πληρώθηκε 179.000 δολάρια, όσα δηλαδή λαμβάνει ως ετήσιο μισθό κάποιος που εργάζεται στο επιτελείο του αμερικανού προέδρου.
Για άλλους πάλι, ίσως αυτούς που «εκτέθηκαν» περισσότερο μένοντας στο πλευρό του Τραμπ πιο πολύ καιρό, τα αλλοτινά γενναιόδωρα ντιλ με τους εκδοτικούς οίκους ή τις δουλειές στην τηλεόραση σήμερα έχουν εκλείψει. Ο Σον Σπάισερ, που διετέλεσε για έξι μήνες εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, μόλις έφυγε από τη διοίκηση το CNN αρνήθηκε να του προσφέρει δουλειά, το συντηρητικό Fox News ούτε καν έδειξε ενδιαφέρον, ο ίδιος συναντήθηκε με 11 διαφορετικούς εκδότες προκειμένου να βρει κάποιον για το βιβλίο του και μόνο το ABC του έκανε προσφορά για το… «Dancing With the Stars»!

Ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά τις καριέρες

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες για τους απόστρατους του Λευκού Οίκου. Εκείνοι των οποίων η φήμη βελτιώνεται, εκείνοι των οποίων η φήμη παραμένει η ίδια, και εκείνοι για τους οποίους ο χρόνος στον Λευκό Οίκο αφήνει ένα καταστρεπτικό αποτύπωμα για πολλά, πολλά χρόνια.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις, για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει επί Τραμπ δεν γνωρίζω να είναι σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι πριν» δήλωσε ο Σαμ Νούνμπεργκ, ένας από τους πρώτους συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Κάποιοι πρώην σύμβουλοι φαίνεται να τα πήγαν καλά, ίσως γιατί αποχώρησαν νωρίς. Το σίγουρο πάντως είναι, συμπληρώνει ο Νούνμπεργκ, ότι «ο δρόμος για να έχει κάποιος μια επιτυχή καριέρα αφού έχει δουλέψει για τον Τραμπ, είναι να μην έχει ταυτιστεί με τον Τραμπ».

HeliosPlus