Με μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, μια ημέρα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Οι δύο κυριότεροι πολιτικοί αντίπαλοι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουχαρέμ Ιντζέ του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα διασταύρωσαν αρκετές φορές τα ξίφη τους, ως δεινοί ρήτορες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε τουλάχιστον πέντε ομιλίες σε διαφορετικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ψηφίσει «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Από την πλευρά του, ο Ιντζέ επέλεξε να κάνει μόνο μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όπως εξίσου μεγάλες ήταν και οι δύο προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, στη Σμύρνη και την Άγκυρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κατέβασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης «πέντε εκατομμύρια» ανθρώπους, αριθμός που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί, την ώρα που η αστυνομία υποστηρίζει πως στη συγκέντρωση μετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο 54χρονος πρώην καθηγητής φυσικής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της Τουρκίας, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αναφερόμενος στο αδύναμο νόμισμα, τις αυξημένες τιμές των προϊόντων και το άλυτο ακόμη πρόβλημα των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

«Αλλά, αν νικήσει ο Ιντζέ (…) θα έχουν κερδίσει 80 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κερδίσει η Τουρκία» είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, ενώ κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες 36 ώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Στην απέναντι πλευρά του Βοσπόρου, ο Ερντογάν απέρριψε τους φόβους περί νοθείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. «Έχουμε λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις», τόνισε.

«Αύριο θα έχουμε μια Τουρκία εντελώς διαφορετική. Αύριο, οι διακρίσεις θα τελειώσουν», δεσμεύτηκε εξάλλου ο Ιντζέ, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να ξαναρχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να καταργήσει το Passolig, μια ταυτότητα που είναι αναγκαία για να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλάθλων.

Παρά το «ρεύμα» που φαίνεται ότι έχει τις τελευταίες ημέρες ο αντίπαλός του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι «Θεού θέλοντος, αύριο το βράδυ θα γιορτάζουν όλοι μαζί», ενώ απαντώντας στον Ιντζέ που εξέφρασε φόβους για νοθεία, επέμεινε ότι η Τουρκία είναι «κράτος δικαίου».

Εκτός του Ερντογάν και του Ιντζέ, άλλοι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία στις αυριανές εκλογές, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής του νέου κόμματος της εθνικιστικής δεξιά Iyi Μεράλ Ακσενέρ και ο φυλακισμένος Κούρδος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Μολονότι ο Ερντογάν εμφανίζεται ως απόλυτο φαβορί, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ και το κόμμα του, το AKP, μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Με βάση το νέο προεδρικό σύστημα ο νικητής των αυριανών εκλογών θα αποκτήσει διευρυμένες εξουσίες. «Θεού θέλοντος, η Τουρκία θα αρχίσει να πετάει μ’ αυτό το σύστημα… Μ’ αυτό το σύστημα θα πετύχουμε πράγματα που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται» είπε ο Ερντογάν στην πρώτη από τις πέντε σημερινές ομιλίες του, στη συνοικία Εσενιούρτ της Κωνσταντινούπολης.