Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι με την εφαρμογή υλοτόμησης σε μεγάλη κλίμακα στο αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβιέζα η Πολωνία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς.

Στην εισήγησή του στις 20 Φεβρουαρίου ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιβ Μποτ είχε θεωρήσει ότι η υλοτόμηση που έχει επιτραπεί από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας για λόγους υγείας δεν είναι δικαιολογημένη και θα «επιδεινώσει» την κατάσταση των τόπων αναπαραγωγής ειδών που τελούν υπό προστασία.

Η υπόθεση του δάσους της Μπιαλοβιέζα, που έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (Natura 2000), εντάσσεται στην γενικότερη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Πολωνίας, το κυβερνών κόμμα της οποίας, το υπερσυντηρητικό PiS (Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης), κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Το αρχέγονο δάσος της Μπιαλοβιέζα, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του ευρωπαϊκού βίσονα, καθώς και μοναδικά είδη πτηνών και ερπετών.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των περιοχών αυτών.

Η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κόψιμο των δέντρων είναι αναγκαίο για τη δημιουργία μονοπατιών για τους πεζοπόρους και για την προστασία των δέντρων από τη μόλυνση από βλαβερό είδος εντόμου.