Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ρώσος αντιπολιτευόμενος της ρωσικής κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά από την 30ήμερη κράτησή του στη φυλακή.

«Είμαι ξανά μαζί σας μετά την παραμονή μου για 30 ημέρες υπό κράτηση. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι ελεύθερος», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος γιόρτασε τα 42α γενέθλιά του κατά τη νέα του αυτή παραμονή στη φυλακή, είχε καταδικαστεί στις 15 Ιουνίου για τη διοργάνωση διήμερης διαδήλωσης πριν από την ορκωμοσία του Βλαντίμιρ Πούτιν για μια τέταρτη θητεία στη ρωσική προεδρία και για ανυπακοή στις δυνάμεις της τάξης.

Με το σύνθημα «δεν είναι ο τσάρος μας», ο αντιπολιτευόμενος στο Κρεμλίνο ζήτησε στις 5 Μαΐου από τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ο Ναβάλνι είχε πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τα αιτήματά του για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Κρεμλίνο, μετά τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου από την Εκλογική Επιτροπή εξαιτίας μιας καταδίκης του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση κεφαλαίων, για την οποία καταγγέλλει πως ενορχηστρώθηκε από τις αρχές. Είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες κέρδισε όπως αναμενόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις συγκεντρώσεις αυτές μετείχαν κυρίως πολλοί νέοι, οι οποίοι ανταλλάσσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις έρευνες που έχει κάνει για τη διαφθορά στις ρωσικές ελίτ.
Τον Οκτώβριο του 2017 έμεινε υπό κράτηση για 20 ημέρες.

Στο Instagram, ο Ναβάλνι περιγράφει εξάλλου σήμερα με λεπτομέρειες τις συνθήκες της κράτησής του: «Όλα τα κελιά έχουν ανακαινιστεί, τα κάγκελα έχουν βαφτεί. Αντί για τρύπες στο έδαφος έχουν βάλει λεκάνες» και «το φαγητό είναι καλύτερο απ’ό,τι σε ένα εστιατόριο».

«Όπως φαίνεται, οι αρχές δεν αποκλείουν τη σύλληψη μεθυσμένων Άγγλων οπαδών και δεν θέλουν να αμαυρώσουν τη φήμη» της Ρωσίας, σημειώνει.

«Αν σκοπεύετε να διαταράξετε τη δημόσια τάξη, βιαστείτε. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η χρυσή άμαξα θα μεταμορφωθεί σε κολοκύθα», προσθέτει.

Διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των Ρώσων να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ-2018, το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει την Πέμπτη το απόγευμα.

Δημόσια γεγονότα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό δεν μπορούν ως εκ τούτου να πραγματοποιηθούν στις περιοχές των πόλεων που φιλοξενούν το αθλητικό αυτό γεγονός, παρά μόνον σε μέρη και ώρες για τις οποίες έχουν δώσει προηγουμένως την έγκρισή τους οι αρχές.