Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, θέτει σε απαγόρευση από τα τέλη Μαϊου την κυκλοφορία των παλαιών ντιλεζοκίνητων αυτοκινήτων σε δύο από τους πλέον κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.

Η συγκεκριμένη κίνηση που θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά του Αμβούργου, αυξάνοντας την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες για δαπανηρές αλλαγές στα οχήματά τους.

Το Αμβούργο, όπου ζουν 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα πως η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 31 Μαΐου και θα αφορά τα μοντέλα ντίζελ που δεν ανταποκρίνονται στις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών Euro-6.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση που έλαβε τον Φεβρουάριο το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι πόλεις Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν παλαιότερα μοντέλα ντίζελ.

Η λεπτομερής δημοσίευση αυτής της απόφασης την περασμένη Παρασκευή έδειξε πως οι τοπικές αρχές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν στοχευμένες απαγορεύσεις με άμεση ισχύ με στόχο να διαμορφώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και περιορισμοί που αφορούν ευρύτερες περιοχές της πόλης θα πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά στον χρόνο.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ επεδίωκε εδώ και καιρό να αποφύγει τις απαγορεύσεις, όπως και το λόμπι VDA της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εκπροσωπεί κατασκευαστές όπως οι Volkswagen, Daimler και BMW