Αμέσως μόλις επανεξελέγη στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ακροδεξιού κόμματος σε Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National), λέγοντας ότι πρέπει να χρησιμεύσει ως «κάλεσμα στον αγώνα» προς νέους ψηφοφόρους.
Η 48χρονη Λεπέν είπε ότι το FN δεν είναι πλέον κόμμα διαμαρτυρίας αλλά εξουσίας και ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη Γαλλία με ένα νέο όνομα.
«Εχω σκεφτεί και διαβουλευθεί πολύ και σκληρά για το όνομα. Πρέπει να φέρει ένα πολιτικό μήνυμα και να αναφέρει σαφώς το πολιτικό μας σχέδιο για τη Γαλλία. Πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη λέξη εθνικό» δήλωσε στο συνέδριο του κόμματος.
«Το έθνος βρίσκεται στο επίκεντρο της δέσμευσής μας και του έργου μας, αυτό είναι σαφές, αλλά δεν αρκεί. Αυτό (το όνομα) πρέπει να εκφράσει την επιθυμία μας να συσπειρώσουμε ανθρώπους. Πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο. Πρέπει να είναι μια συγκλονιστική κραυγή, μια έκκληση προς όσους έχουν τη Γαλλία και τους Γάλλους στην καρδιά τους να έρθουν μαζί μας» τόνισε.
Και ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν για την αλλαγή του ονόματος τις επόμενες εβδομάδες. «Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε» είπε στους συνέδρους.
Για τη Λεπέν, της οποίας πρωταρχικός στόχος τα τελευταία χρόνια ήταν να αποδαιμονοποιήσει το FN και να σβήσει την αντισημιτική και ρατσιστική εικόνα του από το μυαλό των ψηφοφόρων, το προτεινόμενο όνομα θυμίζει ατυχώς το RNP (Rassemblement National Populaire), ένα ακροδεξιό κόμμα που ίδρυσε ο Μαρσέλ Ντεά, ένας «νεο-σοσιαλιστής», και το οποίο συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας μεταξύ 1941 και 1944.
Οι προσπάθειες της Λεπέν να μαλακώσει την εικόνα του FN φάνηκαν να αποδίδουν όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο. Αλλά μια χαοτική εμφάνιση απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν στο τελευταίο ντιμπέιτ έβαλε τέλος στη φιλοδοξία της να φτάσει μέχρι το Elysée.
Το διήμερο συνέδριο του FN στη Λιλ, το πρώτο μετά την προεδρική ήττα, παρουσιάστηκε ως ευκαιρία για μια νέα αρχή εν όψει των ευρωεκλογών του 2019. Ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Μπάνον μίλησε επίσης στο συνέδριο λέγοντας ότι «η ιστορία είναι στο πλευρό μας και θα μας φέρει τη νίκη».
Παρότι η Λεπέν έχει καθαρίσει μερικώς την εικόνα του FN, το πολιτικό λίφτινγκ δεν είναι απολύτως επιτυχημένο. Μόλις το περασμένο Σάββατο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο φάνηκε να δείχνει έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του κόμματος και ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας του FN να φωνάζει μια ρατσιστική προσβολή σε έναν φρουρό ασφαλείας σε ένα μπαρ
.
Στο μακρύ κλείσιμο της ομιλίας της, η Λεπέν τόνισε ότι «το κόμμα έχει ξανασταθεί στα πόδια του, έχει ριζώσει και έχει εξαπλωθεί. Ο αγώνας μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια πρόκληση για τον πολιτισμό».
Επιτέθηκε στην ΕΕ, στην παγκοσμιοποίηση, στην ελεύθερη αγορά, στον ισλαμισμό και στη μετανάστευση. Τμήματα της ομιλίας της σχετικά με τις γαλλικές αξίες και παραδόσεις, τη γαλλική γλώσσα, την εθνική ταυτότητα και την εθνική κληρονομιά προκάλεσαν βροντερό χειροκρότημα. Σε ένα σημείο η αίθουσα ξέσπασε φωνάζοντας το σύνθημα «On est chez nous» («είμαστε στο σπίτι μας»).
«Είμαστε οι τελευταίοι και μόνοι υπερασπιστές της γαλλικής δημοκρατίας» είπε η Λεπέν στο τέλος.
Το Rassemblement National είναι μια σημασιολογική σύντηξη του Front National και του Rassemblement BleuMarine, μιας ένωσης που δημιουργήθηκε από τη Λεπέν για τις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ενα ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στα μέλη του FN πριν από το συνέδριο έδειξε ότι μόνο το 52% είναι ευχαριστημένο με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος –οι λεπτομέρειες του οποίου κρατήθηκαν μυστικές μέχρι την περασμένη Κυριακή –αλλά ο αναπληρωτής πρόεδρος Λουί Αλιό δήλωσε ότι το όνομα του FN έχει γίνει «ψυχολογικό εμπόδιο» για πολλούς γάλλους ψηφοφόρους.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών για την αλλαγή ονόματος αναμένεται να γίνει γνωστό σε έξι εβδομάδες.
Το συνέδριο ενέκρινε μια αλλαγή των κανόνων του FN που στερούν από τον ιδρυτή Ζαν-Μαρί Λεπέν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Το κόμμα τον τιμώρησε το 2015, όταν ο πατριάρχης της γαλλικής Ακροδεξιάς και πατέρας της Μαρίν επανέλαβε αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια, για τα οποία είναι διαβόητος.

Εκείνος άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά ένα δικαστήριο επιβεβαίωσε την αποβολή του από το κόμμα τον περασμένο μήνα.

Την Κυριακή, ο Τιερί Μαριανί, πρώην βουλευτής με την Κεντροδεξιά (Les Républicains), κάλεσε το κόμμα του να αναζητήσει μια προσέγγιση με το FN, λέγοντας ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει αλλάξει.
Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η μεταμόρφωση του FN είναι απλώς διακοσμητική. Αντικαθιστούν τον Ζαν-Μαρί με τη Μαρίν και ίσως αύριο τη Μαρίν με τη Μαριόν (Μαρεσάλ Λεπέν, την ανιψιά της Μαρίν), αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει, λένε. Και η εμφάνιση του Μπάνον στο συνέδριο δίχασε τους υποστηρικτές του FN. Ο Ζιλμπέρ Κολάρ, βετεράνος του FN, είπε ότι η πρόσκληση στον Μπάνον ήταν αντιπαραγωγική. «Επρεπε να αποφύγουμε να δώσουμε πυρομαχικά στους εχθρούς μας που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ανέντιμα εναντίον μας» είπε.

HeliosPlus