Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ενδέχεται να ολοκληρώσουν φέτος την έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από ανώτατα στελέχη της Volkswagen, έπειτα από εντολή που έδωσαν στην αυτοκινητοβιομηχανία να καταβάλει 1 δισ.ευρώ, για το σκάνδαλο «dieselgate».

Την Πέμπτη, οι εισαγγελείς του Μπράουνσβαϊγκ επέβαλαν πρόστιμο στη Volkswagen, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί ποτέ από τις γερμανικές αρχές σε βάρος μιας εταιρείας.

Το 1 δισεκ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται στα 25,8 δισεκ. ευρώ η VW έχει μέχρι στιγμής επιμερίσει προκειμένου να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με την παραδοχή της το 2015 ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων, πλήττοντας κατά συνέπεια τα κέρδη της εταιρείας.

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν επίσης εάν υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Χανς Ντίτερ Πετς και ο διευθύνων σύμβουλος Χέρμπερτ Ντις, ενημέρωσαν έγκαιρα τους επενδυτές για το μέγεθος των πιθανών προστίμων που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία για την παραποίηση των δοκιμών στις εκπομπές ρύπων.

Ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας εξακολουθεί να αρνείται την όποια παρατυπία από τα διευθυντικά της στελέχη.

«Σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση φέτος. Μια απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα την απαγγελία κατηγοριών, θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο της διαδικασίας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας του Μπράουνσβαϊγκ Κλάους Ζίχε.