Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία ασκούν πολιτικές πιέσεις για την προώθηση της διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος, αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, την επόμενη εβδομάδα. Οι κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο διορισμός του σημερινού διευθυντή της CIA να μην έχει επικυρωθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, σχολιάζει το “Politico.”

Η ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του στην επιτροπή, στιγματίστηκε από την σκληρή αντιπαράθεση του Πομπέο με τους Δημοκρατικούς. Μέχρι στιγμής, πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει την απόφασή τους να καταψηφίσουν τον διορισμό του Πομπέο, ενώ αντίθετος είναι και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ.
Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην επιτροπή, δηλώνουν ότι ο Πομπέο δεν θα λάβει την επικύρωση του διορισμού του.

“Θα πάρει τις ψήφους στην ολομέλεια,” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα, που έχει την τρίτη ηγετική θέση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.“Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να τον απορρίψουν,” τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.
Η σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια πριν από την προγραμματισμένη διακοπή των εργασιών του σώματος, που αρχίζει στις 27 Απριλίου. Ο Κόρκερ αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή του.

Επιφυλακτικός για τον διορισμό του Πομπέο είναι και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, που είναι μέλος της επιτροπής κι αναμένει απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που έδωσε στον Πομπέο.

Δεν υπάρχει κάποιο πρόσφατο προηγούμενο στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Γερουσίας, σύμφωνα με το οποίο, όταν ο διορισμός ενός αξιωματούχου απορρίπτεται από την αρμόδια επιτροπή, να επικυρώνεται από την ολομέλεια. Ο Τζον Τάουερ που είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, απέτυχε να περάσει τον διορισμό του από την ολομέλεια του σώματος, το 1989. Ο Τζον Μπόλτον, σημερινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν κατόρθωσε επίσης, να περάσει τον διορισμό του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, το 2005, καθώς δεν είχε εξασφαλίσει την θετική γνώμη της Επιτροπής Εξωτερικών στην Γερουσία. Αργότερα, υπηρέτησε στην θέση αυτή, διορισμένος από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, καλύπτοντας υπηρεσιακό κενό της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό (Αύγουστος 2005-Δεκέμβριος 2006).

Παρά την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πομπέο, αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του από την αρμόδια επιτροπή, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. “Είναι σημαντικό να διεξαχθεί μία ψηφοφορία στην ολομέλεια και νομίζω ότι είναι επίσης, σημαντικό ότι ο διορισμός του θα επικυρωθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τζον Μπαράσο που συμμετέχει στη ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Μιτς Μακόνελ, για να συμπληρώσει: “Ο πρόεδρος θα πρέπει ν’ αποφασίσει για το τι θα πράξει στην ολομέλεια.”

Οι εξελίξεις στην ολομέλεια κι αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του Πομπέο θα κριθούν από την γενικότερη προεκλογική δυναμική που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες σε πολιτείες-κλειδιά μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.