Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός άλματος «στο άγνωστο», στην περίπτωση που η «κρίση» συνεχιστεί, έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης που οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πλαισιωμένοι από ισχυρή αστυνομική παρουσία, περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο κέντρο του Αμάν, παρά την παραίτηση, μερικές ώρες νωρίτερα, του Χάνι αλ-Μούλκι.

Φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Μερικοί διαδηλωτές είχαν έρθει μαζί με τα παιδιά τους και άλλοι είχαν φέρει γλυκά για να τα προσφέρουν στις δυνάμεις ασφαλείας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η Ιορδανία βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα καταφέρει να βγει από την κρίση και να προσφέρει μια άξια ζωή στους πολίτες της, είτε, ο Θεός να μας φυλάει, θα πορευθεί προς το άγνωστο», δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Μιλώντας αργά χθες στους δημοσιογράφους, ο Ιορδανός μονάρχης απέδωσε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, που συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην περιφερειακή αστάθεια, την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων και στην έλλειψη διεθνούς υποστήριξης.

Χιλιάδες Ιορδανοί διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, κυρίως ενός σχεδίου νόμου που αυξάνει τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι διαδηλώσεις, οι πιο σημαντικές από τα τέλη του 2011 στη χώρα, πραγματοποιούνται τη νύχτα μετά τη διακοπή της νηστείας του ραμαζανιού, που είναι ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχει αυξηθεί η τιμή πολλών βασικών αγαθών στην Ιορδανία, όπως του ψωμιού. Η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί πέντε φορές και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 55%.

Η Ιορδανία, μια χώρα που δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, εξασφάλισε το 2016 ένα δάνειο 723 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση των ελλειμμάτων της.

Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Αμάν δεν γνώρισε ταραχές όπως αυτές που συγκλόνισαν χώρες της περιοχής μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη του 2011, παρότι διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και πέρυσι έπειτα από τη μείωση των επιδοτήσεων των καυσίμων.