Με την πλειοψηφία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά και με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) της αντιπολίτευσης, η αυστριακή βουλή επικύρωσε το μεσημέρι την αμφιλεγόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA).

Κατά της συμφωνίας, τάχθηκαν τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό και η «Λίστα Πιλτς», ενώ η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς τη Συμφωνία, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και απορρίφθηκε με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων και του ΝΕΟΣ.

Της ψηφοφορίας στη Βουλή προηγήθηκε έντονη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να κατηγορούν το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων για «προδοσία» των ψηφοφόρων, καθώς το κόμμα αυτό, πριν από τις τελευταίες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν μαχητικά αντίθετο στη Συμφωνία CETA.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Γεργκ Λάιχτφριντ, πρόκειται «για μία προδοσία απέναντι στους ψηφοφόρους των Ελευθέρων, απέναντι στην Αυστρία του δικαίου, απέναντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», καθώς ο αρχηγός των Ελευθέρων και τώρα αντικαγκελάριος της κυβέρνησης υπήρξε επί χρόνια ο σκληρότερος επικριτής της CETA, απαιτώντας μαχητικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εναντίον της.

Ως επιχείρημα για την τωρινή στάση του κόμματός τους, το οποίο επικρίνεται για «στροφή 180 μοιρών» και για «εξαπάτηση» των ψηφοφόρων του, οι Ελεύθεροι επικαλούνται την κυβερνητική συμφωνία τους με το Λαϊκό Κόμμα, στην οποία υποχρεώνονται σε υπογραφή της CETA από την Αυστρία.

Η συγκατάθεση υπήρξε η προϋπόθεση που έθετε τότε στους Ελευθέρους το Λαϊκό Κόμμα -ως εξ αρχής υπέρμαχο της Συμφωνίας- για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους στις 18 του περασμένο Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω επικύρωση από την αυστριακή Βουλή της Συμφωνίας CETA χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία έδιναν μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από την έναρξη, την 1η Ιουλίου, της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.