Η ισραηλινή πρεσβευτής Αβίβα Ραζ Σέχτερ δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως το Ισραήλ προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες όταν υπερασπίστηκε τα σύνορά του απέναντι σε «τρομοκράτες» στη Γάζα και κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν ανθρώπινες ασπίδες.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια συζήτηση η οποία είναι πιθανό να καταλήξει με τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τα πρόσφατα επεισόδια βίας, είπε πως το Συμβούλιο επέστρεψε «στη χειρότερη μορφή της αντι-ισραηλινής εμμονής» του.

«Αυτή η ειδική σύνοδος, το ψήφισμα ενώπιόν σας, και η έκκλησή της για μια επιτροπή έρευνας είναι για άλλη μια φορά πολιτικά υποκινούμενη και δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος ούτε στο ελάχιστο».

«Φυλακισμένοι σε μια τοξική παραγκούπολη, οι κάτοικοι της Γάζας

Το Ισραήλ αποστερεί συστηματικά τους Παλαιστίνιους από τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα να είναι «φυλακισμένοι σε μια τοξική παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο», δήλωσε νωρίτερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Ανοίγοντας μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τα πρόσφατα γεγονότα βίας, ο Ζέιντ άσκησε οξύτατη κριτική στο Ισραήλ, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας του σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους μόνο την περασμένη Δευτέρα.

«Κανείς δεν έχει γίνει πιο ασφαλής μετά τα φρικιαστικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», είπε. «Τερματίστε την κατοχή, και η βία και η ανασφάλεια θα εξαφανιστούν σε μεγάλο βαθμό».

Η απάντηση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γάζας ήταν «εντελώς δυσανάλογη», είπε ο Ζέιντ.

«Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θυμάτων των δύο πλευρών υπονοεί πως η απάντηση (του Ισραήλ) ήταν εντελώς δυσανάλογη». Είπε πως «οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα μιας παράνομης χρήσης δύναμης» και υποστήριξε «τις εκκλήσεις πολλών χωρών και παρατηρητών για τη διεξαγωγή έρευνας που θα είναι διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη».