Ουγγρικό δικαστήριο καταδίκασε τέσσερα μέλη μιας συμμορίας διακινητών ανθρώπων σε κάθειρξη 25 ετών το καθένα επειδή το 2015 άφησαν να πεθάνουν από ασφυξία 71 άνδρες, γυναίκες και παιδιά μέσα σ’ ένα φορτηγό και παράτησαν το φορτηγό με τα πτώματα στην άκρη ενός αυστριακού αυτοκινητοδρόμου.

Σε βάρος των τεσσάρων ανδρών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τους φόνους των θυμάτων, τα οποία είχαν φθάσει στην Ευρώπη κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.
Και οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης Κέτσκεμετ. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί.

Τα πτώματα των 59 ανδρών, οκτώ γυναικών και τεσσάρων παιδιών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρέθηκαν στις 26 Αυγούστου 2015 μέσα στο φορτηγό που είχε εγκαταλειφθεί στην Αυστρία.
Η εισαγγελία είχε ζητήσει ισόβια χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής για τρεις από τους κατηγορουμένους — τον αρχηγό του δικτύου Σαμσόρ Λαχό, έναν 31χρονο Αφγανό, έναν από τους υπαρχηγούς του και τον οδηγό του φορτηγού, αμφότερους Βουλγάρους. Απλή ποινή ισοβίων είχε ζητηθεί και για έναν τρίτο Βούλγαρο.

Οι δέκα άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε ποινές από φυλάκιση 3 ετών μέχρι κάθειρξη 12 ετών, έπειτα από μια δίκη ποταμό που άρχισε τον Ιούνιο 2017.
Τα θύματα, τα οποία ήθελαν να φθάσουν στη Γερμανία, είχαν επιβιβαστεί στις 26 Αυγούστου 2015 στη νότια Ουγγαρία, όχι μακριά από τα σερβικά σύνορα. Στοιβαγμένα σε 14 τετραγωνικά μέτρα, με λιγότερα από 30 κυβικά μέτρα αέρα για να αναπνέουν, υπέκυψαν μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Το φορτηγό είχε ανακαλυφθεί την επομένη εγκαταλειμμένο με το μακάβριο φορτίο του στην άκρη ενός αυστριακού αυτοκινητοδρόμου κοντά στο Πάρντορφ, στα ουγγρικά σύνορα.
Από υποκλοπές τηλεφωνημάτων που έγιναν από την ουγγρική αστυνομία διαπιστώθηκε πως ο Σαμσόρ Λαχό, όταν ειδοποιήθηκε από τους άνδρες του για το γεγονός ότι οι μετανάστες ασφυκτιούσαν, χτυπούσαν συνεχώς τα τοιχώματα και φώναζαν να τους ανοίξουν για να πάρουν αέρα, είχε απαγορεύσει να μείνει μισάνοιχτη η πόρτα του ψυγείου στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι.

Η τραγωδία αυτή είχε προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και είχε οδηγήσει προς στιγμήν στο άνοιγμα των συνόρων για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη, στην αρχή του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος του 2015-2016.