Η αρμόδια για την εσωτερική πολιτική διεύθυνση του επιτελείου του Κρεμλίνου, άρχισε να συγκεντρώνει και να αναλύει τις πληροφορίες που φθάνουν από τις περιφέρειες της Ρωσίας και οι οποίες αναφέρονται στις αντιδράσεις του κόσμου μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων.

Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Vedomosti αναφέρει πως οι ρωσικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες και σκέφτονται τρόπους με τους οποίους θα περιορίσουν τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου.

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Μιρόνοφ επισημαίνει ότι στην Γαλλία, όταν αποπειράθηκαν να προβούν σε μια παρόμοια μεταρρύθμιση αυξάνοντας τα συνταξιοδοτικά όρια, ξέσπασαν μεγάλες διαμαρτυρίες. «Στην χώρα μας δεν υπάρχουν μεγάλες διαμαρτυρίες καθώς ο κόσμος φοβάται να διαμαρτυρηθεί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το πιθανότερο είναι να έχουμε διαμαρτυρίες στις κουζίνες των σπιτιών, αλλά οι διαμαρτυρίες της κουζίνας ήταν αυτές που τελικά οδήγησαν την δεκαετία του 1980 στην αποσυναρμολόγηση όλου του συστήματος», επισημαίνει ο Μιρόνοφ.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με το πόσο έντονα θα αντιδράσει ο κόσμος, σκέφτεται να μετριάσει διάφορες πτυχές της μεταρρύθμισης που αφορά την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων. Ενδεχομένως να μειώσει τα συνταξιοδοτικά όρια από αυτά που προτείνει, ή να επιμηκύνει την μεταβατική περίοδο. Πρόκειται για μια γνωστή τακτική, γράφει η εφημερίδα, η οποία συνίσταται στο να καταθέτει αρχικά ένα σκληρό νομοσχέδιο και εν συνεχεία να το μετριάζει, ώστε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

Πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, την οποία επικαλείται η Vedomosti, λέει ότι τον Σεπτέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κάνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που αφορά την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, καθώς η δεύτερη ανάγνωσή του προγραμματίζεται για το φθινόπωρο και ο νόμος δεν θα ψηφισθεί, όπως δήλωσε η εν λόγω πηγή στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

«Αυτή τη στιγμή το επιτελείο του προέδρου και η κυβέρνηση θα μελετήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου στο νομοσχέδιο. Εάν υπάρξει μια αισθητή αρνητική αντίδραση, τότε θα το μετριάσουν. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε θα αφήσουν την εκδοχή που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση» διευκρίνισε η πηγή του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, παρότι οι φόβοι του προεδρικού επιτελείου είναι κατανοητοί, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς αυτή την στιγμή διαμαρτυρίες. Και αυτό γιατί η μεταρρύθμιση για τα συνταξιοδοτικά όρια δεν αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, ενώ οι μελλοντικοί συνταξιούχοι δεν σκέφτονται προς το παρόν την σύνταξη. Ωστόσο η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών ορίων θα αυξήσει μελλοντικά την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση της επικεφαλής της διεύθυνσης αναλύσεων του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών, Τατιάνα Στανοβάγια, την οποία επικαλείται η εφημερίδα RBK.

«Νομίζω, δηλώνει η ίδια, ότι η κυβέρνηση ευθύς εξ αρχής παρουσίασε ένα σκληρό νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παζαρέματος. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να παρέμβει ο πρόεδρος, ο οποίος με μια καλή του κίνηση θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις από κοινωνικής απόψεως. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν θα διατηρήσει το κύρος του, έστω κι αν λάβει μια όχι και τόσο δημοφιλή απόφαση».