Αισιόδοξος ότι οι σοσιαλδημοκράτες του SPD οι οποίοι συμμετέχουν και στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ, θα στηρίξουν τη συμφωνία CDU – CSU για τη δημιουργία κέντρων τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, τη στιγμή που δέχεται τη σφοδρή κριτική τους για τη στάση του.

Απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές ο Ζέεχοφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υπερασπίστηκε το σχέδιο να κρατούνται οι πρόσφυγες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα από την Αυστρία στα κέντρα αυτά, αν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ μέχρι να σταλούν πίσω σε αυτή.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πρέπει να το εγκρίνει και το SPD, το οποίο όμως έχει εκφράσει την ανησυχία ότι τα κέντρα τράνζιτ ενδέχεται να είναι στην πραγματικότητα κέντρα κράτησης των προσφύγων, κάτι που θα παραβίαζε τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Ο Ζέεχοφερ τόνισε ότι οι πρόσφυγες θα κρατούνται στα κέντρα τράνζιτ έως και 48 ώρες στην περίπτωση που οι αρχές εκτιμούν ότι η υπάρχει πρόβλημα με την είσοδό τους στη Γερμανία.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία έπειτα από έντονη συζήτηση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και με το SPD», επεσήμανε. «Το Σύνταγμά μας αναφέρει ότι (οι πρόσφυγες) θα πρέπει να μπορούν να φύγουν σε διάστημα 48 ωρών και άρα δεν πρόκειται για κλειστά κέντρα», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό –CDU, CSU και SPD—θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν τη συμφωνία. Όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη χωρών της ΕΕ και κυρίως της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Αργότερα σήμερα ο Ζέεχοφερ πρόκειται να συζητήσει στη Βιένη με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για το θέμα.

Η Αυστρία φοβάται ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στο έδαφός της. Ο Κουρτς έχει ήδη τονίσει ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει να νότια σύνορά της.